Oficial. Recunoasterea diplomei si a titlului de doctor obtinute in strainatate: noua Metodologie

De Portal Invatamant
la 16 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oficial. Recunoasterea diplomei si a titlului de doctor obtinute in strainatate: noua Metodologie16Oct.2024

Noua Metodologie privind recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional, obtinute in strainatate, a fost publicata in Monitorul Oficial.

Documentul reglementeaza recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional, obtinute in strainatate de catre cetatenii romani, cetatenii din state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European, din Confederatia Elvetiana si de catre cetatenii din state terte.
 
Dosarul pentru recunoasterea diplomei de doctor obtinute in strainatate trebuie sa contina cererea, actul de identitate, diploma de doctor si alte documente, fiind necesara apostila de la Haga sau supralegalizarea actelor, in functie de statul de provenienta.

Redam in randurile de mai jos textul Metodologiei, asa cum a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 1033/15.X.2024.
 

Metodologia privind recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional obtinute in strainatate

 

Capitolul I. Prevederi generale privind recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor

 
Art. 1. — Prezenta metodologie reglementeaza recunoasterea diplomei de doctor si a titlului de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional obtinute in strainatate de catre cetatenii romani, cetatenii din state membre ale Uniunii Europene, ale Spatiului Economic European, din Confederatia Elvetiana si de catre cetatenii din state terte.
 
Art. 2. — (1) Institutiile acreditate de invatamant superior, unitatile si institutiile de drept public si de drept privat cuprinse, conform normelor legale, in sistemul national de cercetare-dezvoltare recunosc automat diploma de doctor si titlul de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional obtinute la:
a) institutii acreditate de invatamant superior dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana;
b) institutii acreditate de invatamant superior din afara tarilor prevazute la lit. a), aflate printre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior ale lumii, conform prevederilor Ordinului ministrului educatiei privind aprobarea listei universitatilor de prestigiu din alte state.

(2) Institutiile acreditate de invatamant superior, unitatile si institutiile de drept public si de drept privat cuprinse, conform normelor legale, in sistemul national de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor si titlul de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional obtinute la institutii acreditate de invatamant superior in baza unei conventii internationale de recunoastere reciproca, incheiata la nivel interguvernamental.

(3) Institutiile acreditate de invatamant superior, unitatile si institutiile de drept public si de drept privat cuprinse, conform normelor legale, in sistemul national de cercetare-dezvoltare recunosc diploma de doctor si titlul de doctor in stiinte sau intr-undomeniu profesional obtinute la institutii acreditate de invatamant superior din alte state decat cele prevazute la alin. (1) sau (2).

(4) Recunoasterea de catre institutiile mentionate se realizeaza in scopul inscrierii la programe de studii postuniversitare, obtinerii abilitarii, ocuparii unei functii didactice sau de cercetare in cadrul institutiei, participarii la programe si proiecte finantate din fonduri europene si internationale sau in alte scopuri care vizeaza activitatea didactica si de cercetare in cadrul acestor institutii.

(5) In cazul in care in respectiva institutie nu este organizata o scoala doctorala in domeniul pentru care se solicita recunoasterea, aceasta se poate obtine de la o alta institutie organizatoare de studii universitare de doctorat acreditata in domeniul respectiv.
 
Art. 3. — Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, denumit in continuare CNRED, recunoaste, in alte scopuri decat cele prevazute la art. 2 alin. (4), diploma de doctor si titlul de doctor in stiinte sau intr-un domeniu profesional, dupa cum urmeaza:
a) automat, diplomele obtinute la institutii acreditate de invatamant superior dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Spatiului Economic European si din Confederatia Elvetiana si cele aflate printre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior ale lumii, conform prevederilor Ordinului ministrului educatiei nr. 4.002/2024 privind aprobarea listei universitatilor de prestigiu din alte state;
b) diplomele obtinute la institutii acreditate de invatamant superior in baza unei conventii internationale de recunoastere reciproca, incheiata la nivel interguvernamental;
c) diplomele obtinute la institutii acreditate de invatamant superior din alte state decat cele prevazute la lit. a) sau b).
 

