Principala modificare a Legii Educatiei prevede descentralizarea scolilor si introducerea examenului de admitere la liceu, pe langa Evaluarea Nationala, in conditiile in care ministrul Educatiei a exclus posibilitate organizarii ambelor examene pentru elevii claselor a VIII-a.
"S-au avansat mai multe variante, sa ramana Evaluarea Nationala sau sa se organizeze un examen punctual de admitere la liceu, care sa nu ia in considerare mediile din gimnaziu. In orice caz, este exclus sa introducem ambele examene", declara ministrul Educatiei in urma cu doua saptamani.
Conform proiectului legislativ, "admiterea la liceu/scoala profesionala se realizeaza prin concurs, in baza fisei de optiuni individuale depusa de candidati la inscriere. Fisa cuprinde optiuni din oferta educationala nationala exprimate in ordinea preferintelor".
Cu alte cuvinte, va fi organizat examen de admitere in cazul in care numarul candidatilor la un profil, potrivit primei optiuni, este mai mare decat numarul locurilor disponibile.
Media finala va fi calculata astfel: 50% examenul de admitere, 30% media probelor scrise de la Evaluarea Nationala, 20% portofoliul educational (media anilor de gimnaziu si alte diplome si activitati extrascolare).
In cazul in care numarul candidatilor la un profil, potrivit primei optiuni, nu depaseste numarul locurilor disponibile, nu se va organiza examen de admitere, situatie in care media de admitere se va calcula astfel: portofoliul educational – 40% si media probelor scrise de la Evaluarea Nationala – 60%.
Admiterea la scolile profesionale se face doar prin concurs in baza portofoliului educational.
O alta noutate prevazuta in proiectul Legii Educatiei se refera la descentralizarea scolilor. Asta inseamna ca toate concursurile de ocupare a posturilor vacante de catre din invatamant nu vor mai fi organizate de inspectoratele scolare, ci de unitatile de invatamant, dupa o metodologie elaborata de Ministerul Educatiei.
"Este o prevedere buna. Cadrele didactice trebuie sa aiba contract de munca cu scoala, creste responsabilitatea fata de institutia de invatamant si inseamna descentralizare reala. In plus, parghiile directorului pentru asigurarea calitatii sunt mai puternice", potrivit initiatorilor proiectului.
Proiectul prevede modificari si in randul studentilor, care vor primi drepturi de 25% in alegerea rectorilor.
In plus, in sfarsit, Educatia ar urma sa priemasca 6% din PIB, in timp ce finantarea pentru cercetarea va primi 1% din PIB.
Ora de religie a fost insa omisa de senatori, iar prevederile privind aceasta disciplina nu au fost cuprinse in proiectul legislativ.
Proiectul urmeaza sa intre in dezbatere publica.
Preda Alina 10 Iun. 2015 17:42:28
daca la nivelul scolilor se va organiza concurs de ocupare a functiilor didactice, atunci directorii isi vor aduce in scoala toate " pilele". Si asa scolile sunt adevarate " domenii" ale acestor sefi pusi in functie, politic!!! SE vor inconjura doar de clientele lor/slugile lor. Sa nu imi spuneti ca se vor organiza concursuri ADEVARATEin Romania, ca nu va cred! Din comisiile de corectare vor face parte oameni " alesi" pe spranceana , care vor stii cum sa aranjeze lucrurile in asa fel incat sa ia concursul cine trebuie, LA COMANDA! Auzi? SE va organiza concurs dupa o metodologie data de minister. Atat poate ministerul sa faca pentru profesorii cu adevarat buni? sa le dea metodologii, dupa care sa-i lase pe mana directorilor, care stiu ei ce sa faca: "jos ai vostri, sus ai nostri!" ORGANIZATI CONCURSURI LA NIVEL NATIONAL, CU COMISII NATIONALE, NU COMISII LOCALE, UNDE CEI CARE TREBUIE SA IA CONCURSUL AU PILE PESTE TOT! ATI RETINUT? CONCURSURI ADEVARATE, LA CARE SA EVALUEZE OAMENI CU ADEVARAT COMPETENTI!BAICU MARIA 03 Iun. 2015 12:46:26
Se va alege praful de tot avand an vedere modul an care se fac numirile pe funcþii. Spre ce se andreaptã ºcoala romaneascã?Ana Cornel 03 Iun. 2015 08:46:42
Este o initiativa foarte slaba, care va duce la decaderea totala a sistemului de invatamant; vor prima interesele personale fata de cele ale comunitatii, respectiv vor prima interesele personale fata de cele ale comunitatii. Noi nu avem o societate care sa atinga acel nivel al constiintii, in care cel mai bun sa castige.Este o initiativa in care va permite politicului sa se amestece si mai mult.