Subiectele de la simularile nationale sunt elaborate pe baza continuturilor asociate acestora, conform programelor specifice aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise pentru fiecare dintre probele simularii Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a este de doua ore, incepand din momentul in care s-a incheiat completarea casetei de identificare din brosura cu subiecte.
Subiecte Simulare Evaluare Nationala 2025 Romana
Nici nu s-a incheiat bine proba si in mediul online au inceput sa apara primele informatii despre Subiectele la Romana de la Simularea Evaluarii Nationale 2025. Astfel, elevii de clasa a VIII-a ar fi primit la simulare poezie "Trezire" de Lucian Blaga si un articol al jurnalistei Cristina Stefan. Pe baza acestor doua texte, elevii au avut de rezolvat mai multe cerinte.
Textele la prima vedere au fost:
1. Poezie: "Trezire" de Lucian Blaga
2. Articol: "Rezistenta prin apicultura", Cristina Stefan, publicat in Dilema veche in 2017.
La subiectul al II-lea, elevii au avut de prezentat, in minimum 150 de cuvinte, mesajul poeziei "Trezire" de Lucian Blaga.
Barem Simulare Romana Evaluare Nationala 2025
La simularea probelor din cadrul Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a, elevii primesc subiectele in forma de brosura, putand sa solicite si pagini suplimentare, daca este cazul. Capsarea brosurilor se realizeaza inainte de distribuirea acestora in sali, in trei locuri (lateral - stanga sus, lateral - stanga jos si lateral- mijloc). Eventualele foi suplimentare utilizate de catre elevi se vor adauga prin capsare in alte doua locuri, situate intre cele trei locuri initiale, astfel incat brosurile cu pagini suplimentare vor avea cinci capse. Brosura se preda la finalul probei si, intrucat contine subiecte, aceasta nu ramane in posesia elevilor.
Simularea Evaluarii Nationale 2025 a inceput luni, 17 martie, la ora 9.00, cu proba la Limba si literatura romana. Potrivit cifrelor oficiale, la simulare sunt asteptati sa participe peste 173.000 de elevi de clasa a VIII-a.
Evaluarea lucrarilor redactate de elevii participanti se va realiza digitalizat prin intermediul platformei de evaluare digitalizata. Rezultatele obtinute la simulare se comunica individual, nu prin afisare. Ele vor fi analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant, pentru adoptarea unor masuri care au scopul de a imbunatati performantele scolare, in perspectiva examenelor din vara acestui an.
Atentie: Rezultatele obtinute la simulare nu se trec in catalog. In situatia in care se doreste consemnarea notelor in catalog, acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise depuse de elevi sau parintii lor.
Precizari despre redactarea lucrarilor scrise la Simulare Evaluare Nationala 2025
Ministerul Educatiei si Cercetarii a transmis o serie de recomandari pentru elevii de clasa a VIII-a care sustin simularea Evaluarii Nationale 2025. Potrivit sursei citate, la proba de Limba si literatura romana si/sau materna elevilor le este permisa sublinierea textului cu creion sau stilou/pix albastru. In cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei, propozitiile pot fi delimitate fara a se considera semn particular pe lucrare. De asemenea, in cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei, este permisa delimitarea propozitiilor in fraza, fara a se considera semn particular.
Un raspuns completat la Limba romana poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise si scrierea in dreapta a literei asociate raspunsului considerat corect. Un raspuns care consta in marcarea cu X a unei optiuni poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a marcajului X si marcarea cu X a raspunsului considerat corect", se arata in mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei.
In mod similar, la figurile de la proba de Matematica sunt permise marcajele pe figura si completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. Tot la Matematica, este permisa realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastra) in spatiul pus la dispozitie pentru rezolvarea problemelor.
Un raspuns la Matematica de la subiectul I sau de la subiectul al II-lea va putea fi corectat prin taierea cu o linie orizontala si incercuirea altui raspuns considerat corect. Daca elevul revine asupra raspunsului selectat/incercuit initial si considera ca fiind corecta o alta varianta, aceasta va fi scrisa in rubrica/celula dedicata punctajului atribuit itemului, aflata langa zona cu cele patru variante de raspuns.
Rezultatele obtinute la simularea Evaluarii Nationale 2025 sunt comunicate elevilor si profesorilor pe 31 martie 2025. Notele nu se contesta si nu se trec in catalog. La solicitarea scrisa a elevului sau a parintelui, notele obtinute la simularile nationale pot fi trecute in catalog.
Fiecare scoala analizeaza rezultatele la simularile nationale pentru elevii pe care ii scolarizeaza si elaboreaza un raport pe care il transmite inspectoratului scolar. Raportul include un plan de actiune care cuprinde masurile de remediere in cazul in care acest fapt se impune.