Sporurile salariale pentru noile categorii de angajati din Invatamant au fost reglementate dupa ce deputatii au adoptat mai multe amendamente la OUG 20/2016 privind salarizarea in sectorul bugetar.
Conform noilor amendamente adoptate de deputatii din comisiile de munca, in sistemul gradatiilor de merit va fi inclus, alaturi de personalul didactic de predare, si personalul de predare si cercetare din universitati, precum si cel auxiliar din invatamant si asimilat acestuia, in care este inclus si personalul din Bibliotecile Centrale Universitare.
Principalul amendament votat deja de deputati prevede
cresterea salariilor de baza ale personalului din invatamant aferente lunii decembrie 2016 cu 15%, incepand din ianuarie 2017.
Majorarea salariilor de baza cu 15% se va aplica si personalului din inspectoratele scolare, in aceasta categorie fiind inclus personalul administrativ.
De asemenea, s-au clarificat functiile de conducere ale personalului nedidactic auxiliar, care devine personal auxiliar specific.
La functiile de conducere in didactic auxiliar au fost eliminate restrictiile de ocupare, putand fi ocupate atat de informaticieni, cat si de ingineri si de alte categorii.
S-au mai facut o serie de corectii la grile, fiind corelate anumite categorii salariale la personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat discrepante.
O alta modificare arata ca cercetatorii sunt asimilati din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din invatamant au trecut la personal didactic auxiliar, avand toate drepturile respective.
Amendamentele au fost adoptate in lipsa deputatilor liberali care au parasit sedinta, deoarece considera ca impactul bugetar pentru asemenea majorari este prea mare, iar statul nu si-l permite.
Majorarile nu sunt sustinute nici de ministrul Muncii, Dragos Pislaru.
Impactul bugetar anuntat de ministrul Finantelor este de 4,8 miliarde de lei, dar economistii cred ca el va fi mult mai mare
"Impactul pentru 2017 este unul major. Repetam greselile din 2008, cand felul in care s-a actionat - un deficit bugetar de 5,5% din PIB, la o crestere economica de peste 8% - a fost expresia unei iresponsabilitati totale", comenteaza economistul Ionut Dumitru.
Personal Nedidactic 16 Feb. 2017 22:06:18
Numai la voi v-ati gandit domnilor asa numiti “dascali”! Numai voi aveti copii, numai voi aveti probleme, numai voua sa vi se dea intr-una! Restul nu conteaza, pentru noi, 1000 de lei trebuie sa fie de ajuns. GRIJANIA mamii voastre de banditi si de nemernici.Georgica Sasu 02 Nov. 2016 22:36:21
dar pana la urma de ce ne temem??? din ce e facuta tara asta ??? de ce sa nu creasca venitul unor categorii care suustin tara si neamul asta ??? de ce bogatii din tara asta si de aiurea ar vrea numai functionari cu mana intinsa ???? cred ca un blestem greu ca pamantul va astupa pentru totdeauna botul liberalilor, al inavutitilor si al ”privatilor” din rtara asta ” Aspa pana cand intr-o zi intreaga lume se va trezi, și va indrazni sa se priveasca in fata liber si curat! BLESTEM ASADAR ca nici un bogat, nici un privat pana la sfarsitul lumii sa nu-si mai vada zambet pe obraz sa nu-si mai gaseasca linistea, sanatatea si pacea pana la al noualea neam! ca sa vada cum e sa fii profesor sa alt functinar si sa traiesti cu mana intinsa! BLESTEM !!!!M.IONESCU 02 Nov. 2016 21:38:56
Eu propun sa voteze retroactiv, pt.ei cu 15% si pt.noi, cam cu cat si le-au crescut acum un an, pe-ale lor: cam 200%?? - In regula!!M.IONESCU 02 Nov. 2016 21:38:18
Eu propun sa voteze retroactiv, pt.ei cu 15% si pt.noi, cam cu cat si le-au crescut acum un an, pe-ale lor: cam 200%?? - In regula!!M.IONESCU 02 Nov. 2016 21:38:17
Eu propun sa voteze retroactiv, pt.ei cu 15% si pt.noi, cam cu cat si le-au crescut acum un an, pe-ale lor: cam 200%?? - In regula!!M.IONESCU 02 Nov. 2016 21:38:10
Eu propun sa voteze retroactiv, pt.ei cu 15% si pt.noi, cam cu cat si le-au crescut acum un an, pe-ale lor: cam 200%?? - In regula!!