Vom determina in materialul urmator metodologia de calcul al drepturilor salariale pentru un profesor cu studii superioare de lunga durata, grad didactic definitiv, cu functie de conducere,diriginte, din invatamantul preuniversitar si cu o vechime neintrerupta in munca de 15 ani.
Salariul brut al personalului didactic este compus din salariul de baza, la care se adauga sporurile, indemnizatiile, precum si alte drepturi salariale prevazute de lege, conform art.2,alin.(1) si (2), Anexa nr. 5 “Metodologia de calcul” din Legea 63/2011.
Salariul de baza pentru cazul de fata este compus din urmatoarele elemente:
- salariul de incadrare al profesorului cu studii superioare de lunga durata, grad didactic definitiv din invatamantul preunivesitar,care include sporul de stabilitate, deoarece este vorba de o transa de vechime peste 10 ani, precum si sporul de suprasolicitare neuropsihica existent la toate transele de vechime in invatamant;
- indemnizatia de conducere
- indemnizatia pentru activitatea de diriginte
- daca este cazul, gradatia de merit, astfel cum este reglementata prin art. 92, 264 ?i 311 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
In plus, conform art.2 alin.(4) din Anexa nr.5, "Pe langa drepturile salariale acordate potrivit alin. (2) ?i (3), din veniturile proprii ale institutiilor de invatamant superior si preuniversitar se pot stabili salarii diferentiate reprezentand o crestere de pana la 30% a salariilor de incadrare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la lege, fara ca aceste sume sa constituie baza de calcul pentru stabilirea altor drepturi salariale".
Noua lege a salarizarii, care urmeaza sa majoreze si salariile din invatamant, prevede ca salariul unui profesor debutant cu studii superioare, care acum primeste 882 de lei, dupa trei ani ar primi 1.927 de lei, potrivit ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Proiectul
legii salarizarii bugetarilor, care urmeaza sa intre in vigoare in lunile urmatoare, mai prevede si ca in cazul unui profesor incadrat in gradul didactic 1, cu peste 40 de ani vechime, cu un salariu in prezent de 2.016 lei, acestuia ar urma sa ii creasca salariul la 3.672 de lei lunar.
Legea salarizarii bugetarilor aduce majorari salariale si in invatamantul universitar. Un asistent care acum are salariul de baza 1.075 de lei, ar trebui sa incaseze 1.927 de lei in 2018, in timp ce un profesor universitar cu experienta ar urma sa primeasca 7.000 de lei, in loc de 3.900 de lei.
De asemenea, cadrele didactice urmeaza sa beneficieze si sporuri majorate dupa ce proiectul salarizarii bugetarilor va intra in vigoare. Astfel, sporul de dirigentie va fi de 10% din salariul de baza, sporul pentru predare in mediul rural intre 5-20%, iar sporul pentru invatamantul special va ajunge la 15%.
Atentie! Pentru a intra in vigoare proiectul legii salarizarii trebuie sa fie aprobat Camera Deputatilor, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.
Loredana Moldovanu 09 Feb. 2019 06:55:02
Bună ziua! As dori sa cunosc mai multe detalii cu privire la acordarea sporului de rural si a compensatiilor tranzitorii,in anvățămant ! Nu stiu cum anume, articol din lege, deoarece in școala noastră nu se acorda iar in altele da! Mulțumesc!Violeta Motea 17 Nov. 2016 08:05:23
Oare de ce atunci cand se iau in calcul majorarile de salarii nimeni nu se gandeste factori de decizie ca in invatamant exista si alte categorii de personal? Lucrez cu studentii dar nu sunt considerata didactic auxiliar ci doar un amarat de referent cu studii superioare. Didacticul auxiliar cu studii medii are salariul aproape cat un referent cu studii superioare iar in curand va fi depasit.Hana 09 Dec. 2015 23:49:09
@anonimdaca nu esti in stare sa vezi dferenta intre un profesor universitar si un profesor de scoala, inseamna ca nu esti in stare sa judeci nivelul de pregatire a diferitelor cadre didactice.
