UPDATE: La proba de limba si literatura romana elevii de clasa a VIII-a au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva cele trei subiecte.
La primul subiect la simularea evaluarii nationale 2015 elevii au avut de raspuns la o serie de intrebari pe baza unei doine populare - "Foaie verde de fir mohor". Elevii au avut de explicat rolul cratimei, de identificat comparatii, epitete, antonime, etc.
La urmatorul subiect, elevii au primit un articol de presa, intitulat "Cum se mai pastreaza printre vilele din comuna bistriteana Maieru unul dintre cele mai vechi obiceiuri de Sanziene", pe baza caruia li s-a cerut sa raspunda la o serie de intrebari.
La ultimul subiect, candidatii au avut de redactat o naratiune scurta, in care sa prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta intr-o zi de vara.
"Se va respecta intocmai metodologia de la Evaluarea Nationala. Vor fi respectate conditiile legate de intrarea in salile de examinare, de monitorizare video, de multiplicare a subiectelor. Lucrarile vor fi corectate si evaluate la fel ca cele de la Evaluarea Nationala", a declarat purtatorul de cuvant al ISMB Marian Banu. Astfel, luni, elevii din ultima clasa de gimnaziu vor sustine proba la Limba si literatura romana, care va fi urmata marti de cea la Matematica.
Elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna vor sustine miercuri simularea la Limba si literatura materna. Afisarea rezultatelor este programata pentru data de 6 martie.
Si elevii din clasele a XI-a si a XII-a vor participa la simularea probelor scrise ale examenului de
bacalaureat. Astfel, aceste simulari pentru bacalaureat vor avea urmatorul calendar: Limba si literatura romana (2 martie), Limba si literatura materna (3 martie), proba obligatorie a profilului (4 martie) si, doar pentru elevii claselor a XII-a, proba la alegere a profilului si specializarii (6 martie). Toate probele sunt scrise, iar afisarea rezultatelor va avea loc pe data de 12 martie.
Potrivit metodologiei aprobate de MECS, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral.
Simularile au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei evaluari nationale, respectiv a unui examen de bacalaureat national si optimizarea rezultatelor obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale, mai informeaza MECS.