Un e-mail bine scris trebuie sa aiba o structura logica, sa fie adresat unui destinatar si sa fie adaptat scopului comunicarii, tinand cont de tonul cerut: formal sau semi-formal.
De la adresare ("Draga Ioana,") si pana la formula de incheiere ("Pe curand, Cu drag, Cu respect, Cu bine"), fiecare element al e-mailului contribuie la succesul unui mesaj bine structurat.
E-mailul este un tip de corespondenta electronica prin care expeditorul trimite un mesaj de pe adresa lui de e-mail catre un destinatar, pe adresa de e-mail a acestuia din urma. Mesajul este insotit de un Subiect, care trebuie sa reprezinte ideea centrala a e-mailului (Exemplu: Propunere de voluntariat).
Important: Daca trebuie sa trimiti documente ori poze in e-mail, ai grija sa denumesti atasamentele astfel incat destinatarul sa stie ce anume contin. De asemenea, mentioneaza in mesaj ca ai atasat urmatoarele documente (x,y,z).
Iata cateva exemple si sugestii practice pentru ca elevii sa se descurce cu succes la aceasta cerinta din foaia de examen de la Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a.
Model e-mail Evaluare Nationala clasa a 8-a
E-mail adresat unei persoane oficiale
De la: Irina.mihai@hr.md
Catre: Maria_Ivan2021@gmail.com
Subiect: CV pentru pozitia vacanta de Project Manager
Buna ziua, doamna Ivan,
Ma numesc Irina Mihai si va scriu acest mesaj deoarece sunt interesata de pozitia de Project Manager, vacanta in compania dumneavoastra, conform anuntului pe care l-am vazut pe ejobs.diez.md.
Am atasat la acest email CV-ul meu, din care puteti afla ce abilitati profesionale posed si ce calitati
personale ma caracterizeaza.
As fi incantata sa stabilim o intalnire, astfel as putea sa va spun mai multe despre experienta mea si sa va arat de ce sunt interesata de acest post.
Cu respect,
Irina Mihai
E-mail adresat unui prieten
nr.1
From: mihaela285@gmail.com
To: alinaghd@yahoo.com
Subject: schimb de carti
Buna, Alina!
Vreau sa-ti spun ca am terminat o carte minunata, despre cum sa-ti alegi drumul pe care il ai de urmat in viata, indiferent ce piedici se pot ivi. Cartea se numeste „Darul lui Jonas”, de Lois Lowry, si prezinta o lume ce pare a fi perfecta, in care totul pare a fi sub control, iar frica, suferinta si razboiul au disparut. Nimeni nu are de facut vreo alegere, deoarece fiecarei persoane i s-a desemnat un rol in cadrul comunitatii, iar conducatorii ei iau toate deciziile, fara a face vreo greseala. Insa destinul si misiunea lui Jonas vor fi diferite de ale celorlalti.
Ce zici, ti se pare interesanta o asemenea carte? Sunt curioasa si despre cartea pe care ai citit-o tu, daca imi va placea. Astept raspunsul tau cat se poate de REPEDE! Sunt foarte nerabdatoare sa descopar si alte aventuri fascinante!
Mihaela
nr.2
From: andreeaionescu881@gmail.com
To: sofia273@gmail.com
Subject: competitie de baschet
Buna, Sofia!
Dupa cum stii, de ceva vreme, joc baschet la echipa clubului din orasul nostru. Chiar daca la inceput, ma duceam la antrenamente ca insistau parintii, am descoperit treptat ca imi place sa joc, mai ales dupa ce am inceput sa prind jocul si sa invat diferite tehnici. Nici nu m‐as fi ganditvreodata ce importanta e colaborarea intr‐o echipa sportiva si cat de mult conteaza sa stii ca ai mereu langa tine o intreaga echipa, gata mereu sa te ajute si sa te sustina, astfel incat victoria sa fie a voastra. Vreau sa fii si tu de fata la un meci de‐al nostru, ai sa vezi, efectiv, tot ce ti‐am descris eu aici.
Peste 3 zile participam la o competitie intre orase si mi‐ar placea sa fii si tu in sala.
Ce zici? Astept cu nerabdare raspunsul tau.
Andreea