FePAL: Contestatiile la Evaluarea Nationala si Bac sa fie depuse dupa vizualizarea lucrarii; Notele acordate de cei 2 sau 4 corectori sa fie afisate

De Portal Invatamant
la 07 Iun. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FePAL: Contestatiile la Evaluarea Nationala si Bac sa fie depuse dupa vizualizarea lucrarii; Notele acordate de cei 2 sau 4 corectori sa fie afisate07Iun.2024

Federatia Parintilor si Apartinatorilior Legali (FePAL) solicita, intr-o scrisoare adresata ministrului Educatiei, ca elevii care depun contestatie la Evaluarea Nationala si Bacalaureat sa isi poata vedea lucrarile in format digital, iar la afisarea rezultatelor la probele scrise sa apara notele acordate de cei 2 sau 4 corectori, dupa caz, la fiecare proba.

Conform comunicatului publicat pe pagina de Facebook a Federatiei, modificarile ar trebui facute incepand cu aceasta sesiune a Evaluarii nationale si a examenului de Bacalaureat. 
 
"Rolul fundamental al educatiei este ca un elev sa vada concret si exact unde si ce a gresit, sa inteleaga de ce a gresit, pentru ca in viitor sa nu mai comita aceeasi eroare. Fara a avea in fata lucrarea sa, realitatea concreta a ceea ce a scris, doar bazandu-se pe amintiri si propiile impresii, nu va cunoaste cu precizie esenta erorii sale si va presupune in ce a constat aceasta. Astfel, insasi existenta educatiei este pusa sub semnul intrebarii", se arata in scrisoarea FEPAL.
 
Concret, solicitarile reprezentantilor parintilor sunt urmatoarele:
- afisarea notelor acordate de cei doi sau 4 evaluatori, dupa caz, din care a rezultat media ce a generat nota elevului, la fiecare proba;
- contestatiile elevilor sa fie facute dupa vizualizarea lucrarii in format digital, pentru a se evita contestatiile “in orb”.
 
FEPAL transmite Ministerului Educatiei ca nu exista niciun motiv pentru a ascunde notele acordate de fiecare dintre profesorii corectori, la probele scrise, "pentru ca aceste note apartin elevului si beneficiarii primari si secundari au tot dreptul de a cunoaste din ce s-a format nota la fiecare proba".
 
In legatura cu solicitarile privind procedura de contestatie, FEPAL argumenteaza ca "nu poti contesta un document/notarea unui document, daca nu vezi documentul, adica ceea ce contesti".

Scrisoarea deschisa adresata ministrului Ligia Deca
 
“Stimata Doamna Ministru Ligia Deca,
 
In contextul noii legi a educatiei, promovata in Guvernul Romaniei de Ministerul Educatiei pe care il conduceti, aprobata apoi in Parlamentul Romaniei, care prevede expres:
 
I. Respectarea urmatoarelor principii:
Transparentei; Incluziunii; Centrarii Educatiei pe beneficiarii primari; Participarii si Responsabilitatii
Parintilor; Fundamentarii deciziilor pe dialog social si consultare; Asigurarii Integritatii Psihice;
Datelor Deschise; Interesului Superior al Elevului stipulate la art. 3 lit. j); l); m); n); p); t); s); v);
 
II. Respectarea urmatoarelor valori care stau la baza invatamantului preuniversitar:
Colaborarea, Echitatea, Integritatea, Respectul, Responabilitatea = asumarea constienta mentionate la art.2 lit. a); d); f); h); i) 
 
Va facem cunoscuta solicitarea noastra (federatii, asociatii, parinti, elevi si cetateni) de a emite, de indata, un ordin de ministru care sa puna in practica aceste principii si valori, incepand chiar cu aceasta sesiune 2024 a Evaluarii nationale si a Examenului de Bacalaureat, avand urmatoarele prevederi:
 
1. La afisarea notelor la probele scrise ale Evaluarii Nationale si ale Bacalaureatului sa apara notele acordate de cei 2 sau dupa caz 4 corectori din care a rezultat media ce a generat nota elevului, la fiecare proba;
 
2. Sa existe posibilitatea ca contestatiile elevilor sa fie facute dupa vizualizarea lucrarii elevului in format digital (oricum lucrarile sunt scanate). Astfel, se evita contestatiile “in orb”.
 
Punctul 1 - nu presupune decat afisarea(printarea) unui tabel mai mare care contine cateva coloane in plus (2 coloane /max 4 coloane in plus).
 
Notele acordate de corectori, la fiecare proba exista in sistem la data afisarii rezultatelor.
 
Aceste note apartin elevului si NU exista nici un motiv pentru a fi ascunse, iar beneficiarii primari si secundari au tot dreptul de a cunoaste din ce s-a format nota la fiecare proba.
 