Capitolul II. Recunoasterea diplomelor de doctor de catre institutiile acreditate de invatamant superior sau de unitatile si institutiile din sistemul national de cercetare-dezvoltare

 
Art. 4. — (1) Dosarul pentru recunoasterea diplomei de doctor obtinute in strainatate de catre institutiile acreditate de invatamant superior sau de catre unitatile si institutiile din sistemul national de cercetare-dezvoltare se transmite in format fizic sau prin Punctul de contact unic electronic, denumit in continuare PCUe, si include:
a) cerere;
b) actul de identitate si dovada schimbarii numelui, dupa caz;
c) diploma de doctor, inclusiv orice alt document care atesta atribuirea titlului de doctor;
d) alte documente, daca este cazul.

(2) Actele de studii supuse recunoasterii sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt parti ale Conventiei privind apostila de la Haga, iar pentru celelalte state actele de studii sunt supralegalizate sau insotite de adeverinta de autenticitate emisa de catre autoritatile competente din tara de provenienta. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisa in temeiul legii, pentru persoanele care beneficiaza de o forma de protectie internationala pe teritoriul Romaniei,
in conformitate cu prevederile unui tratat international la care Romania este parte sau atunci cand actele de studii pot fi verificate in baze de date online ale institutiilor emitente sau ale autoritatilor din statul de origine.

(3) Institutia stabileste, prin metodologii proprii, forma in care sunt prezentate documentele solicitate mentionate la alin. (1) lit. b), c) si d).

(4) In situatia in care institutia sesizeaza existenta oricaror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, aceasta sesizeaza organele abilitate.
 
Art. 5. — (1) In cazul in care o conventie internationala interguvernamentala, mentionata la art. 2 alin. (2), prevede, pentru recunoastere, indeplinirea procedurilor nationale de atestare a titlurilor de doctor, aplicabile cetatenilor romani, dosarele sunt evaluate de Comisia Nationala de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare, denumita in continuare CNATDCU. Dosarele sunt transmise la CNRED, in format PDF, pentru a fi inaintate CNATDCU. Decizia CNATDCU este transmisa ulterior institutiei solicitante, in vederea emiterii deciziei de recunoastere, respectiv de nerecunoastere.

(2) Institutiile colaboreaza permanent cu CNRED si CNATDCU si transmit anual catre CNRED o situatie centralizata a solicitarilor de recunoastere si a deciziilor emise.
 
Art. 6. — (1) Decizia de recunoastere sau de nerecunoastere se emite de catre institutie.

(2) Termenul de solutionare a dosarului de recunoastere, procedura de contestatie, respectiv de reevaluare referitoare la domeniul in care a fost acordata recunoasterea se stabilesc de catre institutiile de invatamant superior sau de catre unitatile si institutiile din sistemul national de cercetare-dezvoltare prin metodologii proprii.

(3) In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei metodologii, institutiile acreditate de invatamant superior sau unitatile si institutiile din sistemul national de cercetare-dezvoltare elaboreaza metodologii proprii privind recunoasterea diplomei de doctor, care se publica pe pagina web a fiecarei institutii.
 

Capitolul III. Recunoasterea diplomelor de doctor de catre C.N.R.E.D.

 
Art. 7. — (1) Dosarul pentru recunoasterea de catre CNRED a diplomei de doctor obtinute in strainatate include:
a) cerere;
b) actul de identitate si dovada schimbarii numelui, dupa caz;
c) diploma de doctor, inclusiv orice alt document care atesta atribuirea titlului de doctor, in copie (pentru limbile romana, engleza, franceza, spaniola, italiana), respectiv copie si traducere legalizata in limba romana (pentru celelalte limbi straine);
d) dovada taxei de evaluare, conform normelor legale in vigoare;
e) alte documente, daca este cazul.

(2) In cazul in care o conventie internationala interguvernamentala, mentionata la art. 3 lit. b), prevede, pentru recunoastere, indeplinirea procedurilor nationale de atestare a titlurilor de doctor, aplicabile cetatenilor romani, sau, in alte cazuri, la solicitarea CNRED, dosarele sunt evaluate de catre CNATDCU.

