UPDATE ora 15.00 - Ministerul Educatiei a publicat subiectele si baremul de evaluare si notare de la simularea la Limba romana, de la Evaluarea Nationala 2024. Elevii de clasa a VIII-a au primit la proba scrisa la simularea la Limba romana, Subiectul I, doua texte la prima vedere, urmate de mai multe cerinte de vocabular, gramatica si argumentare.
Primul text este un fragment din romanul „In umbra ei” de Simona Antonescu, iar al doilea este din articolul profesorului Liviu Papadima „Pisica mea in sala de lectura”, publicat in Dilema veche.
La Subiectul al II-lea, elevii au avut de scris in 100-150 de cuvinte rezumatul primului text de la Subiectul I („In umbra ei” de Simona Antonescu).
Barem simulare Evaluare Nationala 2024 la Limba romana
Noutatile de la Simularea Evaluarii Nationale 2024
Conform procedurii privind organizarea si desfasurarea Simularii Evaluarii Nationale, in anul scolar 2023-2024, elevii vor primi cate o brosura cu subiectele de la simulare, iar timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute. Atentie, coltul lucrarii continand datele personale ale elevului nu se inchide si nu se lipeste. Elevii pot solicita pagini suplimentare, daca este cazul.
O alta noutate este aceea referitoare la corectarea digitalizata a lucrarilor scrise de la simularea la Evaluarea Nationala. Astfel, pentru evaluarea digitalizata se folosesc scanere distribuite si instalate in fiecare centru de examen. Lucrarile sunt scanate in sala de examen, la sfarsitul probei scrise, in prezenta candidatului, fiind incarcate pe platforma de evaluare de catre profesorii asistenti. Secretizarea lucrarii se face automat, in momentul incarcarii, nemaifiind necesar a fi facuta de catre candidati/profesorii asistenti.
Ulterior, lucrarile sunt repartizate automat si aleatoriu, prin intermediul platformei, catre doi evaluatori aflati in alt judet decat judetul din care provin candidatii.
Rezultatele obtinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecarei unitati de invatamant prin discutii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, sedinte cu parintii, precum si la nivelul consiliului profesoral, in vederea adoptarii unor masuri pentru imbunatatirea performantelor scolare in perspectiva examenelor din vara acestui an.
Rezultatele obtinute la simulare nu se trec in catalog. Totusi, in situatiile exceptionale in care se doreste consemnarea notelor in catalog, acest lucru se poate face in baza unei cereri scrise depuse de cei interesati.
Calendar Simulare Evaluare Nationala
05 februarie 2024 Limba si literatura romana — proba scrisa
06 februarie 2024 Matematica — proba scrisa
07 februarie 2024 Limba materna - proba scrisa
23 februarie 2024 Comunicarea rezultatelor
Potrivit datelor de la Ministerul Educatiei, in desfasurarea probelor simularii vor fi implicati aproximativ 24.000 de profesori asistenti, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba romana si tot atatia la matematica, aproape 500 la limba materna. Lor li se adauga comisiile de organizare de la nivelul fiecaruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen.
Articol in curs de actualizare.