Votul a fost exprimat in Comisia pentru Educatie din cadrul Consiliului Economic si Social, care are rol consultativ in stabilirea strategiilor si politicilor economice si sociale.
Intr-o declaratie acordata
Digi24.ro, Cornelia Popa Stavri a sustinut necesitatea introducerii uniformelor scolare incepand cu toamna anului viitor. Popa Stavri este convinsa ca “reintroducerea uniformei l-ar face pe elev sa se concentreze nu pe tinuta, ci pe ceea ce are de facut ca elev la scoala, pe cursuri, pe tot ceea ce are de invatat”.
Mai mult, aceasta sustine ca uniforma scolara va ajuta si parintii, care nu vor mai cheltui atat de multi bani pe hainele copiilor.
“Un elev, un tanar vrea sa-si schimbe foarte adesea garderoba. Deja e foarte greu sa tii pasul cu moda intr-un liceu si chiar intr-un gimnaziu. Copiii sunt extrem de pretentiosi in ceea ce priveste imbracamintea. Iar banii cheltuiti pe haine sunt mult mai multi fata de o uniforma, care l-ar scuti pe parinte fata de o asemenea grija”, a mai declarat Cornelia Popa Stavri.
Drept raspuns la votul din CES, presedintele federatiei de parinti EDUPART a anuntat, intr-o declaratie pentru
Educatie Privata, ca organizatia se va opune categoric proiectului privind uniformele scolare.
"Cand vor unii, preferam descentralizarea, cand vor altii, vrem centralizare. Cat timp e decizie la nivelul unitatii de invatamant, nu inteleg de ce sa decida Parlamentul. De ce trebuie sa cumpar uniforma, cand putem sa respectam codul si sa existe simboluri ca o esarfa sau o agrafa, prin care sa se identifice scoala? Ne intoarcem in urma cu 40 de ani, cand eram imbracati toti la fel", a spus Iulian Cristache.
Lege noua: Uniforma scolara sa redevina OBLIGATORIE
La inceputul lunii octombrie, parlamentarii AUR au inregistrat la Senat un
proiect de lege pentru reintroducerea uniformelor in scoli. Initiatorii propunerii legislative sustin ca uniforma scolara reprezinta un factor important pentru cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, aceasta favorizand "un mediu care incurajeaza cultura si promoveaza valoarea armoniei si egalitatii intre colegii de clasa".
"In numeroase tari, uniformele scolare sunt folosite pentru a aduce laolalta elevii lor, indiferent de clasa sociala, culoare, credinta si statut. Intr-un fel, uniformele obligatorii sunt benefice daca ne gandim ca, astfel, copiii nu sunt marginalizati pentru statutul lor si nici nu se confrunta cu probleme ce nu merita atentie. Cel putin la nivel vestimentar, pe durata orelor de scoala, toti elevii sunt egali. (...) Copiii cu uniforma scolara isi concentreaza atentia pe ce au de invatat si pe relatia dintre ei, nu neaparat ce are x sau y pe ea/el astazi", se arata in motivarea proiectului de lege.
Prin urmare, spun initiatorii proiectului de act normativ, specialistii in pedagogie scolara considera ca uniforma scolara ar diminiua diferentele de statut economic si social si ar contribui la eliminarea situatiilor in care copiii se simt frustrati de modul in care se imbraca. Apoi, prin implementarea unor norme care sa reglementeze vestimentatia elevilor pot fi evitate situatii de un pericol deosebit, precum patrunderea intr-o anumita unitate scolara a unor persoane straine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev si a-l supune unor rele tratamente.