Simulare la Limba romana pentru examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat, la Sibiu, in luna decembrie

De Portal Invatamant
la 24 Nov. 2022
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Simulare la Limba romana pentru examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat, la Sibiu, in luna decembrie24Nov.2022

Scolile din judetul Sibiu vor putea alege sa sustina in luna decembrie 2022 simularea judeteana a probei scrise la disciplina Limba si literatura romana, pentru examenele nationale de Bacalaureat 2023 si Evaluarea Nationala 2023. Judetul Sibiu nu este singurul care organizeaza simulare judeteana pentru examenele nationale din 2023.

Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu transmite ca, pentru familiarizarea elevilor din clasele terminale cu modelele de subiecte pentru Bacalaureat si Evaluarea Nationala, sesiunea 2023, simularea judeteana a probei scrise la disciplina Limba si literatura romana "se poate organiza la decizia fiecarei unitati scolare, la propunerea profesorilor de limba si literatura romana si cu acordul conducerii unitatii de invatamant, in data de 5 DECEMBRIE 2022".
 
Conform anuntului ISJ Sibiu, pretestarea la nivel judetean, se va desfagura in 5 decembrie 2022, in unitatile scolare organizatoare, dupa urmatorul program:
— pentru clasa a Vill-a, intre orele 11,00-13,00;
— pentru clasa a XIil-a/ a XIll-a, intre orele 11,00-14,00.

Incepe pregatirea pentru Evaluarea Nationala! Portal Invatamant iti recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>

Variantele de subiecte vor fi elaborate la nivelul I.S.J. Sibiu, in conformitate cu modele C.N.P.E.E. in vigoare si vor fi transmise in format electronic, pe site-ul www.isjsb.ro / pagina inspectorului / limba si literatura romana — prof. loana Negrea — in intervalul orar 10,00-10,30. Pentru descarcarea subiectelor, unitatile de invatamant se vor autentifica prin utilizatorul si parola unitatii de invatamant. Baremele de evaluare si de notare vor fi postate dupa ora 14,00.
 

Simulare Evaluare Nationala 2023 si Bacalaureat 2023

 
Selectia de continuturi asociate competentelor generale si specifice vor viza Programele de examen in vigoare, aprobate prin O.M.E.N. nr. 4923 / 2013, pentru examenul de Bacalaureat si prin O.M.E nr. 3237/ 05.02.2021, pentru Evaluarea nationala la clasa a VIII-a, dupa cum urmeaza:
 

Subiecte simulare Limba romana Evaluarea Nationala la clasa a VIII-a

 
Domeniul lectura
- Tipare textuale de structurare a ideilor: Texte care combina diverse structuri textuale (explicativ, narativ, descriptiv, dialogat, argumentativ).
- Textul dramatic (autor, personaj dramatic; rolul indicatiilor scenice; rolul dialogului) 
- Narativul literar (in proza) sau descriptivul literar (in versuri).
- Strategii de comprehensiune: impartasirea impresiilor de lectura; reflectii asupra limbajului si a
structurii textelor de tip dramatic, epic / liric; compararea a doua sau mai multe texte sub aspectul
continutului si al structurii.
- Strategii de interpretare: mesajul / mesajele textului; interpretarea limbajului figurat (personificarea, comparatia, epitetul, enumeratia, repetitia, metafora, antiteza); argumentarea punctelor de vedere pe marginea textelor citite.
 
Domeniul redactare
- Partile textului: introducere, cuprins, incheiere; paragrafe; adecvare la tema.
- Tipare textuale de structurare a ideilor: narativ, descriptiv, dialogat; explicativ, exemplificare; argumentativ; comparatie, analogie, pro-contra; integrarea partilor etc.
- Stil: proprietatea termenilor, puritate si adecvare situationala, originalitate, naturalete, varietate, concizie, corectitudine gramaticala, respectarea normelor ortografice si de punctuatie, modalitati de exprimare a preferintelor si a opiniilor.
 
Domeniul elemente de constructia comunicarii - Gramatica 
- Enuntul: enunturi asertive, interogative, exclamative, imperative; propozitia simpla, propozitia dezvoltata; propozitia afirmativa, propozitia negativa; constructii sintactice: constructii active / constructii pasive cu verbul a fi; constructii impersonale; constructii cu pronume reflexive; constructii incidente; norme de punctuatie.
- Predicatul verbal, predicatul nominal; numeie predicativ; acordul numelui predicativ
- Subiectul exprimat (simpiu si multiplu), subiectul neexprimat (inclus, subinteles); acordul predicatului cu subiectul.
- Verbul: moduri verbale si timpurile jor; verbe auxiliare, verbe copulative, verbe predicative; utilizari sintactice ale formelor verbale nepersonale; posibilitati combinatorii ale verbului. 
- Substantivul: flexiune, tipuri de substantive; articoful hotarat, articolul nehotarat, articolul genitival; punctuatia vocativului; posibilitati combinatorii ale substantivului.
- Prepozitia.
 
