Ministerul Educatiei confirma: Bursele de merit se acorda integral in luna iunie elevilor care dau Evaluarea Nationala si Bacul

De Portal Invatamant
la 11 Iun. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Educatiei confirma: Bursele de merit se acorda integral in luna iunie elevilor care dau Evaluarea Nationala si Bacul11Iun.2024

Elevii care dau Evaluarea Nationala si Bacalaureatul primesc bursa de merit pentru toata luna iunie, plus alte cateva zile din iulie, potrivit unui anunt facut de Ministerul Educatiei.

Intr-o nota informativa transmisa inspectoratelor scolare, reprezentantii ministerului Educatiei cer scolilor sa respecte legislatia in vigoare si sa achite bursele de merit integral pe luna iunie, adica 450 de lei, la care se adauga banii pe 7, respectiv 10 zile pe luna iulie. 
 
"Absolventii clasei a VIII-a si clasei a XII-a care sustin examene nationale beneficiaza de burse pana la afisarea rezultatelor finale, dupa etapa de solutionare a contestatiilor”, a transmis Ministerului Educatiei, dupa ce unele scoli au inteles sa calculeze bursele elevilor in functie de data la care se incheie cursurile. 


Atentie: Acest browser nu suporta fisiere PDF.
Click aici pentru a descarca fisierul pdf.




Prinde REDUCERI de 35% la Carti de scoala, Culegeri de teste rezolvate, Memoratoare si Dictionare ..click AICI pentru oferta completa<<<
 
Conform calendarului anului scolar 2023-2024, elevii de clasa a VIII-a incheie cursurile pe 14 iunie si cei care sustin Bacalaureatul au avut ultima zi de cursuri pe 7 iunie. 
 
Avand in vedere ca rezultatele finale la Evaluarea Nationala sunt afisate pe 9 iulie, iar cele la Bacalaureat pe 12 iulie, elevii care sustin aceste examene vor primi burse de merit inclusiv pentru aceste zile. 
 
In Metodologia-cadru de acordare a burselor in anul scolar 2023-2024, aprobata prin ordinul nr. 6238/2023, se arata, la Art.3, ca "bursele se acorda in fiecare an scolar, pe perioada cursurilor scolare, inclusiv pe timpul pregatirii si sustinerii evaluarii nationale de catre absolventii clasei a VIII-a, a examenului national de bacalaureat, a examenului de certificare a calificarii profesionale si pe perioada pregatirii practice. Bursele nu se acorda pe perioada vacantelor scolare, cu exceptia cazurilor mentionate la art. 6 alin. (1) si la art. 12 alin. (1).".
 
Prin urmare, in timpul vacantelor scolare primesc bani doar elevii care au bursa bursa de excelenta olimpica I si II, precum si elevii cu burse sociale.


Extrras din Metodologia-cadru de acordare a burselor in anul scolar 2023-2024

"CAPITOLUL III
Acordarea burselor de merit
 
Art. 7. — (1) Bursele de merit se acorda pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, dupa cum urmeaza:
a) 30% din elevii din fiecare clasa de gimnaziu si liceu dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, mai putin elevii din clasa a V-a si elevii din clasa a IX-a, in ordinea descrescatoare a mediilor generale anuale; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
b) 30% din elevii fiecarei clase a V-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, in ordinea descrescatoare a mediilor calculate ca medie aritmetica, avand doua zecimale, fara rotunjire, a notelor obtinute de elevi pe parcursul primelor doua intervale de invatare din anul scolar in curs; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
c) 30% din elevii fiecarei clase a IX-a dintr-o unitate de invatamant preuniversitar, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere in invatamantul liceal sau profesional; in situatia in care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinsi toti elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsa pentru a-i cuprinde si pe acestia;
 
d) elevilor care au obtinut premiile I, II sau III la etapele judetene ale olimpiadelor scolare recunoscute de MinisterulEducatiei, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru, precum si elevilor care fac parte din loturile restranse de pregatire pentru participarea la olimpiadele internationale;
 
e) elevilor care au obtinut premiul I la etapele nationale ale concursurilor scolare si extrascolare recunoscute si finantate de Ministerul Educatiei, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru;
 
f) elevilor care au obtinut premiul I la etapele nationale ale concursurilor scolare si extrascolare recunoscute de Ministerul Educatiei, fara finantare, conform calendarelor competitionale aprobate prin ordin de ministru;
 
g) elevilor care au obtinut medalii de aur la campionatele nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice.
 
