Vizualizarea lucrarilor in etapa de contestatii: Regulile Ministerului risca sa descurajeze elevii sa depuna solicitari pentru contestarea notelor

De Portal Invatamant
la 21 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vizualizarea lucrarilor in etapa de contestatii: Regulile Ministerului risca sa descurajeze elevii sa depuna solicitari pentru contestarea notelor21Oct.2024

Vizualizarea lucrarilor scrise la Evaluarea Nationala si Bacalaureat se organizeaza intr-o etapa distincta de cea a depunerii contestatiilor, se arata intr-o initiativa legislativa depusa in Parlament, prin care elevii de clasa a VIII-a si a XII-a, care au sustinut examenele nationale, vor putea sa isi vizualizeze lucrarile inainte de a depune contestatii.

Ministerul Educatiei a introdus deja optiunea ca lucrarile elevilor sa poata fi vizualizate dupa afisarea rezultatelor initiale si inainte de depunerea contestatiilor, atat la Evaluarea Nationala, cat si la Bacalaureat, incepand cu acest an scolar. Insa autorul initiativei legislative considera ca masura a fost introdusa "printr-o forma care mai mult va incurca beneficiarii – astfel, exista riscul ca vizualizarea lucrarilor sa se desfasoare in acelasi timp cu perioada de depunere a solicitarilor pentru contestarea notelor, motiv pentru care elevii vor renunta la demersurile de a-si vizualiza lucrarea, pentru ca ar urma sa nu mai aiba timp sa depuna si contestatii ulterior".
 
"Practic, este o initiativa redundanta din partea Ministerului Educatiei, doar pentru a inchide gura elevilor care au cerut adaugarea acestei noi etape a desfasurarii examenelor. Prin initiativa depusa, acest lucru nu s-ar mai putea intampla", este de parere parlamentarul USR, Filip Havarneanu, secretar al Comisiei pentru invatamant a Camerei Deputatilor si initiatorul propunerii legislative.
 
Autorul sugereaza ca este mult mai util sa se faca o distinctie clara intre cele doua etape, de vizualizare a lucrarilor si de depunere a contestatiilor, pentru a oferi elevilor timpul necesar pentru a analiza lucrarea si a decide in mod informat daca doresc sa depuna o contestatie.
 
"Se creeaza beneficii de ambele parti: nu vor mai fi depuse contestatii «in alb», fara a sti cu exactitate continutul lucrarii, deci cadrele didactice evaluatoare nu vor fi nevoite sa corecteze zeci de mii de lucrari din nou (avand in vedere ca exista o posibilitate rezonabila ca elevii sa se razgandeasca sa mai conteste nota dupa vizualizarea lucrarii) si numarul de contestatii va scadea considerabil, iar, pe de cealalta parte, elevii nu vor mai avea reticenta sa solicite recorectarea atat timp cat o eventuala cerere de solutionare a contestatiei va fi depusa in cunostinta de cauza, dupa etapa vizualizarii lucrarilor. De asemenea, se evita situatiile sensibile in care elevului i se scade foarte mult din punctaj, avand in vedere ca nu s-a putut autoevalua in mod corespunzator”, a mai spus parlamentarul Filip Havarneanu.

In forma anuntata de Ministerul Educatiei, absolventii de clasa a VIII-a si cei de clasa a XII-a vor avea posibilitatea sa vizualizeze propriile lucrari la Evaluarea Nationala si Bacalaureat dupa afisarea primelor rezultate, in etapa de contestatii, astfel:

Evaluarea Nationala 2025
4-5 iulie 2025 Vizualizarea lucrarilor si depunerea contestatiilor. Calendarul EN 2025 AICI<<

Bacalaureat 2025
23-24 iunie 2025 Vizualizarea lucrarilor scrise si depunerea contestatiilor. Calendar BAC 2025 AICI<<
 
Ce prevede proiectul legislativ privind vizualizarea lucrarilor elevilor la Evaluarea Nationala si Bacalaureat 
 
Art. I – La Titlul I, Capitolul VII, Sectiunea a 3-a din Legea invatamantului preuniversitar nr.  198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu  modificarile si completarile ulterioare, dupa articolul 105, se introduce un nou articol, articolul  105.1, care va avea urmatorul cuprins: 
 
„Art. 105¹
(1) Dreptul candidatilor la examenul de evaluare nationala, respectiv la examenul national  de bacalaureat de a contesta notele initiale obtinute este garantat. Procedura de  solicitare a reevaluarii lucrarilor este stabilita in metodologia de organizare si  desfasurare a examenului de evaluare nationala, respectiv a examenului national de  bacalaureat, adoptata anual prin ordin de ministru. 
 
(2) Inainte de perioada in care candidatii la examenul de evaluare nationala/examenul  national de bacalaureat pot contesta nota initiala obtinuta, se organizeaza etapa  vizualizarii lucrarilor, la solicitarea prealabila a parintelui/reprezentantului legal in  cazul elevilor minori, respectiv la solicitarea prealabila a elevului major. Solicitarea  de vizualizare a lucrarii nu obliga in niciun fel parintele/reprezentantul legal sau, dupa  caz, elevul major sa solicite ulterior reevaluarea lucrarii. 
 
(3) In sensul alineatului (2), centrul de examen la care candidatul a sustinut examenul de  evaluare nationala/examenul national de bacalaureat inregistreaza cererile de vizualizare a lucrarilor si, in baza acestora, solicita centrelor de evaluare transmiterea lucrarilor in format digital. Ulterior, centrul de examen comunica respectivului candidat la examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat data si  intervalul orar aferente programarii vizualizarii lucrarii. Este interzisa suprapunerea  perioadei de vizualizare a lucrarilor cu perioada de depunere a solicitarilor de reevaluare a lucrarilor. 
 
(4) La vizualizarea lucrarii este permis accesul exclusiv candidatului care a sustinut examenul de evaluare nationala/examenul national de bacalaureat, alaturi de  parinte/reprezentantul legal al acestuia in cazul candidatilor minori, in prezenta  presedintelui si a unui secretar din comisia de evaluare nationala/examenul national  de bacalaureat din centrul de examen. Este interzisa prezenta cadrelor didactice nedesemnate de comisia de organizare a examenului de evaluare nationala/a  examenului national de bacalaureat din centrul de examen ori a altor terti.” 
 
Art. II – Ministerul Educatiei adopta anual, prin ordin, normele de aplicare a prezentei legi in cuprinsul metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de evaluare nationala,  respectiv in cuprinsul metodologiei de organizare si desfasurare a examenului national de  bacalaureat. 
 
Art. III – Prin derogare de la art. 10, alin. (2) din Legea invatamantului preuniversitar nr.  198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu  modificarile si completarile ulterioare, prevederile prezentei legi intra in vigoare la trei zile de  la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. 
 
Aceasta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Romaniei. Ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.
 
Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

vizualizare lucrari evaluare nationalabacalaureat 2025evaluare nationala 2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//