Prezenta metodologie, care reglementeaza managementul modulului Mecanismul de Avertizare Timpurie in Educatie (MATE) din Sistemul Informatic Integrat al Invatamantului din Romania (SIIIR), a fost publicata in Monitorul Oficial.
Extras din Metodologia pentru managementul modulului MATE
Art. 3. — (1) Comisia nationala pentru managementul modulului MATE se constituie la nivelul Ministerului Educatiei, prin ordin de ministru.
(2) Comisia nationala pentru managementul modulului MATE este formata din persoane cu functii de executie sau de conducere din cadrul: Directiei generale informatizare, Directiei generale management resurse umane si retea scolara, Directiei generale invatamant preuniversitar, Directiei generale pentru implementarea proiectului „Romania educata” si este coordonata de un secretar de stat cu atributii pentru invatamantul preuniversitar.
(3) Comisia nationala pentru managementul modulului MATE are urmatoarele atributii:
a) elaboreaza proceduri si instructiuni specifice;
b) colaboreaza cu comisiile de la nivelul inspectoratelor judetene/al municipiului Bucuresti;
c) solicita anual sau ori de cate ori este nevoie, inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, rapoarte privind activitatile derulate prin SIIIR si le transmite directiilor de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei in vederea fundamentarii politicilor publice bazate pe dovezi;
d) administreaza nomenclatoarele;
e) gestioneaza informatiile privind resursele umane;
f) opereaza si genereaza rapoarte statistice la nivel national.
Art. 4. — (1) La nivelul inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti se constituie comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de management si monitorizare a activitatilor derulate prin SIIIR.
(2) Comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de management si monitorizare a activitatilor derulate prin SIIIR are urmatoarele atributii:
a) transmite procedurile si instructiunile specifice la nivelul unitatii de invatamant;
b) instruieste persoanele desemnate din cadrul comisiei de gestionare a activitatilor derulate prin SIIIR din unitatile de invatamant;
c) colecteaza rapoartele de la nivelul unitatii de invatamant;
d) verifica gradul de incarcare a datelor;
e) colaboreaza cu reprezentantii administratiei publice locale;
f) se asigura ca sunt respectate procedurile, instructiunile si calendarele specifice;
g) administreaza conturile de utilizator la nivelul inspectoratului scolar judetean/al municipiului Bucuresti;
h) administreaza nomenclatoarele;
i) gestioneaza informatiile referitoare la elevii inscrisi in unitatile de invatamant;
j) opereaza si genereaza rapoarte statistice la nivel de inspectorat scolar judetean/al municipiului Bucuresti;
k) gestioneaza informatiile privind resursele umane.
Art. 5. — (1) La nivelul unitatilor de invatamant se constituie comisia de gestionare a activitatilor derulate prin SIIIR.
(2) Comisia de gestionare a activitatilor derulate prin SIIIR din unitatile de invatamant are urmatoarele atributii:
a) colecteaza, actualizeaza si gestioneaza datele pentru identificarea copiilor/elevilor in risc de abandon si parasire timpurie a scolii;
b) transmite rapoarte catre inspectoratul scolar la termenele solicitate;
c) colaboreaza cu reprezentantii administratiei publice locale si cu parintii/tutorii legali;
d) administreaza conturile de utilizator la nivelul unitatilor de invatamant;
e) administreaza nomenclatoarele;
f) gestioneaza informatiile referitoare la elevii inscrisi in unitatile de invatamant;
g) opereaza si genereaza rapoarte statistice la nivel de unitate de invatamant;
h) gestioneaza informatiile privind resursele umane.
Art. 6. — (1) Responsabilitatea privind crearea si administrarea conturilor de utilizator se atribuie dupa cum urmeaza:
a) persoanelor desemnate din partea Directiei generale informatizare, pentru utilizatorii autorizati din cadrul Ministerului Educatiei, responsabili cu implementarea MATE la nivelul Ministerului Educatiei;
b) administratorului judetean SIIIR, pentru utilizatorii autorizati din cadrul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, responsabili cu implementarea MATE la nivelul inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, si pentru utilizatorii autorizati din cadrul unitatilor administrativ-teritoriale, reprezentanti ai unitatilor administrativteritoriale cu atributii SIIIR;
c) persoanei desemnate de conducerea unitatii de invatamant, cu atributii de informatician, pentru utilizatorii autorizati din cadrul unitatilor de invatamant, responsabili cu implementarea MATE la nivelul unitatii de invatamant, si pentru utilizatorii autorizati din cadrul unitatilor de invatamant, responsabili de caz, precum si pentru invatatorii si dirigintii din unitatea de invatamant.
(2) Definirea si managementul rolurilor si sabloanelor de permisiuni intra in responsabilitatea persoanelor cu rol de administrator national SIIIR desemnate din partea Directiei generale informatizare.