Ortoepie si punctuatie
- Alfabetul limbii romane; ordonarea cuvintelor dupa criteriul alfabetic; articolul de dictionar.
- Tipuri de sunete: vocala, consoana, semivocala, corespondenta sunet-litera; diftong, triftong, hiat; silaba, despartirea in silabe (principiul fonetic); accentul, utilizarea corecté a accentului; variante accentuate admise / neadmise de norma.
 
Vocabular
- Cuvantul, unitate de baza a vocabularului: forma si sens (sensul de baza si sensul secundar;
sensul propriu, sensul figurat); categorii semantice: sinonime, antonime, omonime, cuvinte polisemantice; campul lexical.
- Mijloace interne de imbogatire a vocabularului: derivarea, compunerea, conversiunea; cuvant de baza si cuvant derivat; familia lexicala.
 
Elemente de interculturalitate
- Identitate personala — identitate nationala — diversitate culturala si lingvistica.
 

Subiecte simulare Limba romana Bacalaureat
 

- Subiectul I (comun tuturor filierelor, profilurilor si specializarilor) are ca suport: textul nonliterar (epistolar, jurnalistic, juridic-administrativ, stiintific; informativ argumentativ, narat
descriptiv etc.), sau de granita (memorialistic, note de calatorie, jurnal literar) si este alcatuit din doua parti (A, B):
—A. cinci itemi semiobiectivi de tip intrebarea structurata, cu subintrebari / sarcini de lucru care urmaresc intelegerea textului (decodificarea si comprehensiunea acestuia).
—B. un item subiectiv de tip eseu, generat de textul-suport, care vizeaza producerea unui text argumentativ (formularea unei opinii faté de problematica pus& in discutie; enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate opiniei si formularea unei concluzii pertinente).

Pregateste-te pentru Bacalaureat! Portal Invatamant iti recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
 
 
- Subiectul al II-lea (comun tuturor filierelor, profilurilor si specializarilor) are ca suport un text literar la prima vedere si este alcatuit dintr-un item subiectiv de tip intrebare cu raspuns scurt, care vizeaza interpretarea si / sau comentarea unui fragment de text poetic / narativ / dramatic, cu tinta spre: trasaturi de curent literar (de exemplu, romantismul, simbolismul, modernismul, traditionalism; caracteristici ale textului narativ sau dramatic (de exemplu: perspectiva narativa, rolul notatiilor autorului etc.).

- Subiectul al Ill-lea (diferentiat in functie de filiera, profiluri si specializari) are ca suport opere literare studiate ce apartin autorilor canonici, curentelor culturale / literare, perioadelor, speciilor literare si / sau tipurilor de texte mentionate in programa de bacalaureat in vigoare si consta intr-un item subiectiv de tip eseu structurat, cu formularea a trei repere care se refera la analiza tematica, structurala, stilistica a unei opere literare, din tipologia celor mentionate anterior.
 
NOTA: Subiectul eseului structurat vizeazi numai textele poetice studiate, din opera scriitorilor canonici: Mihai Eminescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, lon Barbu.
 
"Doamnele / domnii directori din unitatile scolare care organizeaza simularea judeteana sunt rugati sa asigure buna desfasurare a pretestarii si confidentialitatea variantelor de subiecte, prin coordonarea directa a preluarii si a multiplicarii acestora", se arata in mesajul transmis de Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu.
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Ce NOUTATI sunt pentru clasele IX-XII?

Ai copilul in clasele IX-XII?

Liceul necesita un efort de adaptare si de invatare constanta. Pentru ca la final urmeaza cel mai important test: examenul de BACALAUREAT!

Vestea buna? Va puteti ajuta copilul!

Solutii moderne pentru pregatirea examenelului de BACALAUREAT!

…Vezi AICI toate REDUCERILE >>


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

simulare limba romanasimulare evaluare nationalasimulare bacalaureatbacalaureat 2023evaluare nationala 2023


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala Clasa a II-a, Clasa a IV-a, Clasa a VI-a si (mai ales) Clasa a VIII-a

 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre CE, CAND si CUM sa inveti. Program si Sfaturi din invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//