Profesorii protesteaza impotriva Legii Salarizarii. "De ce nu maresc salarii in 2017, ci abia in 2018? De ce ne pacalesc cu 6%?"

De Portal Invatamant
la 08 Mai. 2017
2 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Profesorii protesteaza impotriva Legii Salarizarii. "De ce nu maresc salarii in 2017, ci abia in 2018? De ce ne pacalesc cu 6%?"08Mai.2017

Legea Salarii Unitare, inaintata catre Parlament zilele trecute, nu le mai acorda profesorilor marirea salariilor cu 20% de la 1 iulie 2017. In schimb, va exista o marire de salarii cu 50% de la 1 ianuarie 2018. Profesorii sunt nemultumiti de faptul ca, practic, pierd 6% la salariu, dat fiind ca nu se aplica marirea de 30% dupa cea de 20%, asa cum se stabilise initial.






Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din invatamant (FSLI), Federatia Spiru Haret si federatia sindicatelor din mediul universitar, Alma Mater, sunt nemultumite de faptul ca s-a modificat proiectul de lege pentru stabilirea salariilor. Practic, prin neaplicarea majorarilor de la 1 iulie 2017, profesorilor li se iau 6 procente din venitul care trebuia sa fie majorat. 
 
“Programul de guvernare aprobat de Parlamentul Romaniei este incalcat, in conditiile in care acesta prevede o crestere a salariilor cu 20%, incepand cu data de 1 iulie 2017 si cu 30% de la data de 1 ianuarie 2018, iar in proiectul Legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice se propune ca prima transa de majorare, in procent de 50%, sa se acorde de la data de 1 ianuarie 2018. 
 
Aceasta propunere inseamna o diminuare cu 6% a majorarilor salariale si, ceea ce este mai important, provoaca in randul salariatilor din sistemul de invatamant o stare de neincredere si suspiciune”, explica Simion Hancescu, presedintele CNL FSLI.
 
Daca salariile se maresc cu 50% in doua transe, majorarea de 30% din ianuarie se va aplica la un salariu deja marit cu 20% in iulie. In schimb, marind intr-o singura transa, in ianuarie, majorarea de 50% se aplica unei sume mai mici. Diferenta este cea reclamata de profesori, de 6%, iar sindicalistii spun ca nu poate fi vorba despre o simpla eroare de calcul, ci despre o decizie politica, pentru care cer acum explicatii.
 
„In momentul de fata este un document comun care a fost inaintat de noi toti Parlamentului Romaniei. Pana cand nu vedem dezbaterile din Parlament, nu putem vorbi despre proteste. Am inteles ca exista o procedura de lucru in regim de urgenta si asteptam sa fim invitati in Parlament, la dezbateri, in cateva zile, pentru ca la 1 iulie trebuie sa intre in vigoare noua lege. Dar este clar ca nu a fost un calcul gresit, ci o decizie politica, fiind vorba despre o crestere cu 50% de la 1 ianuarie. Speram sa se rezolve aceasta problema, in urma dezbaterilor”, a explicat si Marius Nistor, presedintele federatiei Spiru Haret. 
 
De aceleasi calcule sunt afectati si profesorii universitari. „Banuim ca nu mai sunt bani, pentru ca initial au promis ca ne vor da majorarile anul acesta. Practic, este o abatere de la planul de guvernare, de aceea noi am solicitat si o intalnire cu domnul Liviu Dragnea, dar inca nu am primit un raspuns. si impozitarea pe familie ne bulverseaza si va trebui sa facem calculele si in functie de noua lege fiscala, pe care nu o cunoastem inca. Noi asteptam o discutie pentru respectarea programului de guvernare”, a declarat liderul Alma Mater, Anton Hadar. 
 
Sindicalistii au mai constatat ca nu s-au respectat nici calculele initiale din grilele de salarizare pentru functiile didactice, care ar urma sa reprezinte 0,23 din indemnizatia Presedintelui Romaniei, in loc de 0,35, asa cum era initial, in grila de salarizare stabilita prin Legea nr. 284/2010.
 
Si calculele pentru functiile de conducere nu sunt in regula, pentru ca directorii de scoala vor avea venituri cu 500-700 de lei mai mici decat un profesor cu gradul I, in functie de marimea unitatii. 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Pregatire pentru Evaluare Nationala - noile Teste la Romana si Matematica

Cauti cea mai buna metoda de pregatire a copilului dvs. pentru Evaluarea Nationala?

Solutia: noile Culegeri cu exercitii rezolvate!


Sute de exercitii pentru toate nivelurile si permit fixarea impecabila a informatiei la materiile de baza: Limba Romana si Matematica.

Culegerile reprezinta solutia sigura pentru un succes spectaculos al copilului tau. Vei fi mandru, ca parinte, de realizarile si de potentialul lui!


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

lege salarizarii salarii profesori


x
Lasa un raspuns



Comentarii [2 comentarii]Adauga comentariul tau
15Iul.2017

Dorin 15 Iul. 2017 08:40:32

ok,sa le creasca salariile ptr ca teoretic ei ne fac oameni,DAR va creste si calitatea invatamantului,va disparea dispretul si nedreptatile din scoli,VOR DISPAREA MULTELE CADRE NEPREGATITE DIN INVATAMANT ?? SA FIM CINSTITI PANA LA CAPAT DOMNILOR PROFESORI. CU DRAG
10Mai.2017

Petru Greucea 10 Mai. 2017 15:37:15

Lucrez an ãnv. de 30 de ani ºi m-am sãturat sã tot aud cã educaþia este prioritate naþionalã. Este o minciunã a tuturor guvernãrilor postdecembriste. pe de altã parte trebuie plãtiþi directorii doar cu indemnizaþie de conducere, nimic altceva, majoritatea sunt numiþi politic ºi nu au niciun fel de competenþe manageriale. Nici nu predau, nici nu fac proiecte. un director de grãdiniþã an primii ani venit an sistem nu trebuie sã aibã decat salariul unui educator plus indemnizaþie. Sã fim serioºi, directorii de ºcoli nu sunt rectori de universitãþi ºi nici decani.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//