Proiect de lege: parintii si elevii pot cere "examen medical complet" pentru cadrele didactice

De Laura Galescu
la 06 Mar. 2019
5 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de lege: parintii si elevii pot cere "examen medical complet" pentru cadrele didactice06Mar.2019

Parintii sau elevii ar putea cere un examen medical complet pentru invatatori sau profesori, oricand considera necesar. Cel putin asa prevede un Proiect de Lege, initiat de peste 20 de senatori si depus in Camera Deputatilor pe 4 martie. Mai mult, proiectul legislativ solicita cercetarea disciplinara a directorilor de scoala de catre o comisie numita de inspectoratul scolar, pentru care sa fie elaborata o procedura legala.

Proiectul de lege a fost initiat de 22 de senatori PSD, printre care si fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, ceea ce, teoretic, inseamna ca ar putea avea sustinerea necesara la vot pentru a fi transformat in lege. 
 
Practic, noua prevedere legislativa propune mai multe modificari ale Legii Educatiei. Cea care priveste examenul medical al cadrelor didactice este la articolul 234 si prevede ca "orice factor implicat in procesul educational" (adica elevi, parinti sau cadre didactice) poate solicita un examen medical complet pentru orice persoana angajata in scoala, in cazul in care considera necesar acest lucru.
 
Una dintre noile prevederi specifica in mod expres: "(4) In situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala a personalului angajat intr-o institutie de invatamant (unitate scolara, unitate conexa, casa corpului didactic, inspectorat scolar etc.), conducerea institutiei de invatamant poate solicita, la sesizarea oricarui factor implicat in procesul educational, cu acordul consiliului de administratie al institutiei in cauza, un nou examen medical complet", prevede proiectul de lege.
 
Initiatorii precizeaza ca, in prezent, consiliul de administratie al scolilor nu solicita examen medical pentru anumite cadre didactice "din colegialitate", iar calitatea sistemului educational este afectata. Proiectul de lege ar fi menit sa corecteze aceste situatii, sustin initiatorii.
 
Iata ce se spune in Expunerea de Motive a noii legi:
 
"Propunem modificarea articolului 234 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 intrucat exista situatii in care datorita colegialitatii, conducerea unitatii/institutiei de invatamant nu are acordul consiliului de administratie pentru solicitarea unui examen medical complet si complex al angajatului care da dovada de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, ceea ce duce la diminuarea calitatii sistemului educational. In aceste situatii, daca inspectoratul scolar este sesizat de unul sau mai multi factori implicati in procesul educational (angajati, parinti, elevi, parteneri sociali, organizatii sindicale etc.) sa poata solicita un examen medical complet in ce il priveste pe angajatul a carui aptitudine profesionala de natura psihocomportamentala este contestata.
 
Pe langa cele mentionate mai sus, putem veni si cu precizarea ca medicii specialisti cand constata «inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala»  nu isi asuma punerea unui diagnostic in singular, cu toate ca verbal si neoficial il recunosc; mai mult, exista cadre didactice care apeleaza la practici mai putin ortodoxe in a face rost de documente care sa ateste ca sunt apti din punct de vedere medical si psihologic a preda la catedra, ceea ce face ca punerea in aplicare a articolului in formatul vag, asa cum este precizat acum in legistatie sa fie si mai greoaie, pentru ca recunoasterea posibil asumata de medici in a doua faza (dupa obtinerea acordului consiliului de administratie al institutiei de invatamant) i-ar pune in situatia de a contrazice «aptitudinea» asumata de medicii din faza primara a eliberarii actului in discutie".
 
Proiectul de lege aduce modificari si in ceea ce-i priveste pe directorii de scoala.
 
Mai exact, stabileste ca fiind necesara cercetarea disciplinara a acestora "de catre o comisie numita de inspectoratul scolar". Mai mult, proiectul legislativ precizeaza ca este nevoie sa fie elaborata o procedura legala care sa vizeze membrii acestei comisii. In prezent, acestia nu pot fi cercetati sau sanctionati in cazul in care comit abateri.
 
Conform prevederilor alineatului (5) al articolului 258 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 "Directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant de stat poate fi eliberat din functie la propunerea motivata a consiliului de administratie al inspectoratului scolar/al municipiului Bucuresti, la propunerea a 2/3 dintre membrii consiliului de administratie al unitatii de invatamant sau la propunerea consiliului profesoral, cu votul a 2/3 dintre membri. In aceasta ultima situatie este obligatorie realizarea unui audit de catre inspectoratul scolar. Rezultatele auditului se analizeaza in consiliul de administratie al inspectoratului scolar. In functie de hotararea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, inspectorul scolar general emite decizia de eliberare din functie a directorului/directorului adjunct al unitatii de invatamant, consideram ca se impune ca cercetarea disciplinara a faptelor savarsite de director si director adjunct sa fie realizata de o comisie numita de inspectoratul scolar.
 
