Candidatii care contesta rezultatul initial al evaluarii trebuie sa completeze, sa semneze si sa depuna/transmita prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere.
Afisarea rezultatelor finale este programata in data de 7 iulie (in centrele de examen si online).
Contestatiile la Bac 2023 se pot depune si online, utilizand adresa de mail comunicata de centrul de examen. La fiecare contestatie depusa online, centrul de examen va trebui sa confirme primirea mesajului.
Contestatii Bac 2023: Procedura pentru recorectarea lucrarilor
Comisiile judetene/ a municipiul Bucuresti/ regionale de contestatii reevalueaza lucrarile primite si acorda note lucrarilor contestate, conform baremelor de evaluare pentru probele scrise. Dupa terminarea evaluarii si deschiderea lucrarilor, presedintele comisiei de contestatii analizeaza notele acordate dupa reevaluare, in comparatie cu cele acordate initial.
In situatia in care se constata
diferente de notare mai mari de 1,50 puncte, in plus sau in minus, intre notele de la evaluarea initiala si cele de la contestatii, presedintele comisiei de contestatii decide reevaluarea lucrarilor respective de catre o a treia comisie, formata din alti profesori cu experienta, altii decat cei care au evaluat initial lucrarile in centrul de contestatii. Reevaluarea se va face dupa o noua secretizare a lucrarilor, respectand cu strictete baremul de evaluare si toate procedurile de evaluare. Nota acordata de a treia comisie este nota care va fi acordata de comisia de contestatii.
Hotararile comisiei judetene/a municipiului Bucuresti/regionale de contestatii se consemneaza intr-un proces-verbal care se semneaza de catre membrii comisiei si de presedinte.
Ulterior, lucrarile scrise se restituie centrelor zonale de evaluare, impreuna cu o copie de pe procesul-verbal. In cazul organizarii centrelor regionale de contestatii, documentele sunt predate delegatilor comisiilor de
bacalaureat judetene/a municipiului Bucuresti din judetele arondate centrului respectiv de contestatii. O copie a procesului-verbal in care sunt consemnate deciziile comisiei de contestatii este predata de comisia din centrul de evaluare, respectiv de comisia de bacalaureat judeteana delegatului fiecarui centru de examen care a inaintat cereri de reevaluare a lucrarilor scrise. Borderourile de evaluare de la comisia de contestatii si procesulverbal se pastreaza la sediul inspectoratului scolar respectiv timp de doi ani.
Pentru lucrarile care au primit initial note cuprinse intre 4,50 – 4,99, inclusiv notele de 4,50 si 4,99, sau o nota cel putin egala cu 9,50, nota definitiva este nota acordata de catre comisia de contestatii.
Pentru lucrarile care au primit initial, la comisia din centrul zonal de evaluare, alte note decat cele mentionate anterior, nota definitiva este nota acordata de comisia judeteana de contestatii/a municipiului Bucuresti, daca intre nota initiala si nota acordata la contestatii se constata o diferenta de cel putin 0,50 puncte. Daca diferenta dintre cele doua note este mai mica de 0,50 puncte, nota definitiva este nota initiala, acordata de comisia din centrul zonal de evaluare.
Nota definitiva nu mai poate fi modificata si reprezinta nota obtinuta de candidat la proba respectiva.
In cazul in care se constata diferente mai mari de 1,50 puncte – in plus sau in minus – intre nota initiala si nota obtinuta la contestatii sau, dupa caz, intre nota obtinuta in cadrul examenului de bacalaureat si nota obtinuta la reevaluarile decise de comisia judeteana sau de Comisia Nationala de Bacalaureat, inspectoratele scolare analizeaza situatia, in termen de 5 de zile de la primirea rezultatelor la contestatii, respectiv la reevaluare. In situatii justificate, se va declansa procedura de cercetare disciplinara, conform prezentei metodologii, pentru sanctionarea celor care se fac vinovati de comiterea abaterilor.
Calendar Bacalaureat 2023, sesiunea din toamna
17 – 24 iulie 2023: Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidatilor care au promovat examenele de corigente
7—11 august 2023 echivalarea si recunoasterea competentelor lingvistice si digitale
16 august 2023: Limba si literatura romana – proba E.a) – proba scrisa
17 august 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisa
18 august 2023: Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E.d) – proba scrisa
21 august 2023: Limba si literatura materna – proba E.b) – proba scrisa
25 august 2023: Afisarea rezultatelor la probele scrise (pana la ora 12,00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 18:00)
26 – 28 august 2023: Rezolvarea contestatiilor
29 august 2023: Afisarea rezultatelor finale
Model CERERE DE CONTESTATIE la BACALAUREAT 2023
Toader Cristina Elena 25 Aug. 2023 10:18:59
Constestatie