(2) Listele cu elevii din clasa a V-a beneficiari ai bursei de merit se stabilesc in luna ianuarie a anului calendaristic urmator anului in care se obtin rezultatele scolare mentionate la alin. (1) lit. b) si se platesc incepand cu luna februarie, pentru drepturile aferente lunii ianuarie, pana la sfarsitul anului scolar.
 
(3) Bursele de merit obtinute in baza prevederilor alin. (1) se acorda in perioada cursurilor scolare.
 
(4) In cazul in care in clasa exista unul sau mai multi elevi cu media generala anuala/media notelor egala cu a celui de pe ultima pozitie din lista beneficiarilor de burse de merit obtinute in baza prevederilor alin. (1) lit. a)—c), lista de beneficiari va fi extinsa pentru a-i cuprinde pe toti cei cu medii egale.
 
(5) In numarul beneficiarilor de bursa de merit nu vor fi cuprinsi beneficiarii burselor de excelenta olimpica I si II.
 
(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), bursele de merit acordate conform prevederilor alin. (1) lit. d)—g), pentru elevii din clasele terminale ale invatamantului liceal si profesional, se acorda incepand cu luna urmatoare obtinerii rezultatelor, pana la finalul anului scolar, cu conditia ca elevul sa nu beneficieze deja de bursa de merit/bursa de excelenta olimpica.
 
(7) Lista campionatelor nationale organizate de federatiile sportive nationale in sporturi olimpice, prevazute la alin. (1) lit. g), va fi aprobata prin protocol intre Ministerul Educatiei si Agentia Nationala pentru Sport, in maximum 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii; bursele de merit acordate in baza protocolului de mai sus se vor atribui incepand cu anul scolar 2024—2025, in conditiile prezentei metodologii.
 
(8) Pot primi bursa de merit doar elevii promovati la toate disciplinele si care au obtinut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul scolar anterior, in conditiile Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare.
 
Art. 8. — (1) Bursele de merit se acorda elevilor pe baza rezultatelor obtinute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. a)—c), la propunerea dirigintelui, nefiind conditionate de depunerea unei cereri in acest sens. Profesorul diriginte va inainta la secretariatul unitatii de invatamant lista cu elevii propusi pentru bursa de merit pe baza mediei generale, in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, iar pentru elevii de clasa a V-a, in primele 15 zile calendaristice ale lunii ianuarie.
 
(2) Bursele de merit care au la baza rezultatele obtinute conform prevederilor art. 7 alin. (1) lit. d)—g), atestate prin documente scolare, respectiv prin copii de pe diplomele obtinute la competitii, certificate pentru conformitate cu originalul la nivelul unitatii de invatamant, se acorda elevilor pe baza unei cereri depuse de parinte/reprezentantul legal/elevul major in primele 25 de zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar sau in termen de 15 zile calendaristice de la data obtinerii premiului pentru elevii din anii terminali, conform art. 7 alin. (6).
 
(3) Profesorul diriginte sprijina elevii majori, parintii/reprezentantii legali ai elevilor minori si coordoneaza procesul de depunere a documentelor necesare pentru acordarea burselor."

Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Note maxime la Limba Romana!

Limba Romana este una dintre materiile de baza in scoala. De aceea Notele sunt extrem de importante, mai ales la  Evaluarea Nationala si Bacalaureat.

Va oferim cele mai importane CULEGERI specifice verificarii cunostintelor de Limba Romana, de la clasa a II-a si pana la proba specifica de Bacalaureat.

Solutii moderne de Nota 10 pentru pregatirea examenelor la Limba Romana!


...Vezi AICI lista Culegerilor <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

bursa de meritbursa de merit 2024bacalaureatevaluarea nationala 2024ministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//