Conform actului normativ, Programul pentru scoli al Romaniei consta in:
a) acordarea gratuita pentru prescolarii din gradinitele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate si particulare acreditate si pentru elevii din invatamantul primar si gimnazial de stat si particular, precum si pentru prescolarii si elevii inclusi in invatamantul special, de fructe si legume proaspete, de lapte si produse lactate si de produse de panificatie in limita unei valori zilnice per prescolar/elev. Limita valorica zilnica cuprinde pretul integral de achizitie a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora, dupa caz;
b) finantarea masurilor educative care insotesc distributia fructelor, legumelor, laptelui si produselor lactate.
Limita valorica zilnica per prescolar/elev este dupa cum urmeaza:
a) 0,70 lei pentru portia de fructe si legume;
b) 1,11 lei pentru portia de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf;
c) 0,65 lei pentru portia de produse de panificatie.
Pe parcursul saptamanii, unui prescolar/elev i se acorda gratuit 2 portii de fructe si/sau legume, 3 portii de lapte, 2 portii de produse lactate si 5 portii de produse de panificatie, cu incadrarea in sumele alocate cu aceste destinatii.
Bugetul alocat in anul scolar 2023-2024 Programului "lapte, corn si fructe"
In anul scolar 2023-2024, bugetul alocat implementarii Programului pentru scoli al Romaniei este in valoare de 742.617.000 de lei (pentru anul scolar 2022-2023, suma totala a fost de 578.258.000 lei. Cresterea fata de anul scolar 2022-2023 este de 164.359.000 lei, ceea ce inseamna o crestere fata de anul scolar precedent de circa 28,5%):
a) 94.783.000 de lei pentru acordarea gratuita de fructe si legume si 37.612 mii lei pentru derularea masurilor educative aferente;
b) 361.135.000 de lei pentru acordarea gratuita de lapte de consum si produse lactate fara adaos de lapte praf si 37.612 mii lei pentru derularea masurilor educative aferente;
c) 211.475.000 de lei pentru acordarea gratuita de produse de panificatie conform anexei nr. 5, exclusiv din bugetul national.
Caracteristici specifice pentru livrare catre unitatile de invatamant (ANEXA Nr. 1)
A. Fructe si legume
1. Se pot distribui urmatoarele:
a) mere;
b) pere;
c) struguri de masa;
d) prune;
e) morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie;
f) ardei grasi;
g) castraveti proaspeti
2. Portia de fructe distribuita are cel putin 100 grame si contine o singura specie de fructe, iar portia de legume distribuita are cel putin 200 grame si poate fi un amestec din speciile propuse, preparate si gata de consum in stare proaspata.
3. Fructele si legumele distribuite vor fi intregi, sanatoase, spalate, curate, fara corpuri straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain. Amestecurile vor contine legume sanatoase, spalate, curate, fara corpuri straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, curatate si taiate in bucati gata de consum si fara niciun alt ingredient.
4. Fiecare portie de fructe si/sau legume va fi ambalata individual sau, dupa caz, pentru fructe ambalajele pot contine mai multe portii.
5. Merele, perele, strugurii de masa si ardeii grasi distribuiti intregi vor fi incadrati la categoria „Extra” si/sau categoria I, conform standardului de comercializare specific, prevazut in partile 1, 6, 8 si 9 din partea B a anexei I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate, cu modificarile si completarile ulterioare.
6. Prunele, morcovii, pastarnacul, telina radacina si sfeclarosie distribuite vor respecta standardul de comercializare general, prevazut in partea A din anexa I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011.
7. Amestecurile de legume vor respecta prevederile art. 4 alin. (1) lit. (d) din Regulamentul (UE) nr. 543/2011.
8. Perioada de consum a fructelor si legumelor se stabileste conform legislatiei Uniunii Europene si nationale in vigoare.
B. Lapte si produse lactate
1. Se vor distribui:
a) lapte de consum fara adaos de lapte praf: lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fara adaos de zahar sau alti indulcitori si fara adaos de cacao;
b) produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fara adaos de zahar sau alti indulcitori, fara adaos de fructe si fara adaos de cacao, si cas, dupa caz, atunci cand unitatile scolare dispun de echipamente frigorifice. Portia de cas este produs lactat nefermentat si nearomatizat.
