"In fiecare astfel de caz noi am identificat centrele din care subiectele au fost facute publice, pentru ca acele foi de examen au un watermark care mentioneaza numarul centrului, in fiecare astfel de caz am facut investigatii prin intermediul inspectoratelor, in unele cazuri a fost inlocuita comisia de examen, in alte cazuri am inteles ca Parchetul s-a sesizat. Ceea ce noi trebuie sa evitam pe viitor este utilizarea tehnologiei care avanseaza in unele cazuri, din pacate, afectand integritatea examenelor nationale", a afirmat Ligia Deca, potrivit
Agerpres.
Ministrul Educatiei a precizat ca folosirea acestor tehnologii avansate este foarte greu de detectat de catre comisii, dar subiectele nu au iesit in spatiul public inainte ca elevii sa intre in sali, ceea ce inseamna ca nu a fost afectata integritatea acestor examene.
"Inteleg ca multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice situate, eventual, in nasture. E vorba despre casti care se afla tot asa la nivelul urechii si sunt foarte greu de detectat de catre comisii. In astfel de cazuri avem nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situatii, insa, asa cum spuneam, in fiecare caz subiecte au iesit in spatiul public in timpul examenului. Niciodata inainte ca elevii sa intre in sali subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectata integritatea Evaluarii nationale sau a examenului de Bacalaureat. Acolo unde ele au iesit inainte de publicarea lor oficiala de catre Ministerul Educatiei am realizat ancheta si s-au luat masuri", a transmis Deca.
Potrivit ministrului, se va face o analiza la nivelul institutiilor statului pentru a vedea cum pot fi prevenite pe viitor astfel de lucruri. "Inainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. In cazul acestui tip de echipamente trebuie sa gasim alte modalitati de preventie", a mentionat Ligia Deca.
Subiect la Bac cautat pe Internet cu o seara inainte de examen
Problemele la Bacalaureat 2023 au aparut inca de la prima proba scrisa a examenului. Ministerul Educatiei a cerut o ancheta dupa ce echipa de la Dexonline a sesizat o coincidenta bizara in legatura cu un subiect de la proba de Limba romana de la Bac 2023.
Mai exact, expresia „de buna seama”, care s-a regasit intre cerintele primului subiect al probei de Limba romana de la BAC a provocat interes in spatiul public, dupa ce a strans aproape 100 de cautari pe Dexonline inaintea orei 10.00, in conditiile in care in medie, in ultima luna, a fost o singura cautare pe zi pentru aceasta sintagma, transmite echipa Dexonline.
Ulterior, intr-o declaratie de presa facuta marti dimineata, Ligia Deca a spus ca a luat decizia de a le cere profesorilor evaluatori de la toate centrele de examen din tara sa aiba o
"corectura unitara" cu privire la acest subiect.
"Am vazut si noi discutiile din spatiul public si am discutat si cu cei implicati in organizarea examenului. Pentru o corectura unitara a fost transmis o nota in toate centrele zonale de evaluare ce contine clarificari referitoare la punctarea si a altor sinonime in afara cuvantului desigur care este mentionat in barem si clarificari vizavi si de modul in care se face evaluarea, ati vazut ca acolo erau punctaj asociate unor anumite elemente in asa fel incat toata lumea sa urmeze acelasi mod de corectura, sa nu avem diferente. Ne-am ocupat chiar dimineata de acest subiect si cred ca va fi in avantajul elevilor sa avem aceasta abordare unitara", a spus Ligia Deca.
Inclusiv subiectele la celelalte probe scrise de la Bacalaureat au aparut in spatiul online in timpul desfasurarii examenelor. Mai multe fotografii cu subiectele de Bac la Geografie si Matematica au aparut pe grupurile de WhatsApp la nici 15 minute de la inceputul probei.