Probabil ai experienta unuei facultati de 3-4 ani care pregateste profesori, dar mai sunt cadre universitare care pregatesc medici, arhitecti, inginer etc.,fac cursuri postuniversitare, au doctoranzi..... Crezi ca ei au nivelul tau de pregatire.
Stai jos, ai nota 3.
Zise un inginer diplomat cu 5 ani de facultate.
MARIANA SERBAN 11 Oct. 2015 19:33:21
DESPRE SPORUL DE DOCTORA NU SE SPUNE NIMICOARE SE CALCA DOCTORII IN STIINTE PE PICIOARE SI NU MAI ESTE LOC PENTRU EI LA SPORURI
CULMEA CULMILOR
DACA AI STUDII DE LICENTA INTR-UN DOMENIU IAR STUDIILE DE DOCTORAT LE-AI FINALIZAT IN ALT DOMENIU DECI TE-AI PERFECTIONAT SI PE ALT DOMENIU IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR ESTI NECALIFICAT IN NOUL DOMENIU CHIAR DACA AI GRADUL 1 DIDACTIC IAR LA UNIVERSITATE DACA PREDAI IN NOUL DOMENIU ESTI CALIFICAT
OARE NU SE POATE REGLEMENTA ACEST FENOMEN ANACRONIC DOMNULE MINISTRU AL EDUCATIEI SI CERCETARII STIINTIFICE?
POATE ASA MAI INCURAJATI SI ALTI PROFESORI DIN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR SA ISI FINALIZEZE STUDIILE DE DOCTORAT SI PE ALTE DOMENII CA SA POATA BENEFICIA DE NOUA PREGATIRE DE SPECIALITATE NOUA
Adrian 10 Oct. 2015 17:12:22
Bunã ziua !Aș avea rugãmintea ca realizatorul articolului, foarte bine intenționat, dealtfel, sã facã referire la art. din L. 63/2011 și apoi cu mare atenție la OUG nr. 83/2014.
Textele din cele douã acte normative nu coincid cu instrucțiunile MECS referitoare la modalitatea de calcul, ceea ce nu corespunde realitãții.
Gogu 09 Oct. 2015 21:46:45
Apropo de „Atentie” - trebuie sa aflati si voi si cititorii vostri ca orice lege are nevoie de sa fie aprobata in ambele camere ale Parlamentului, iar Senatul este camera decizionala.Ana Doran 09 Oct. 2015 14:17:30
mi-Aurel 09 Oct. 2015 12:04:24
Sporurile pentru dirigentie si pentru invatamant special nu sunt noi, ele exista in grila de salarizare de peste 20 de ani. Deci aici nimic nou.....Ar fi fost corect sa creasca sporul la cei din invatamant special care spre deosebire de acum 20 de ani cand in sistemul special intrau copii cu deficiente mintale usoare sau cu intelect de limita acum lucreaza doar cu copii cu deficiente grave si severe.Ionescu Maria 09 Oct. 2015 08:12:44
De acord cu anonim ºi chiar diferenþierea an preuniversitar va duce la dezbinare , la o luptã acerbã pentru a intra an graþiile conducerii, a pãrinþilor ºi copiilor.Este suficientã neimplicarea politicului ºi redatã autoritatea directorului, Consiliului de administraþie ºi Consiliului de profesori. Nu ºtiu de ce nu se vorbeºte nimic de distincþia Gheorghe Lazãr ce se acordã profesorilor prepensionabili. ªtie cine ceva an acest sens? Nu s-a mai atribuit din anul 2009.Anonim 09 Oct. 2015 06:59:51
Nu mai faceti diferente la salarii. Cu ce e mai presus un profesor universotar care preda la studenti, dar nu are nici o responsabilitate daca studentul va invata sau nu? Educatoeii si invatatoeii au oblifatia sa ii invete pw cei mici punana baza invatamantului in mana. Tot educatorii si invatatorii au grija de cei mici, deci au o responsabilitate, si, totusi acesti educatori si invatatpri au salarii mai mici de 4-5 ori decat un profesor univ.Nu mai faceti diferente la salarii!