Directoarea explica faptul ca, desi a urmat cadrul legal si a facut reclamatii la Politie si la Protectia Copilului dupa fiecare episod violent al elevului in scoala, lucrurile nu s-au rezolvat. "N-a fost decat un sir repetat de blocaje intr-o legislatie care ne-a facut vulnerabili, incapabili de a lua o masura disciplinara ferma”, spune directoarea.
"Nu-mi pasa, ca si-asa n-ai ce sa-mi faci nici tu, nici politia", a fost raspunsul
elevului de 15 ani, povesteste directoarea liceului intr-o scrisoare deschisa catre parinti, publicata pe
Punctul.ro si
Agerpres.
"Nu a fost prima abatere disciplinara a elevului respectiv, ci au fost nenumarate altele in ultimii doi ani. Toate situatiile s-au lasat cu sanctiuni, cu certuri, cu impacari, cu promisiuni si juraminte. In multe momente am crezut ca poate fi adus pe o cale mai buna, in altele am facut dosare catre Politie, Inspectoratul Scolar Judetean sau Directia de Protectie a Copilului. Uneori am sperat in reveniri, alteori am semnat sanctiuni incredibile. E evident ca in final n-a iesit bine. Calea constructiva n-a functionat deloc, iar cea care ar fi avut rostul de a pune ordine in aceste situatii n-a fost decat un sir repetat de blocaje intr-o legislatie care ne-a facut vulnerabili, incapabili de a lua o masura disciplinara ferma si care luni mi-a adus din partea elevului in cauza urmatoarea replica: 'nu-mi pasa, ca si-asa n-ai ce sa-mi faci nici tu, nici politia'. Si avea dreptate. Am pierdut multe batalii si stiu sigur ca asta se intampla in fiecare scoala, chiar daca e greu pentru unii sa recunoasca asa ceva. Luni lucrurile au escaladat intr-un mod inadmisibil, infiorator, infricosator si de nepermis", a aratat Cristina Ligia Somesan.
In opinia directoarei, trebuie luate masuri aspre, ferme si clare pentru toata lumea, care sa nu mai permita ca vreodata un elev sau un profesor sa fie expus vreunui risc de orice fel in scoala.
"Pana acum toti mi-au spus ca n-am solutia pe care, de fapt, o asteptam de mult, care altadata s-ar fi aplicat fara discutie si ca ar trebui sa fi invatat destul din rateurile anterioare. Poate ca au dreptate, dar eu sunt dispusa sa mai incerc o data. Stiu ca Politia sau Inspectoratul Scolar ma vor sustine ca intotdeauna, dar ca legislatia ma va impiedica din nou, atat pe mine, cat si pe ei. Singurul lucru care este diferit dupa evenimentul de luni e ca nu mai sunt dispusa sa accept ca nu se poate, ca legea nu permite ca regulamentul cutare sau Statutul elevului nu sunt corelate, ca procedurile interzic anumite interventii sau cate si mai cate. Poate ca nu voi razbi, din nou, poate ca toate relele lumii mi se vor pune in carca, poate ca multi si necunoscatori isi vor da cu parerea, dar in calitate de director, profesor si fost elev al acestei scoli, n-am sa accept ca aceasta situatie sa ma transforme intr-o victima neputincioasa si infricosata de aceste vremuri carora, pana la urma noi, adultii, le-am permis sa fie asa", a subliniat directoarea.
Elevul care si-a batut diriginta, sanctionat cu suspendarea pentru cinci zile
Consiliul de administratie al Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian" din Targu Mures a aprobat propunerea consiliului profesoral de stabilire a unei interdictii de a intra in scoala timp de cinci zile pentru elevul de clasa a VIII-a care si-a batut diriginta, a informat, miercuri, Inspectoratul Scolar Judetean Mures.
In timpul celor cinci zile de suspendare, a precizat reprezentanta ISJ Mures, Inspectoratul Scolar Judetean Mures si Inspectoratul de Politie Judetean Mures continua ancheta la Colegiului National "Alexandru Papiu Ilarian".
Conform Legii invatamantului preuniversitar nr.198/2023,
sanctiunile ce pot fi aplicate elevilor, in functie de gravitatea faptei, sunt:
a) observatie individuala;
b) mustrare scrisa;
c) retragerea temporara sau pe durata intregului an scolar a burselor de care beneficiaza elevul;
d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
e) suspendarea elevului pe o durata limitata de timp;
f) preavizul de exmatriculare;
g) exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in aceeasi unitate de invatamant;
h) exmatricularea cu drept de reinscriere, in anul scolar urmator, in alta unitate de invatamant;
i) exmatricularea fara drept de reinscriere pentru elevii din invatamantul postliceal.
Ela 15 Mar. 2024 13:05:36
Problema poate fi rezolvata prin reinfiintarea scolilor de corectie in fiecare judet cu pedagogi selectati dintre ofiteri de armata si politie pensionati si infiintarea unui tribunal al copiilor. Copiii pana la 18 ani prinsi cu droguri consum, distribuire, vanzare-cumparare, cu violenta fizica sau verbala si altele care se incadreaza la bullying in perimetrul scolii, dar si pe drumul intre scoala si locuinta sa fie judecati la urgenta de acest tribunal si daca fapta este grava sau se repeta de 2 ori sa fie trimisi urgent la scoli de corectie.