Punctul 2 - nu poti contesta un document/notarea unui document, daca nu vezi documentul, adica ceea ce contesti.
 
Rolul fundamental al educatiei este ca un elev sa vada concret si exact unde si ce a gresit, sa inteleaga de ce a gresit, pentru ca in viitor sa nu mai comita aceeasi eroare. Fara a avea in fata lucrarea sa, realitatea concreta a ceea ce a scris, doar bazandu-se pe amintiri si propiile impresii, nu va cunoaste cu precizie esenta erorii sale si va presupune in ce a constat aceasta. Astfel, insasi existenta educatiei este pusa sub semnul intrebarii.
 
Argumentele in FAVOAREA celor solicitate sunt:
 
1. Aceste modificari NU dezavantajeaza pe nimeni si produc NUMAI beneficii pentru toate  partile implicate(elevi, profesori, parinti);
 
2. Se elimina stresul, presiunea psihica inutila si suplimentara exercitata asupra copiilor, care nu vor mai trebui sa fie pusi in situatia de a raspunde unui tir de intrebari ale parintilor/profesorilor cu privire la modul cum au rezolvat cerintele subiectelor, sa fie pusi sa-si aminteasca cu acuratete maxima ce au scris pentru a sti parintele daca are sens o contestatie sau nu;
 
3. Se elimina asteptarea nefondata a adultilor, ca un minor, dupa ce a trecut printr-o proba solicitanta emotional, dupa ce a stat 2 ore sub presiune psihica si in concentrare maxima sa poata reda cu o precizie de cateva sutimi, ce a facut la acea proba(realitatea, de ani de zile, ne arata ca diferentierea pentru accederea la un liceu sau altul se face la 3-5 sutimi = 0,03-0,05 puncte). E vorba de sute, poate chiar peste o mie de elevi care sunt departajati intr-un interval de 40 sutimi;
 
4. Se respecta dreptul fundamental al cetateanului de a fi corect informat inainte de a contesta un document/actiune, astfel decizia oficiala/formala (semnarea unei cereri de contestare) se produce in cunostinta de cauza, nu bazat pe vorbe/impresii/aduceri aminte ale copilului;
 
5. Dispar discutiile nefondate, arbitrariul, presupunerile privind acoperirea nedreptatilor si orice elemente negative cu referire la notarea lucrarilor;
 
6. Dispar actiunile, eforturile inutile si lucrurile care nu au sens, care nu duc la nici o finalitate (de ex: vizualizarea lucrarii dupa ce nota si media nu mai pot fi modificate).
 
7. Se diminueaza numarul de contestatii deoarece cei care fac contestatii pe principiul ca „poate mai castiga ceva” vor disparea/ vor fi mult mai putini;
 
8. Lucrarile sunt ale elevului si are tot dreptul ca imediat dupa finalizarea probelor sa aiba acces la vizualizarea lor, sa vada concret si exact ce a gresit si de ce a gresit;
 
9. Sunt validate practic toate principiile si valorile obligatorii impuse de lege si mentionate
mai sus.
 
10. Se pastreaza in continuare confidentialitatea tuturor datelor participantilor(elevi si corectori)
deoarece, nu se modifica nimic la afisarea rezultatelor, doar apare cate o nota in plus la fiecare proba (sau 3 note in plus daca lucrarea este recorectata).
 
11. Cele doua propuneri NU presupun COSTURI FINANCIARE, BIROCRATIE EXCESIVA indusa de un parcurs parlamentar, EFORTURI LOGISTICE SI DE MUNCA suplimentare. Procedura de rezolvare a cerintelor, explicatiile care arata ca nu presupun cine stie ce eforturi, argumentatia extinsa si explicatiile pe larg se regasesc in  SCRISOREA DESCHISA COMPLETA (atasata la prezentul extras, alaturi de numeroase semnaturi).
 
Atat prima cat si cea de-a doua cerinta pot fi usor indeplinite de dvs. atata timp cat exista vointa, dorinta de a imbunatati lucrurile, deoarece lucrarile scanate ale elevilor exista inainte de data afisarii rezultatelor, iar notele tuturor corectorilor se stiu la data afisarii acestora.
 
Nu exista respect si responsabilitate atat timp cat unii beneficiari(cei secundari) sunt tinuti departe de procesul decizional de notare, daca nu exista o consultare reala si o comunicare transparenta pe acest subiect. Nu exista asumare constienta atat timp cat contestam in scris ceea ce nu vedem si ne bazam doar pe vorbe si pareri.
 
Chiar daca pana acum s-a intamplat altfel, acesta nu reprezinta un argument pentru ca lucrurile sa continue asa, pentru a persista in eroare si a nu imbunatati nimic.”
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

fepalcontestatiievaluarea nationala 2024bacalaurat 2024


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//