In forma actuala a proiectului de Metodologie-cadru pentru acordarea burselor scolare, in anul scolar 2024-2025 vor beneficia de bursa in valoare de 300 lei/luna elevii care provin din familii monoparentale, care realizeaza
un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie. Conform noilor reglementari, se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii.
Este important de subliniat ca
in acest an scolar, bursa monoparentala NU este conditionata de venit, de pensie alimentara sau custodie exclusiva.
Detalii AICI<<
Ministerul Educatiei a decis sa nu ia in considerare venitul mediu pe membru de familie in cazul elevilor cu unul sau ambii parinti decedati, ori in cazul elevilor asupra carora a fost instituita o masura de protectie speciala, respectiv plasamentul/ plasamentul de urgenta. In schimb, pentru bursele sociale, conditia acordarii este ca venitul mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, sa fie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie.
Bursa Monoparentala in anul scolar 2024-2025
Extras din proiectul de Metodologie-cadru pentru acordarea burselor scolare 2024-2025
"Art. 5
(3) Sintagma „familie monoparentala” desemneaza familia formata din persoana singura si copilul/copiii aflati in intretinere, in varsta de pana la 18 ani sau de pana la 26 de ani pentru cei care urmeaza o forma de invatamant - cursuri de zi, organizata potrivit legii, si care locuiesc si se gospodaresc impreuna.
(4) Prin persoana singura din familia monoparentala, se intelege persoana care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a. este necasatorita;
b. este vaduva;
c. este divortata;
d. al carei sot/sotie este declarat/declarata disparut/disparuta prin hotarare judecatoreasca;
e. al carei sot/sotie se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
f. al carei sot/sotie este arestat/arestata preventiv pe o perioada mai mare de 30 de zile sau executa o pedeapsa privativa de libertate si nu participa la intretinerea copiilor;
g. a fost numita tutore sau i s-au incredintat ori dat in plasament unul sau mai multi copii si se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. a) - e).
(...)
Art. 10
(1) Bursa sociala se acorda elevilor din invatamantul preuniversitar de stat, inscrisi la cursurile cu frecventa, inclusiv celor scolarizati la domiciliu sau care urmeaza cursurile in scoala de spital, care se incadreaza in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
d) elevi care provin din familii monoparentale, care realizeaza un venit mediu net lunar pe membru de familie, supus impozitarii, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de un salariu minim net pe economie; se va lua in calcul salariul minim net pe economie in vigoare la data depunerii cererii;
(3) Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale prevazute la alin. (1) lit. a), b) si d) sunt:
a) cererea parintelui/reprezentantului legal/elevului major;
b) declaratie pe propria raspundere privind veniturile nete, cu caracter permanent, obtinute pe ultimele 12 luni anterioare cererii, realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit si acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal pentru verificarea respectarii criteriilor de acordare a bursei;
c) documente doveditoare ale componentei familiei, asa cum este definita la art. 5: certificatele de nastere ale copiilor sub 14 ani, actele de identitate ale persoanelor care au peste 14 ani, acte referitoare la starea civila de la momentul depunerii cererii, certificatul de divort si conventia notariala incheiata in cadrul procesului de divort cu copii minori, sentinta judecatoreasca din care sa rezulte stabilirea domiciliului copilului/copiilor la unul dintre parinti, certificat de deces, decizia instantei de mentinere a starii de arest, raport de ancheta sociala in cazul parintilor disparuti, dupa caz.
(4) Documentele care vor fi depuse, in termen de 25 zile calendaristice de la inceperea cursurilor anului scolar, de parinti/reprezentantii legali/elevii majori pentru acordarea burselor sociale prevazute la alin. (1) lit. c) sunt aceleasi ca cele prevazute la alin. (3), cu exceptia declaratiei pe proprie raspundere privind veniturile nete.
Art. 11
(1) La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile nete cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitarii. Prin venituri nete se intelege totalitatea sumelor primite/realizate de persoana singura, respectiv de fiecare membru al familiei, reprezentand valoarea obtinuta dupa aplicarea cotei de impozitare asupra veniturilor impozabile stabilite conform Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Conform art. 69 alin. (4) din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, verificarea veniturilor declarate de parintii/tutorii legal instituiti/reprezentantii legali ai elevilor minori se face de catre una sau mai multe persoane desemnate de conducerea unitatii de invatamant, cu ajutorul platformei PatrimVen sau prin solicitarea organului central fiscal, in a carui raza teritoriala se afla situat beneficiarul, a unui document care sa ateste situatia veniturilor declarate de catre parinte/reprezentantul legal/elevul major.
(3) In situatia in care personalul unitatii de invatamant are suspiciuni privind indeplinirea conditiilor de acordare a bursei sociale, directorul sesizeaza situatia autoritatilor administratiei publice locale, in vederea efectuarii unei anchete sociale.
(4) In cazul familiilor monoparentale a caror componenta nu se poate dovedi prin documentele enumerate in Metodologia-cadru, unitatea de invatamant poate solicita un raport de ancheta sociala la autoritatile competente.
(5) Personalul unitatilor de invatamant nu efectueaza anchete sociale, in vederea acordarii burselor sociale.
(6) Dupa caz, bursa sociala poate fi acordata sau retrasa, ca urmare a unei solicitari in acest sens din partea serviciilor publice de asistenta sociala si pe baza unui raport de ancheta sociala.
Art. 12
(1) Bursele sociale se acorda si in perioada vacantelor scolare.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa sociala in perioada vacantei de vara:
a) elevii care nu au promovat anul scolar;
b) elevii care la sfarsitul anului scolar sunt corigenti la mai mult de o disciplina si au acumulat mai mult de 20 absente nemotivate/an;
c) absolventii invatamantului gimnazial care nu au fost admisi in liceu/invatamant profesional, cursuri cu frecventa, intr-o unitate de invatamant preuniversitar de stat;
d) elevii care repeta anul scolar din alte motive decat medicale".