Sahul reuseste sa cucereasca oameni de toate varstele, iar in randul elevilor si profesorilor acesta are o atractivitate aparte. "Vazand nivelul de implicare al lui Garry Kasparov pentru sustinerea sahului, mi-am asumat si eu introducerea acestei discipline in scoli. Ma impresioneaza atractivitatea foarte mare pe care sahul o are in randul elevilor si profesorilor, chiar si in aceasta epoca in care IT-ul a prins multa putere. Ministerul Educatiei are de gand sa sustina promovarea sahului in scolile romanesti", a comunicat Sorin Cimpeanu.
Sahul in sistemul romanesc de invatamant ar reprezenta o materie optionala, pe care elevii o pot alege. Ministrul Educatie este dornic sa introduca in scolile romanesti sahul si motiveaza existenta unui numar de profesori care sunt instruiti pentru predarea acestei materii optionale. "Exista deja un numar important de profesori care au fost formati pentru a putea preda sahul. Este un curs de formare sustinut de Federatia Romana de Sah cu un numar de 100 de ore. Acesti profesori sunt formati in mare parte, avem de asemenea in lucru si planurile cadru, care vor fi valabile incepand cu septembrie 2023. Si vom cauta impreuna cu expertii in stiintele educatiei sa gasim un loc cat mai potrivit acestei discipline pe care si eu o doresc in scolile romanesti", potrivit Agerpres.
Insa, Sorin Cimpeanu si-a mai manifestat aceasta dorinta si in anul 2021, cand a avut o intrunire cu reprezentantii Federatiei Romane de sah. Atunci se discuta despre oportunitatea semnarii unui protocol de colaborare prin care elevii ar putea beneficia de ore de sah in cadrul palatelor si cluburilor de copii, dar si ca eventuala disciplina in scoli. "La sediul Ministerului Educatiei am avut o intrevedere cu reprezentanti ai Federatiei Romane de sah. In cadrul acesteia s-a analizat oportunitatea semnarii unui protocol de colaborare pentru derularea orelor de sah in cadrul palatelor si cluburilor copiilor, precum si ca disciplina optionala in scoli. Astfel, copiii s-ar bucura de ore interactive, in care vor avea oportunitatea de a-si antrena mintea in lumea sahului. Un alt element pe agenda de discutii este Campionatul European Feminin de sah din 31 mai - 13 iunie, de la Iasi, care poate fi o sursa de inspiratie si motivatie pentru copii din Romania", a declarat Ministrul Educatiei in 2021.
De asemenea, tot la acea vreme sahul se numara printre materiile propuse de minister in noua programa pentru liceu. Insa, aceste planuri au fost amanate deoarece "numarul de propuneri de modificare a fost atat de mare incat practic nimanui nu-i convin, am impresia ca nu mai plac nici macar celor care le-au facut, sau celor care le-au validat. Si atunci poate e momentul sa luam o mica pauza si sa ne mai gandim un pic", a sustinut ministrul Sorin Cimpeanu.
In alta ordine de idei sahul ar putea avea efecte benefice pentru copii, avand in vedere ca este un joc de strategie intre doi jucatori. Unele dintre avantajele pe care sahul le prezinta sunt:
- Ajuta la dezvoltarea gandirii strategice si analitice
- Ajuta la dezvoltarea gandirii creative
- Ajuta la dezvoltarea puterii de calcul
- Ajuta la dezvoltarea puterii de concentrare
- Ajuta la dezvoltarea memoriei, motiv pentru care persoanele care practica sahul au risc redus de a face Alzheimer
- Imbunatateste performantele scolare ale copiilor, prin calitatile pe care le dezvolta
- Dezvolta spiritul de fair-play
- Dezvolta spiritul competitiv
- Ajuta la gestionarea emotiilor
- Ajuta la dezvoltatea puterii decizionale
Sahul a devenit un fenomen la nivel mondial, considerat sport, arta si stiinta. De asemenea, si-a castigat locul drept cel mai popular joc al mintii din lume cu o istorie de peste 1300 de ani. Sahul nu impiedica pe nimeni din a-l juca, trecand de barierele de varsta, sex, rasa, nationalitate sau dizabilitati. Jocul de sah ajuta la dezvoltarea abilitatilor, astfel este imbunatatita calitatea deciziilor in viata de zi cu zi. Daca sahul va fi introdus ca materie optionala, s-ar putea inregistra o crestere a calificativelor in randul elevilor. Educarea copiilor prin sah poate avea rezultate pe termen lung in dezvoltarea inteligentei. Prin aceasta materie si-ar putea imbunatatii increderea in fortele proprii si si-ar dezvolta spiritul civic. Introducerea sahului drept materie in sistemul de invatamant a fost recomandat si de Parlamentul European in martie 2012, statelor membre.