2. Portia de lapte si portia de produse lactate au un continut de minimum 3,2% proteine si de minimum 1,8% grasime. Portia de produse lactate contine cel putin 90% din greutate lapte tratat termic.
3. Portia de lapte distribuita are 200 ml, portia de produse lactate distribuita are 125 grame, iar portia de cas are 20 grame.
4. In cadrul Programului pentru scoli al Romaniei nu se vor distribui produse obtinute in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei si al ministrului de stat, ministrul sanatatii, nr. 327/166/2000 pentru aprobarea utilizarii laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de consum.
5. Perioada de consum a produselor se stabileste conform legislatiei Uniunii Europene si nationale in vigoare.
6. Autoritatile contractante asigura realizarea diversitatii produsului lapte si a produselor din lapte prin selectia produselor prevazute la pct. 1, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din hotarare.
7. Diversitate inseamna distribuirea a cel putin doua produse din cele prevazute la subpct. 1, cu respectarea prevederilor subpct. 2—5.
C. Produse de panificatie
1. Se vor distribui:
a) corn sau baton ambalat, din faina integrala/dietetica, care poate contine adaos de zaharuri si grasimi, cu incadrarea in limitele prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti;
b) covrigi simpli sau biscuiti uscati, ambalati, din faina integrala/dietetica, care pot contine adaos de zaharuri si grasimi, cu incadrarea in limitele prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008.
2. Portia produselor de panificatie, in functie de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn si baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi simpli sau biscuiti uscati.
3. Pentru diversificare, faina integrala/dietetica folosita la prepararea produselor de panificatie poate contine amestecuri de seminte de floarea-soarelui, dovleac, susan, in si/sau mac.
4. Perioada de consum pentru corn sau baton ambalat se stabileste de producator, fara a depasi 7 zile de la data fabricatiei. Pentru celelalte produse de panificatie se vor respecta prevederile legislatiei in vigoare referitoare la informarea consumatorilor.
III. Specificatii privind etichetarea si marcarea
Produsele distribuite in cadrul Programului pentru scoli al Romaniei vor avea inscriptionate pe ambalaj urmatoarele elemente obligatorii, dupa caz:
a) denumirea produsului: denumirea speciei si a soiului de fructe sau legume, lapte de consum, lapte UHT, lapte batut, cas, corn, baton etc.;
b) lista legumelor in cazul amestecurilor si lista ingredientelor in cazul produselor lactate si al celor de panificatie, conform legislatiei specifice in vigoare. In cazul laptelui si al produselor lactate, se va mentiona continutul minim de proteine si grasimi;
c) in cazul laptelui, produselor lactate si de panificatie se vor mentiona si substantele care cauzeaza alergii sau intolerante;
d) declaratia nutritionala;
e) cantitatea neta exprimata in grame, in cazul fructelor, legumelor, produselor lactate si al celor de panificatie, si exprimata in mililitri, in cazul laptelui;
f) data durabilitatii minimale, definita la art. 2 alin. (2) lit. r) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011, sub forma: „a se consuma, de preferinta inainte de data...”, urmata de inscrierea necodificata a zilei, lunii si anului sau de indicarea locului unde este inscrisa data. Legumele si fructele care nu au suferit operatiuni de curatare, taiere sau un tratament similar sunt scutite de indicarea datei durabilitatii minimale;
g) conditii de depozitare;
h) denumirea si adresa producatorului si ale distribuitorului, dupa caz;
i) mentiune privind lotul;
j) in cazul ambalajului laptelui si al produselor lactate, marca de identificare ovala, care sa ateste ca laptele si produsele lactate au fost obtinute intr-o unitate autorizata sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor pentru schimburi intracomunitare;
k) mentiunea „Produs distribuit gratuit in cadrul Programului pentru scoli al Romaniei conform Ordonantei Guvernului nr. 13/2017. Este interzisa comercializarea!
Saghin Manuela 08 Aug. 2023 19:21:26
Copiii din crese si gradinitele cu program prelungit de ce nu pot beneficia de prevederile acestei legi? Nu sunt tot copiii acestei tari? Ei sunt inscrisi la aceste forme de invatamant, nu pentru ca sunt parintii mai bogati, ci pentru ca parintii merg la serviciu si nu are cine sa-i supravegheze dupa amiaza. Va multumesc!