La cate absente se scade NOTA la PURTARE? Regulile din Statutul Elevului si ROFUIP 2024

De Portal Invatamant
la 23 Oct. 2024 Exclusiv
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La cate absente se scade NOTA la PURTARE? Regulile din Statutul Elevului si ROFUIP 202423Oct.2024

Scaderea notei la purtare pentru absente nemotivate este un subiect sensibil atat pentru parinti si elevi, cat si pentru profesori, care se vad nevoiti sa isi justifice deciziile conform regulamentelor scolare in vigoare. In anul scolar 2024-2025, elevii primesc o nota la purtare la finalul fiecarui modul de invatare, nu una singura, la final de an scolar, asa cum se intampla in trecut.

Conform ROFUIP, la fiecare sfarsit de modul de invatare se acorda o nota la purtare prin care se evalueaza comportamentul elevului si respectarea regulamentului unitatii de invatamant. La finalul anului scolar, se calculeaza media acestor note. Media rezultata se diminueaza in mod corespunzator, cu cate un punct pentru fiecare 20 de absente nemotivate/an scolar.

Statutul Elevului 2024, publicat in Monitorul Oficial Partea I, nr. 795 din 12.VIII.2024, prevede ca media anuala la purtare va fi scazuta cu cate un punct la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate.

In vechiul Statut exista precizarea ca elevilor li se scade cate un punct la purtare pentru fiecare 20 de absente nejustificate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/modul de specialitate.

In cazul elevilor din invatamantul primar, unde exista calificative, calificativul anual la purtare se scade, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.
 
Statutul Elevului 2024 prevede:
"ART. 28
(1) Pentru toti elevii din invatamantul primar, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nemotivate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu va fi scazut calificativul anual la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.
 
(2) Pentru toti elevii din invatamantul gimnazial si liceal, la fiecare 20 de absente nemotivate pe an scolar din totalul orelor de studiu sau la 20% absente nejustificate din numarul de ore pe an scolar la o disciplina de studiu/un modul de specialitate va fi scazuta media anuala la purtare cu cate un punct.
 
(3) Elevii care au media la purtare mai mica decat 8 in anul scolar anterior nu pot fi admisi in unitatile de invatamant cu profil militar, teologic si pedagogic".

Modificarile din noul Statut sunt in acord cu Regulamentul-cadru de organizare si functionare a scolilor, care prevede la ART. 107 ca "la finalul fiecarui interval de cursuri din structura anului scolar, se acorda cate o nota/un calificativ la purtare, luand în considerare comportamentul elevului".
 
La ART. 109 din ROFUIP 2024 se arata ca "La fiecare disciplina de studiu/modul, inclusiv la purtare se incheie anual o singura medie, calculata prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat numar intreg. La o diferenta de 50 de sutimi, rotunjirea se face in favoarea elevului. Media, respectiv calificativul la purtare rezultat la finalul anului scolar ca medie a notelor acordate pentru fiecare interval de invatare, luand in considerare comportamentul elevului, se diminueaza in mod corespunzator cu unul sau mai multe puncte, in cazul beneficiarilor primari care au inregistrat un numar de absente nemotivate, in conformitate cu prevederile prezentului Regulament – cadru, precum si cu prevederile Statutului elevului."
 

Cate absente motivate de parinti poate avea un elev, intr-un an scolar


De asemenea, tot ROFUIP 2024 stabileste ca: "In limita a 40 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 20% din numarul orelor alocate unei discipline, absentele pot fi motivate doar pe baza cererilor scrise ale parintelui sau reprezentantului legal al elevului sau ale elevului major, adresate invatatorului /institutorului/profesorului pentru invatamantul primar /profesorului diriginte al clasei, avizate in prealabil de motivare de catre directorul unitatii de invatamant". -  ART. 94, alin (5). 
 
Prin exceptie, pentru elevele gravide si elevii parinti absentele pot fi motivate pentru un numar de ore de curs, in limita a 100 de ore de curs pe an scolar, fara a depasi 40% din numarul orelor alocate unei discipline - ART. 94, alin (6). 
 
Notele la purtare pentru fiecare elev sunt stabilite de Consiliul clasei, la propunerea profesorului diriginte. 
 
ROFUIP 2024 - "ART. 108 (2) La sfarsitul fiecarui interval de cursuri, invatatorul/institutorul/profesorul pentru invatamantul primar /profesorul diriginte consulta consiliul clasei pentru acordarea notei la purtare pentru intervalul respectiv, prin care este evaluat comportamentul elevului, precum si respectarea de catre acesta a reglementarilor adoptate de unitatea de invatamant".
si
ROFUIP 2024 - "ART. 115 (1) Sunt declarati promovati elevii care, la sfarsitul anului scolar, obtin la fiecare disciplina de studiu/modul cel putin media anuala 5/calificativul „Suficient”, iar la purtare, media anuala 6/calificativul „Suficient”.
 
 
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

absente nemotivatenota la purtarerofuipregulament pentru elevi si profesoristatutul elevilorstatutul elevului


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
18Iun.2024

Dobre Raluca 18 Iun. 2024 18:26:16

Buna ziua este foarte bine sa ne gandim si la elevii nostri viitorul de maine multumim. Când se aplica legea ?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//