"Conform prevederilor din Metodologia-cadru de inscriere a copiilor in unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar si in servicii de educatie timpurie complementare, aprobata prin O.M.E. nr.4018/2024, facem urmatoarele precizari:
- Art. 10 (1) Parintii/Reprezentantii legali ai copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani pot solicita inscrierea copiilor lor in unitati de invatamant depunand, pe locurile libere ramase dupa operatiunea de reinscrieri, o cerere-tip de inscriere la unitatea de invatamant aleasa ca prima optiune, insotita de documentele justificative.
(2) Parintii/Reprezentantii legali ai copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani pot solicita inscrierea copiilor lor in unitati de invatamant depunand, pe locurile libere ramase dupa operatiunea de reinscrieri, o cerere-tip de inscriere la unitatea de invatamant aleasa ca prima optiune, insotita de documentele justificative.
(3) In sensul prezentei metodologii-cadru, numarul locurilor libere este stabilit ca diferenta intre numarul de locuri alocate pentru nivelul prescolar si/sau anteprescolar, pe grupe de varsta, prin planul de scolarizare si numarul de copii care au ocupat locuri in etapa de reinscrieri.”
- Art.18.(1) (..)Sistemul Informatie Integrat al Invatimantului din Romania (SIIIR) nu permite inscrierea la mai multe unitati de invatamant.
(2) In cazul in care SIIIR semnaleaza ca pentru copilul respectiv a mai fost depusa o cerere de inscriere la alta unitate de invatamant, inscrisa in baza de date, intrucat a fost validata, dosarul de inscriere nu este acceptat si ramane valabila optiunea deja asumata pentru acea unitate de invatamant".
Citeste si:
IMPORTANT! In situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor-tip de inscriere primite de la parintii/reprezentantii legali ai copiilor este mai mare decat numarul de locuri libere, comisia de inscriere din unitatea de invatamant selecteaza copiii in ordinea descrescatoare a varstei si aplica criterii de departajare generale si specifice, in vederea stabilirii celor care vor fi admisi.
Repartizarea copiilor in invatamantul anteprescolar/prescolar se face in ordinea descrescatoare a numarului de criterii generale de departajare cumulate de catre fiecare copil.
Atentie! Ordinea inscrierii/nr. de inregistrare al cererii de inscriere nu constituie un criteriu,
repartizarea nu se face pe principiul „primul venit, primul servit”, ci pe baza criteriilor generale si specifice descrise in metodologie. Detalii AICI<<
Dosar inscriere gradinita si cresa 2024
Dosarul de inscriere intr-o unitate de invatamant cu personalitate juridica cu grupe de nivel prescolar si/sau anteprescolar, precum si in serviciul de educatie timpurie complementar cuprinde urmatoarele documente:
- cerere-tip: pe aceasta cerere, parintele/reprezentantul legal al copilului
va trece trei optiuni (trei unitati de invatamant) pe care acesta le are in vedere pentru copil;
- copie de pe certificatul de nastere al copilului;
- copie de pe actele de identitate ale parintilor/reprezentantului legal;
- adeverinta de angajat pentru fiecare dintre parinti/reprezentantul legal sau adeverinta privind perioada concediului de crestere si ingrijire copil, pentru tipul de program prelungit, respectiv pentru inscrierea in invatamantul anteprescolar;
- alte documente doveditoare care fac obiectul criteriilor generale sau specifice de inscriere si care sunt analizate in timpul procesului de inscriere.
- (dupa caz) In situatia transmiterii prin e-mail sau prin posta a cererii-tip, parintele va transmite unitatii de invatamant o declaratie pe propria raspundere cu privire la veridicitatea informatiilor completate in cerere.
- (daca este cazul) dovada modului in care se exercita autoritatea parinteasca in cazul parintilor divortati si informatii privind parintele la care a fost stabilita locuinta minorului.
La dosarul de inscriere se adauga, la inceputul anului scolar, urmatoarele documente:
a) adeverinta de la medicul de familie in care se mentioneaza ca respectivul copil este sanatos clinic; adeverinta este necesara in prima zi de prezentare a copilului in unitatea de invatamant;
b) avizul epidemiologic/dovada de vaccinare intocmit(a) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sanatatii, cu privire la intrarea copilului in colectivitate, eliberat de medicul de familie al copilului cu maximum 5 zile inainte de a incepe frecventarea unitatii.
Dupa depunerea cererii si a dosarului de inscriere, acesta trebuie validat.
Indiferent de modalitatea de depunere a cererii-tip de inscriere, validarea se face la unitatea scolara la care se solicita inscrierea, in prezenta parintelui/reprezentantului legal al copilului care trebuie sa prezinte actul de identitate propriu si certificatul de nastere al copilului, in original, precum si copii ale acestora pentru a fi certificate conform cu originalul de catre membrul desemnat din cadrul comisiei de inscriere de la nivelul unitatii de invatamant.
In vederea evitarii aglomeratiei, unitatile de invatamant asigura posibilitatea programarii telefonice a parintilor/reprezentantilor legali pentru completarea si/sau validarea cererilor-tip de inscriere. Un membru al comisiei de reinscriere/inscriere si distribuire va realiza programarea telefonica. Aceasta nu presupune crearea unei liste de preinscrieri si/sau acordarea unei prioritati la inscriere.