Initiativa legislativa vine sa completeze Legea 198/2023 a invatamantului preuniversitar, in sensul stabilirii accesului gratuit pentru elevi la muzee, concerte, spectacole de teatru, opera, film, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice.
In acest fel, le este permis elevilor "sa se imprieteneasca cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, stiinta, arta si alte oportunitati educationale, fara a exista o conditionare financiara".
„Intr-o societate tot mai amenintata de lipsa unor modele, muzeele si alte medii culturale de invatare informala trebuie sa fie accesibile gratuit elevilor si sa le ofere posibilitatea de «a se imprieteni» cu noi concepte, cu descoperiri despre trecut, stiinta, arta si alte oportunitati educationale, fara a exista o conditionare financiara. In vremurile actuale, in care generatia tanara si copiii sunt prizonierii dependentei de internet sau de jocuri online, muzeele si institutiile culturale au obligatia sa isi largeasca misiunea si sa caute solutii pentru ca ceea ce au ele de oferit sa devina o preocupare proaspata, atractiva, constanta in viata fiecarui elev”, sustine initiatorul proiectului de lege, deputatul USR Filip Havarneanu, intr-un
comunicat de presa.
De gratuitate ar urma sa se bucure si elevii romani, bursieri in strainatate.
In acest moment, Legea invatamantului preuniversitar prevede ca elevii romani si elevii romani din afara granitelor tarii, bursieri ai statului roman, beneficiaza de o reducere de 75% pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de opera, de film, precum si la alte manifestari culturale si sportive organizate de institutii publice, pe teritoriul Romaniei.
Initiatorii proiectului de lege mai noteaza ca accesul gratuit pentru elevi reprezinta, practic, o investitie in viitorul lor educational, dar si o sansa acordata societatii romanesti, aflata pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de cultura. 60% dintre romani nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme. In plus, majoritatea bibliotecilor scolare sau de cartier, baza de plecare a alfabetizarii culturale, s-au inchis dupa Revolutie.