UPDATE 13:00: Subiectele de la simularea probei de Limba si literatura romana au fost neasteptat de usoare, conform copiilor care au iesit din salile de examen cu mult timp inainte de expirarea timpului.
Elevii de clasa a VIII-a au primit urmatoarele subiecte:
1. A. Scrie, pe foaia de examen, raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos:
- 1. Noteaza cate un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor subliniate: merg, destul, incremenire. 6 puncte.
- 2. Precizeaza diftongii din urmatoarele cuvinte: Doamne, dealuri, mereu. 6 puncte.
- 3. Selecteaza un epitet si o repetitie din textul dat. 6 puncte.
- 4. Mentioneaza doua trasaturi ale genului liric prezentate in textul dat. 6 puncte.
- 5. Prezinta, in 30-50 de cuvinte, semnificatia versurilor: Cate culori au fost, o, Doamne, / Si-acum totul e alb, totul e alb - / Pana departe sub dealuri / Zapada saruta intinderile. 6 puncte.
B. Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte, in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatia titlului poeziei Zapada saruta intinderile de A.E. Baconsky.
2. A. Scrie, pe foaia de examen, raspunsul pentru fiecare dintre cerintele de mai jos:
- 1. Formuleaza cate un enunt in care sa precizezi urmatoarele aspecte din textul dat: - zona geografica descrisa; 4 puncte - numirea a doua forme de relief care se regasesc in zona geografica descrisa; 4 puncte.
- 2. Indica doua trasaturi ale locuitorilor din zona geografica descrisa. 4 puncte.
- 3. Mentioneaza ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secventa: Elementul care completeaza imaginea Maramuresului este relieful incantator, variat ca morfologie si complex prin alcatuire. 4 puncte.
- 4. Precizeaza functia sintactica a cuvintelor subliniate din secventa: Este intelept, caracterizat prin creativitate, simt artistic, hotarare si curaj, un om de onoare si fara frica. 4 puncte.
- 5. Transcrie fiecare propozitie din fraza urmatoare, precizand felul subordonatei: In Maramures exista multi mesteri si creatori populari, pastratori ai traditiilor si secretelor mestesugurilor populare, care pot fi surprinsi la lucru in atelierele lor. 4 puncte.
- 6. Construieste o fraza alcatuita din doua propozitii in care sa existe o propozitie subordonata predicativa, introdusa prin pronumele relativ „ce“. 4 puncte.
B. Redacteaza, in 80-150 de cuvinte, o scurta naratiune in care sa prezinti o intamplare petrecuta in timpul unei vizite reale/imaginare intr-o zona turistica. 12 puncte
UPDATE: 11:00: Primul subiect de la simularea la Limba romana a constat in realizarea unei compuneri pornind de la titlul: „Seara zapada invaluie”. La cel de-al doilea subiect elevii au avut de facut o alta compunere despre un eveniment real sau imaginar petrecut intr-o statiune turistica.
"Toti elevii trebuie sa stie ca subiectele vor fi de
nivel mediu si ca acest exercitiu ii ajuta si ii pregateste in vederea examenului din iunie", a declarat Remus Pricopie, care a subliniat ca aceste testari sunt foarte importante si in acelasi timp necesare tuturor copiilor.
"Ele reprezinta o radiografie a sistemului de invatamant, ofera rezultate comparabile si permit actiunea pe doua paliere. Pe de o parte, profesorii vor avea posibilitatea
sa intervina din timp, prin mijloace specifice, pentru a remedia problemele punctuale si a imbunatati rezultatele finale. Pe de alta parte, Ministerul Educatiei Nationale va dispune de un tip de
feedback, care ii va permite sa introduca mai multa coerenta in politicile educationale si sa creasca performanta si calitatea sistemului de invatamant", a subliniat Pricopie.
Elevii de clasa a VIII-a sustin marti simularea probei de Limba si literatura romana, pentru evaluarea nationala. In ziua de miercuri este programata simularea la matematica, iar joi, 20 februarie, elevii vor sustine simularea probei de limba materna. Ministerul Educatiei a anuntat ca rezultatele vor fi afisate la data de 7 martie.
Aceste simulari au un rol de pregatire pentru examenul propriu-zis de
Evaluare Nationala 2014, care va incepe pe 23 iunie.
CALENDAR EVALUARE NATIONALA 2014
13 iunie Incheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
16 - 18 iunie Inscrierea la Evaluarea Nationala
23 iunie Limba si literatura romana - proba scrisa
24 iunie Limba si literatura materna - proba scrisa
25 iunie Matematica - proba scris
27 iunie Afisarea rezultatelor (pana la ora 16)
27 iunie Depunerea contestatiilor (orele 16 - 20)
28 iunie-30 iunie Rezolvarea contestatiilor
1 iulie Afisarea rezultatelor finale dupa contestatii