Elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat, la primul subiect, mai multe cerinte pe baza a doua texte la prima vedere: "Dansul ursului", de Ion D. Sirbu si "30 de ani in sa", de Felix Topescu.
La subiectul al II-lea, elevii au avut de scris un rezumat de 80-120 de cuvinte al primului text, Dansul ursului, de Ion D. Sirbu.
(Vezi baremul de corectare la finalul articolului )
Elevii au avut la dispozitie doua ore pentru rezolvarea subiectelor la simularea Evaluarii Nationale 2023. La proba de Limba romana, un raspuns completat in casuta de raspuns poate fi corectat prin taierea cu o linie orizontala a literei scrise in casura si scrierea in dreapta casutei a literei asociate raspunsului considerat corect.
Totodata, elevii de clasa a VIII-a trebuie sa stie ca sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastra. In cazul itemilor care vizeaza sintaxa frazei este permisa delimitarea propozitiilor in fraza, fara a se considera semn particular.
Note Simulare Evaluarea Nationala 2023
Notele la Simularea Evaluarii Nationale 2023 nu se contesta si nu se trec in catalog, cu exceptia situatiilor in care elevul/parintele face o solicitare scrisa in acest sens.
Conform procedurii transmise de Ministerul Educatiei, rezultatele la simularile nationale sunt comunicate elevilor si analizate la nivelul fiecarei clase, prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii masurilor adecvate pentru imbunatatirea performantelor scolare ale elevilor.
Disciplinele la care se organizeaza simularea Evaluarii Nationale pentru absolventii clasei a VIII-a in anul scolar 2022-2023 sunt: limba si literatura romana, limba si literatura materna (pentru elevii apartinand minoritatilor nationale care au urmat cursurile gimnaziale in limba materna) si matematica.
20 martie 2023 Limba si literatura romana — proba scrisa
21 martie 2023 Matematica — proba scrisa
22 martie 2023 Limba si literatura materna — proba scrisa
29 martie 2023 Comunicarea rezultatelor
Potrivit Ministerului Educatiei, subiectele la Limba romana de la simulare sunt elaborate pe baza continuturilor si competentelor asociate acestora, conform programelor.
Pentru simularea EN VIII, subiectele sunt redactate sub forma unei brosuri care se tipareste fata-verso, asa cum este transmisa de Centrul National pentru Politici in Educatie si Evaluare. Elevii pot solicita pagini suplimentare, daca este cazul.
Scopul organizarii simularii Evaluarii Nationale este acela de a-i familiariza pe elevi cu rigorile unui examen real si de a optimiza rezultatele obtinute de catre elevii din invatamantul preuniversitar la finalul studiilor gimnaziale/liceale.
Simulare Evaluare Nationala 2023: Barem de evaluare si notare la Romana