De asemenea, in ceea ce ii priveste pe membrii comisiilor desemnate de inspectoratul scolar, in acest moment nu exista procedura legala de a cerceta faptele savarsite de acestia in exercitarea atributiilor ce le revin ca urmare a numirii in comisia/comisiile respective. Acestia nu pot fi cercetati, respectiv sanctionati, nici de catre unitatea de invatamant la care sunt angajati intrucat in cadrul comisiei respective nu realizeaza activitate prevazuta in fisa postului, ci au atributii trasate clar de lege, ordine, metodologii, dar nu pot fi cercetati, respectiv sanctionati nici de inspectoratul scolar nefiind angajati ai acestei institutii. Mai mult, contestarea deciziilor consideram ca trebuie facuta la nivelul institutiei superioare celei care a aplicat abaterea", mai este precizat in expunerea de motive.
 
In prezent, articolul 234 din Legea Educatiei prevede ca doar conducerea unitatii scolare, cu acordul consiliului de administratie, poate solicita efectuarea unui examen medical complet al unui cadru didactic.
 
Va prezentam, mai jos, forma actuala a articolului 234 din Legea Educatiei, care va fi modificat daca proiectul de lege amintit va fi adoptat de Parlament.
 
ART. 234

(1) Incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere, de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical, eliberat pe un formular specific elaborat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, impreuna cu Ministerul Sanatatii. Incompatibilitatile de ordin medical cu functia didactica sunt stabilite prin protocol incheiat intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii.
(2) Personalul didactic, didactic auxiliar, de conducere, de indrumare si de control care se considera nedreptatit poate solicita o expertiza a capacitatii de munca.
(3) Nu pot ocupa functiile prevazute la alin. (1) persoanele lipsite de acest drept, pe durata stabilita printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala.
(4) In situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, conducerea unitatii sau a institutiei de invatamant poate solicita, cu acordul consiliului de administratie, un nou examen medical complet. Aceeasi prevedere se aplica, in mod similar, functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si personalului din unitatile conexe invatamantului.
(5) Nu pot ocupa posturile didactice, de conducere sau de indrumare si de control in invatamant persoanele care desfasoara activitati incompatibile cu demnitatea functiei didactice, cum sunt:
a) prestarea de catre cadrul didactic a oricarei activitati comerciale in incinta unitatii de invatamant sau in zona limitrofa;
b) comertul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio ori vizuale;
c) practicarea, in public, a unor activitati cu componenta lubrica sau altele care implica exhibarea, in maniera obscena, a corpului.
 
Puteti vedea AICI forma integrala a Proiectului de Lege depus in Camera Deputatilor.
 
In prezent, profesorii si educatorii ar trebui sa fie testati in fiecare an, din punct de vedere medical si psihologic, sustine Ministerul Educatiei. Aceste testari sunt obligatorii pentru personalul didactic din scoli, iar obligativitatea este prevazuta atat de hotararea de guvern privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cat si de Legea Educatiei. 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare profesoriexamen medical cadre didacticetest psihologic profesoricontrol medical personal didacticcercetare disciplinara directori


x
Lasa un raspuns



Comentarii [5 comentarii]Adauga comentariul tau
09Mar.2019

Doru 09 Mar. 2019 17:04:42

Pe cand un examen la elevi,ptr,cei 7 ani de acasa.
06Mar.2019

B F 06 Mar. 2019 20:43:27

Dar pentru elevi si părinți pe cand o examinare completa? Dar pentru alesii nostrii?
Cat despre cercetarea si sancționarea directorilor de către CA al ISJ - politica curata! Pe cei din ISJ cine-i cercetează???
06Mar.2019

Silviu 06 Mar. 2019 15:58:12

Da, degeaba ati marit salariile, ca in conditiile astea, nu vor mai sta oamenii in invatamant. Sunt persecutati mai rau decat infractorii. Sa vina parlamentarii si parintii sa predea in sistemul asta si in conditiile in care profesorii au doar obligatii si sunt batjocoriti.
06Mar.2019

Nic 06 Mar. 2019 14:51:35

Sl noi vrem sa cerem examen psihologic parintilor care nu stiu sa-si educe copiii! Veniti in clase sa vedeti cu ce specimene ne confruntam!
06Mar.2019

Viorel 06 Mar. 2019 12:42:11

Pe cand si un proiect de lege prin care si noi putem cere un"examen medical complet" dragilor nostri parlamentari?
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
 
Citeste GRATUIT toate informatiile despre invatamantul primar, gimnazial si liceal.

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI actualizata. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//