"Este alarmant cum spatiul scolii, care ar trebui sa fie unul al combaterii violentei, devine atat de usor un spatiu al insecuritatii si al fricii, atat pentru elevi, cat si pentru angajatii din sistemul de invatamant. Consideram ca Guvernul Romaniei ar trebui sa trateze cu mai multa seriozitate acest subiect si nu doar sa observe tacit cum are loc un astfel de fenomen care naste situatii grave. Modificarile legislative care au avut loc in ultima perioada sunt menite sa descurajeze astfel de comportamente, dar nu este suficient. Avem nevoie de un plan national de combatere a acestui fenomen. (...) O ampla campanie de constientizare in ceea ce inseamna combaterea violentei de orice gen este absolut necesara in unitatile de invatamant si totodata trebuie elaborat un plan de masuri prin care sa fie descurajat acest fenomen. Orice derapaj trebuie corectat, iar cei care sunt vinovati trebuie sa plateasca", afirma reprezentantii FSLI.
FSLI a reamintit ca a inaintat Parlamentului o astfel de initiativa legislativa, insa, "din pacate, parlamentarii nu au inteles" importanta acestui act normativ si proiectul a fost tratat cu "indiferenta".
"Reluam apelul nostru privind adoptarea legii privind protectia cadrului didactic. Va reamintim ca FSLI a inaintat Parlamentului o astfel de initiativa legislativa, dar din pacate parlamentarii nu au inteles importanta acestui act normativ si proiectul a fost tratat cu indiferenta. Daca am fi avut in acest moment o astfel de lege, sansele de a evita cazurile in care cadrele didactice sunt agresate, ar fi fost mult mai mari decat cele din prezent. Acolo unde permitem sa avem profesori agresati, permitem, practic orice forma de agresiune si in randul elevilor. Cand vom amenda aceste situatii de violenta, vom ajunge sa facem educatie adevarata, intr-un spatiu al civilizatiei", se mai arata in
comunicatul FSLI.
"Violenta nu este o solutie, nu este un raspuns si cu atat mai mult nu poate fi un comportament tolerat in locul in care ne crestem copiii. Avem nevoie de un plan coerent de masuri prin care sa descurajam orice fel de actiune de acest gen. Daca nu actionam cat mai repede nu mai putem ajunge sa corectam, ci doar sa vindecam rani fizice si psihice pe care agresorii le provoaca celor agresati. Parintii, elevii si autoritatile statului trebuie sa faca front comun cu cadrele didactice cand vine vorba despre aceasta schimbare necesara, prin care sa aducem in scoli linistea, siguranta si respectul!", a declarat Simion Hancescu, presedintele FSLI.