La subiectul I, punctul A, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinte pe baza textului "Ultima cursa", de Horia Lovinescu, iar la punctul B de realizat o argumentatie pe baza unui text din genul dramatic.
La subiectul al II-lea, punctul A, elevii au avut cerinte pe baza unui text din genul publicistic, iar la punctul B candidatii au avut de redactat o compunere in care sa prezinte o intamplare petrecuta acasa sau la scoala, in timpul unei activitati de lectura.
Vedeti mai jos subiectele de la Evaluarea Nationala 2019 la Limba Romana:
Subiectele de la examenul de Limba si Literatura Romana au fost concepute de Ministerul Educatiei, prin Centrul National de Evaluare si Examinare din subordinea sa. Metodologia de examen prevede ca subiectele trebuie sa aiba un nivel mediu de dificultate si sa poata fi rezolvate in 120 de minute.
La examenul de Limba romana, elevii sunt asezati cate unul iin banca, iin ordine alfabetica, pe clase. Pe usa fiecarei sali de examen este afisata lista cu numele elevilor repartizati iin sala respectiva.
Conform regulamentului, elevii nu au voie sa iasa din examen mai devreme de o ora si trebuie sa scrie numai cu cerneala sau pasta de culoare albastra.
Lucrarile vor fi corectate in alte judete decat cel in care au sustinut elevii examenul.
La Evaluarea Nationala 2019 s-au inscris 154.956 de absolventi ai clasei a VIII-a, in 4.833 de centre de examen, anunta Ministerul Educatiei, acesta fiind cel mai mare numar de elevi inscrisi din 2015 incoace.
Calendar probe scrise Evaluarea Nationala 2019
Urmatoarea proba scrisa, la matematica, se va desfasura in data de 20 iunie, iar ultima, la limba si literatura materna - pentru elevii care au studiat aceasta disciplina, este programata in data de 21 iunie.
Afisarea primelor rezultate este prevazuta pentru data de 25 iunie (pana la ora 12:00), procedura urmata de inregistrarea contestatiilor, in intervalul orar 14:00 - 20:00.
Examenul se va incheia sambata, 29 iunie, cu afisarea rezultatelor finale.