Ministerul Educatiei a introdus deja optiunea ca
lucrarile elevilor sa poata fi vizualizate dupa afisarea rezultatelor initiale si inainte de depunerea contestatiilor, atat la Evaluarea Nationala, cat si la Bacalaureat, incepand cu acest an scolar. Insa autorul initiativei legislative considera ca masura a fost introdusa "printr-o forma care mai mult va incurca beneficiarii – astfel, exista riscul ca vizualizarea lucrarilor sa se desfasoare in acelasi timp cu perioada de depunere a solicitarilor pentru contestarea notelor, motiv pentru care elevii vor renunta la demersurile de a-si vizualiza lucrarea, pentru ca ar urma sa nu mai aiba timp sa depuna si contestatii ulterior".
"Practic, este o initiativa redundanta din partea Ministerului Educatiei, doar pentru a inchide gura elevilor care au cerut adaugarea acestei noi etape a desfasurarii examenelor. Prin initiativa depusa, acest lucru nu s-ar mai putea intampla", este de parere
parlamentarul USR, Filip Havarneanu, secretar al Comisiei pentru invatamant a Camerei Deputatilor si initiatorul propunerii legislative.
Autorul sugereaza ca este mult mai util sa se faca o distinctie clara intre cele doua etape, de vizualizare a lucrarilor si de depunere a contestatiilor, pentru a oferi elevilor timpul necesar pentru a analiza lucrarea si a decide in mod informat daca doresc sa depuna o contestatie.
"Se creeaza beneficii de ambele parti: nu vor mai fi depuse contestatii «in alb», fara a sti cu exactitate continutul lucrarii, deci cadrele didactice evaluatoare nu vor fi nevoite sa corecteze zeci de mii de lucrari din nou (avand in vedere ca exista o posibilitate rezonabila ca elevii sa se razgandeasca sa mai conteste nota dupa vizualizarea lucrarii) si numarul de contestatii va scadea considerabil, iar, pe de cealalta parte, elevii nu vor mai avea reticenta sa solicite recorectarea atat timp cat o eventuala cerere de solutionare a contestatiei va fi depusa in cunostinta de cauza, dupa etapa vizualizarii lucrarilor. De asemenea, se evita situatiile sensibile in care elevului i se scade foarte mult din punctaj, avand in vedere ca nu s-a putut autoevalua in mod corespunzator”, a mai spus parlamentarul Filip Havarneanu.
In forma anuntata de Ministerul Educatiei, absolventii de clasa a VIII-a si cei de clasa a XII-a vor avea posibilitatea sa vizualizeze propriile lucrari la Evaluarea Nationala si Bacalaureat dupa afisarea primelor rezultate, in etapa de contestatii, astfel:
Evaluarea Nationala 2025
Ce prevede proiectul legislativ privind vizualizarea lucrarilor elevilor la Evaluarea Nationala si Bacalaureat
Art. I – La Titlul I, Capitolul VII, Sectiunea a 3-a din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa articolul 105, se introduce un nou articol, articolul 105.1, care va avea urmatorul cuprins:
„Art. 105¹
(1) Dreptul candidatilor la examenul de evaluare nationala, respectiv la examenul national de bacalaureat de a contesta notele initiale obtinute este garantat. Procedura de solicitare a reevaluarii lucrarilor este stabilita in metodologia de organizare si desfasurare a examenului de evaluare nationala, respectiv a examenului national de bacalaureat, adoptata anual prin ordin de ministru.
(2) Inainte de perioada in care candidatii la examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat pot contesta nota initiala obtinuta, se organizeaza etapa vizualizarii lucrarilor, la solicitarea prealabila a parintelui/reprezentantului legal in cazul elevilor minori, respectiv la solicitarea prealabila a elevului major. Solicitarea de vizualizare a lucrarii nu obliga in niciun fel parintele/reprezentantul legal sau, dupa caz, elevul major sa solicite ulterior reevaluarea lucrarii.
(3) In sensul alineatului (2), centrul de examen la care candidatul a sustinut examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat inregistreaza cererile de vizualizare a lucrarilor si, in baza acestora, solicita centrelor de evaluare transmiterea lucrarilor in format digital. Ulterior, centrul de examen comunica respectivului candidat la examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat data si intervalul orar aferente programarii vizualizarii lucrarii. Este interzisa suprapunerea perioadei de vizualizare a lucrarilor cu perioada de depunere a solicitarilor de reevaluare a lucrarilor.
(4) La vizualizarea lucrarii este permis accesul exclusiv candidatului care a sustinut examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat, alaturi de parinte/reprezentantul legal al acestuia in cazul candidatilor minori, in prezenta presedintelui si a unui secretar din comisia de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat din centrul de examen. Este interzisa prezenta cadrelor didactice nedesemnate de comisia de organizare a examenului de evaluare nationala/a examenului national de bacalaureat din centrul de examen ori a altor terti.”
Art. II – Ministerul Educatiei adopta anual, prin ordin, normele de aplicare a prezentei legi in cuprinsul metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de evaluare nationala, respectiv in cuprinsul metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national de bacalaureat.
Art. III – Prin derogare de la art. 10, alin. (2) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aceasta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.