VeDem Just: Control psihologic la elevi si profesori, exmatricularea elevilor pentru acte grave, parintii sa nu mai motiveze absente fara motiv

De Portal Invatamant
la 10 Apr. 2023
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

VeDem Just: Control psihologic la elevi si profesori, exmatricularea elevilor pentru acte grave, parintii sa nu mai motiveze absente fara motiv10Apr.2023

Episoadele recente de agresiune la adresa profesorilor au determinat membrii asociatiei VeDem Just sa adopte o reactie ferma cu privire la acest fenomen si sa propuna solutii radicale cu privire la violenta din scoli. "Credem ca situatiile extreme reclama masuri extrem de ferme, iar profesorii si elevii trebuie sa fie in siguranta", se arata in comunicatul celor de la VeDem Just.

Asociatia Voci pentru Democratie si Justitie, care se descrie drept "o asociatie de juristi, profesori si tineri, al carei proiect principal este educatia juridica a noii generatii", trage un semnal de alarma si face o radiografie privind situatia din scoli, pe trei planuri: 
 
1. ce releva presa 
2. ce deficiente majore de legislatie si de management sunt 
3. care sunt masurile pe care le propune asociatia VeDem Just pentru combaterea serioasa a violentei din scoli 
 
Detalii despre cele trei planuri AICI<<
 
In acest articol prezentam cateva dintre masurile propuse de VeDem Just pentru a combate violenta in scoli.
 
1. PSIHOLOGI, CONSILIERI: in fiecare scoala trebuie sa existe psihologi si/sau consilieri scolari. Fara ore la catedra, doar cu atributii si competente clare in privinta elevilor care trec prin dificultati in familie, crize de identitate sau de adaptare la mediul scolar. Dirigintii sa semnaleze obligatoriu psihologului scolar suspiciunile in legatura cu elevul. Parintii sa fie obligati sa permita consilierea la scoala sau in sistem privat, altfel urmand sa isi asume in intregime eventualele urmari. Elevii si profesorii sa fie supusi unui control psihologic in fiecare an.
 
2. SESIZARI: introducerea in Regulamentul scolar a urmatoarelor reglementari: 
a) proceduri disciplinare pentru elevi, inclusiv posibilitatea de a folosi ca probe inregistrari audio-video sau declaratiile de martori ale elevilor; 
b) proceduri exprese si obligatorii pentru profesori de semnalare catre DGASPC a cazurilor de abuz sau neglijenta asupra minorilor, precum si pe cele de violenta comisa de minorii sub 14 ani; 
c) proceduri exprese si obligatorii pentru profesori de semnalare catre Parchet a infractiunilor comise de elevii cu varsta peste 14 ani; 
d) proceduri interne de semnalare anonima catre conducerea scolii a actelor de indisciplina comise de elevi sau de profesori; 
e) proceduri interne de raportare catre psihologul scolii a situatiilor care reclama consiliere.
 
3. SANCTIUNI: Sa se reintroduca masura disciplinara a exmatricularii elevilor pentru acte grave de indisciplina sau comiterea de infractiuni, incepand cu varsta de 14 ani, indiferent de nivelul clasei frecventate, care sa fie decisa cu avizul Inspectoratului. Introducerea masurii de suspendare temporara de la cursuri, cu aplicabilitate imediata, care sa fie decisa de director. Sanctionarea elevilor sa revina Consiliului de administratie al scolii. Sanctionarea profesorilor sa revina doar Inspectoratului Scolar Judetean.
 
4. ULTRAJ: Jignirea, defaimarea, amenintarea si lovirea unui profesor de catre un elev, un parinte sau de catre un alt profesor trebuie sa fie considerata infractiunea de ultraj, indiferent ca fapta se petrece in mediul fizic sau in online, in timpul programului scolar sau in afara, dar in legatura cu a sa calitate. Parintele trebuie obligat sa plateasca o suma consistenta profesorului astfel umilit sau ranit.
 
5. INTERDICTIE: cadrul didactic care este condamnat pentru orice infractiune comisa cu intentie sa nu mai poata profesa in sistemul de invatamant, pana la reabilitarea sa. Cel condamnat pentru o infractiune sexuala impotriva unui minor sa nu mai poata profesa in sistemul de invatamant niciodata.
 
6. CONTROL CORPORAL: Regulamentul-cadru scolar sa prevada posibilitatea de control corporal al elevilor, prin sondaj sau in caz de ] suspiciune cu privire la detinerea de obiecte sau substante interzise: droguri, alcool, tutun, pastile, arme albe. Definirea cu precizie a "armelor albe”. Interzicerea brichetelor in incinta scolii. Interzicerea consumului de energizante. Regulamentul sa prevada obligativitatea parintilor de a instiinta dirigintele cu privire la existenta unui tratament medicamentos al elevului. Controlul sa il poata face un profesor de acelasi sex cu elevul, de fata cu cel putin un martor sau de personalul special angajat de scoala.
 
7. DEZINTOXICARE: Modificarea legislatiei ca judecatorul sa poata dispune in mod obligatoriu tratament pentru dezintoxicarea cu alcool si/sau droguri. Infintarea de catre stat a centrelor de dezintoxicare pentru copii si tineri in toate judetele.
 
8. ABSENTE: Eliminarea posibilitatii parintilor de a motiva in mod arbitrar lipsa copilului de la scoala. Acordarea de atributii pentru politie si jandarmerie in privinta identificarii elevilor care in timpul orelor nu sunt la scoala; politia de frontiera sa aiba atributii de a interzice ca un minor sa iasa din tara in scop recreativ, in timpul unui modul scolar. 
 
9. RASPUNDEREA MINORILOR: Minorul sa raspunda penal nu de la implinirea varstei de 14 ani, ci din momentul in care se constata medico-legal ca are discernamant. Infiintarea pentru cazurile grave a centrelor de corectie. 
 
10. EDUCATIE JURIDICA: instruire privind legislatia aplicabila minorilor, incepand din clasele primare, cu notiuni despre siguranta rutiera si cultura atingerilor, mergand in clasele gimnaziale la pregatirea anti-infractionala, cu accent pe cea antiviolenta si antidrog si apoi la clasele liceale cu accent pe instruirea antitrafic de persoane si anticoruptie. 
 
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

violenta in scoalaelevi agresiviprofesoara atacatavedemjustviolenta scolara


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
14Apr.2023

Andreea Popescu 14 Apr. 2023 15:56:51

De ce nu introduceti sanctiuni aspre si pentru cadrele didactice care jignesc constant elevii la ore,cat si pe parintii lor!!! Nu este normal ca un cadru didactic sa injure copiii,sa ii umileasca, sa vorbeasca in fata copiiilor de rau despre parintii acestora!! Doamna noastra invatatoare cu asta se ocupa!!! Voi vreti doar disciplina din partea elevilor!!
11Apr.2023

Prof De Profil 11 Apr. 2023 09:45:52

La sanctiuni ar mai fi si aplicarea de amenzi pentru :absente - este o anumita etnie care anuleaza dreptul la educatie al fetelor doar pentru ca traditia lor din Evul Mediu o impune, am la clase fetite grozave la învatatura, dar la un moment dat nu mai vin la scoala si nici nu îi poti convinge pe parintii lor, am incercat de prea multe ori ca sa ma contrazica cineva-parintii sa fii obligati sa plateasca taxe de scolarizare când copilul lor este exmatriculat,etc,etc.Când te doare la buzunar, te mai linisteste dracul! In plus, cu banii obtinuti se pot face în scoli îmbunatatiri pentru elevii care vin sa fie elevi nu huligani de cartier!
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//