In urma discutiilor purtate la Ministerul Muncii, liderul FSE Spiru Haret, Marius Nistor, a explicat principalele intentii cu privire la salarizarea angajatilor din invatamant, in urma aplicarii noii Legi a Salarizarii Publice.
"Cred ca a fost o intalnire mai mult decat utila pentru ca am avut posibilitatea sa clarificam care sunt intentiile Ministerului Muncii in momentul de fata. Cu alte cuvinte, se doreste cunoasterea situatiei existente din punct de vedere al salarizarii in sistem, in clipa de fata, care sunt corectiile pe care le putem realiza pana pe data de 10 februarie, existand un termen din acest punct de vedere, si mai departe vom vedea care va fi viziunea Guvernului vizavi de o lege a salarizarii in domeniul bugetar", a spus Marius Nistor.
In ceea ce priveste criteriile de performanta, acesta a afirmat ca o mare parte dintre acestea se aplica deja.
"Avem gradatia de merit, acordarea gradatiei de merit in sistemul de invatamant preuniversitar se face pe baza unei metodologii care implica din start indeplinirea unor criterii prevazute acolo. Dar este clar ca sunt si anumite aspecte pe care noi nu le putem accepta si am am dat exemple numeroase legate de faptul ca nu poti acorda un premiu unui cadru didactic in functie de resursele extrabugetare atrase sau de numarul de comisii din care acesta face parte.
In momentul in care vorbim despre salarizarea in functie de progresul scolar, aici se pune problema cuantificarii corecte a progresului in cauza, cum anume se va realiza acest lucru astfel incat sa nu aruncam intr-o stare de haos toate unitatile scolare din Romania", a declarat Marius Nistor.
Daca respectivele criterii nu sunt clare, cum ar fi o cuantificare clara a progresului scolar, cei care au obligatia aplicarii lor vor fi pusi in imposibilitatea unor diferentieri, a explicat presedintele FSE.
"In momentul de fata am cerut sa se faca corectiile necesare privind salarizarea in sistemul de invatamant preuniversitar. Sunt functii didactice care sunt prevazute de legea educatiei nationale, dar care nu se regasesc pe actuala grila de salarizare. Mai putem discuta despre problema diverselor sporuri care in a numite zone se acorda, in altele nu se acorda, si ma pot referi aici la sporurile de doctorat.
De exemplu, sporul de doctorat pentru cei care au obtinut doctoratul inainte de anul 2010 se acorda pe baza sumelor compensatorii, cei care si-au luat doctoratul dupa 2010 nu beneficiaza de sporul respectiv. Dupa aparitia legii 71 problema s-a rezolvat partial, numai ca avem unitati scolare in care se plateste doctoratul si pentru cei care si-au luat doctoratul dupa 2010, dar si unitati scolare in care nu se acorda sporul de doctorat. Este doar un exemplu", a mai afirmat Marius Nistor.
Grupul de lucru interministerial creat in vederea elaborarii noii legi a salarizarii publice are, luni, a doua intalnire de lucru, la Ministerul Muncii, potrivit unor surse din institutie, care au precizat, de asemenea, ca ministerele au transmis criteriile de perfomanta, de motivare a personalului de la nivelul fiecarui minister.
Potrivit presedintelui CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, proiectul Legii Salarizarii pentru Bugetari ar urma sa fie pus in dezbatere pana la inceputul lunii martie, dupa care va fi inaintat Parlamentului, astfel incat legea sa poata fi promovata de Parlament pana in luna mai.
Citeste si
Ce salarii si sporuri pot primi profesorii in 2016