(3) Actele de studii supuse recunoasterii sunt autentificate cu apostila de la Haga pentru statele care sunt parti ale Conventiei privind apostila de la Haga, iar pentru celelalte state actele de studii sunt supralegalizate sau insotite de adeverinta de autenticitate emisa de catre autoritatile competente din tara de provenienta. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisa in temeiul legii pentru persoanele care beneficiaza de o forma de protectie internationala pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu prevederile unui tratat international la care Romania este parte sau atunci cand actele de studii pot fi verificate in baze de date online ale institutiilor emitente sau ale autoritatilor din statul de origine.

(4) In situatia in care CNRED constata existenta oricaror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, acesta informeaza in scris Directia generala juridica si control din cadrul Ministerului Educatiei, in vederea inaintarii sesizarii autoritatilor abilitate, procedura de recunoastere fiind suspendata pana la finalizarea cercetarilor de catre organele abilitate. Sesizarea Directiei generale juridice si control se realizeaza si in cazul in care CNRED este informat cu privire la existenta unui document
de recunoastere care nu a fost emis de catre CNRED.
 
Art. 8. — (1) Dosarul se transmite la CNRED:
a) online prin PCUe;
b) la Registratura Ministerului Educatiei sau prin intermediul serviciilor postale.

(2) Durata de solutionare a dosarelor este de 30 de zile lucratoare de la data inregistrarii dosarului complet la CNRED, cu posibilitatea de prelungire in cazuri justificate, caz in care solicitantul este informat.

(3) In cazul in care CNRED constata ca dosarul este incomplet, informeaza solicitantul cu privire la completarea dosarului in termen de 1 luna de la data primirii instiintarii.

(4) In cazul in care solicitantul nu completeaza dosarul in termenul mentionat la alin. (3), CNRED claseaza dosarul, urmand ca reluarea procedurii sa se faca in baza depunerii unui nou dosar.

(5) Documentul de recunoastere a diplomei de doctor se elibereaza astfel:
a) titularului;
b) unei persoane imputernicite prin procura notariala;
c) in format digital, cu semnatura electronica, pentru dosarele depuse online prin PCUe;
d) prin servicii de curierat sau postale, cu exceptia documentelor de recunoastere emise pana la data de 12 martie 2015.
 
Art. 9. — (1) Decizia CNRED poate fi contestata o singura data, in termen de 60 de zile de la comunicare, printr-o cerere motivata.

(2) Contestatiile sunt evaluate de catre CNRED sau, de la caz la caz, de catre CNATDCU.

(3) CNRED se pronunta asupra celor solicitate in termen de 60 de zile lucratoare. Termenul de solutionare se poate prelungi in cazul in care evaluarea se realizeaza de catre CNATDCU sau in orice alte cazuri justificate, solicitantul fiind informat in acest sens.
 
Art. 10. — In cazul unui program de studii organizat in comun sau in cotutela de institutii de invatamant superior acreditate din Romania si din strainatate, finalizat cu eliberarea unei diplome de catre fiecare institutie, actul de studii eliberat de institutia din strainatate nu se supune procedurii de recunoastere, diploma eliberata de institutia de invatamant superior din Romania conferind toate drepturile legale pe teritoriul Romaniei.
 
Art. 11. — In cazul pierderii, distrugerii sau deteriorarii documentului de recunoastere, CNRED elibereaza, la cerere, un duplicat. Pentru eliberarea duplicatului, titularul adreseaza, in scris, o cerere insotita de urmatoarele documente: copia actului de studii care a fost recunoscut, copia actului de identitate, dovada achitarii taxei, conform normelor legale in vigoare, declaratie pe propria raspundere cu privire la incadrarea in una dintre situatiile mentionate mai sus.
 

Titularizare - Sfaturi pentru Nota 10
NOUTATI - Examenul de Titularizare pentru Educatoare

Atentie: examenul de Titularizare pentru educatori nu este floare la ureche, deci trebuie sa ne pregatim deja cu ajutorul Testelor Rezolvate

Iti punem acum la dispozitie cea mai recenta Culegere – lucrarea:
Teste Rezolvate pentru reusita la Examenul de Titularizare in invatamantul prescolar

Culegerea ofera in plus:

    • rezolvari complete si explicite ale subiectelor, pentru obtinerea notei maxime
    • explicatii si exemple

...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

diploma de doctortitlul de doctor in stiinterecunoastere diploma de doctorministerul educatiei


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//