Mai exact, naveta elevilor nu poate fi decontata deocamdata, deoarece face obiectul unei legi privind transportul nereglementat. Pentru rezolvarea problemei, Guvernul a pregatit Ordonanta de Urgenta de mai jos.
Aceasta se afla inca la stadiul de proiect, iar ropunerile si sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise pe adresa de e-mail djc@edu.gov.ro.
"Initial scopul reglementarii prevazute la art. 84 din Legea educatiei nationale nr.1/2011 era acela de a asigura dreptul fundamental la invatatura pentru toti elevii si de a diminua rata abandonului scolar, pentru elevii proveniti din medii sociale dezavantajate prin asigurarea transportului gratuit de la domiciliu la unitatea scolara, precum si de la scoala la domiciliu.
Modificarile aduse prin Legea nr. 226/2020 pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, produc confuzie legislativa prin raportare la componenta de finantare, in sensul ca, pe de o parte decontarea cheltuielilor de transport se face de la bugetul de stat prin transfer catre unitatile administrativ teritoriale, acestea din urma subventionand operatorii de transport, iar pe de alta parte unitatea de invatamant deconteaza transportul desfasurat in alte modalitati decat sub forma unui serviciu public.
Astfel, introducerea prin Legea nr. 226/2020 a altor modalitati de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi, genereaza instabilitate legislativa si infrangerea securitatii raporturilor juridice stabilite intre operatorii de transport si beneficiarii directi ai sistemului de invatamant, aspect care in prezent a facut imposibila asigurarea gratuitatii transportului elevilor, pentru toate formele de transport si implicit a avut efecte negative asupra asigurarii dreptului la invatatura. inainte de intrarea in vigoare a modificarilor aduse prin Legea nr. 226/2020, mecanismele de decontare a cheltuielilor pentru transportul elevilor stabileau in concret atributiile pentru toate autoritatile implicate, aspect ce se doreste a fi clarificat prin initierea prezentului proiect de ordonanta de urgenta.
Urgenta reglementarii modului de decontare a transportului pentru elevi deriva din faptul ca semestrul al II-lea a inceput deja, cu participarea elevilor fizic la ore, transportul desfasurandu-se in mod efectiv, spre deosebire de semestrul I cand acesta a fost practic inexistent, iar modificarile legislative aduse de Legea nr. 226/2020 nu au asigurat o aplicare clara si lipsita de echivoc a modalitatilor de decontare a transportului pentru elevi. Neadoptarea masurilor propuse conduc la neaplicarea legii cu consecinta negativa a imposibilitatii asigurarii transportului elevilor si, implicit, a restrangerii dreptului acestora la educatie dar imposibilitatea organizarii in mod adecvat si in conditii de siguranta sanitara a invatamantului anteprescolar. Avand in vedere ca toate aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata,
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta. Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 84 se modifica si se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, cu varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza gratuit de servicii publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum si transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
(2) Elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu li se deconteaza cheltuielile de transport intre localitatea de domiciliu si localitatea unde sunt scolarizati, pe durata cursurilor scolare, din bugetul Ministerului Educatiei, prin unitatile de invatamant unde sunt scolarizati, in limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezinta contravaloarea a 8 calatorii dus-intors pe semestru, daca locuiesc la internat sau in gazda. Elevii pot solicita acordarea sumei in avans, cu decontare in luna urmatoare.
(3) Decontarea cheltuielilor de transport, pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier, pentru facilitatile de transport acordate elevilor, prevazute la alin. (2), se asigura la nivelul valorii documentelor de transport lunare, dar nu mai mult de 30 lei/luna pentru distanta de 3 km. Pentru distantele ce depasesc 3 km, pana la limita de 50 de km, suma de 30 de lei /luna se suplimenteaza cu 3 lei pentru fiecare kilometru/luna, dar nu mai mult decat valoarea documentelor de transport lunare.
(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), in situatia in care sunt elevi care se deplaseaza de la domiciliu catre unitatea de invatamant la distante mai mari de 50 km si nu locuiesc la internat sau gazda li se deconteaza suma aferenta distantei de 50 km, la care se adauga 1 leu/km/luna, pentru distantele ce depasesc 50 de km.
(5) Operatorii de transport rutier au obligatia sa emita documente lunare de transport, cu incadrare in tarifele maxime per kilometru/luna, prevazute la alin. (3) si alin.(4) si sa asigure transportul rutier al elevilor. Ministerul Transporturilor, prin structurile competente, stabileste normele de aplicare si de monitorizare a modului in care operatorii de transport rutier pun in aplicare dispozitiile alin. (3) si alin. (4).
(6) Elevii din invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, precum si elevii etnici romani din afara granitelor tarii care sunt bursieri ai statului roman, beneficiaza de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de opera, de film si la alte manifestari culturale si sportive, organizate de institutii publice.
(7) Toti elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, care sufera de afectiuni cronice precum si un insotitor al acestora beneficiaza gratuit de servicii publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, transport aerian, precum si transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pentru deplasarile efectuate in vederea evaluarii, monitorizarii sau tratamentului.
(8) Acordarea facilitatii prevazute la alin. (7) se realizeaza din bugetul Ministerul Sanatatii. Lista afectiunilor cronice precum si modalitatea de acordare a facilitatii prevazute la alin. (7) se aproba prin ordin al ministrului sanatatii in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta”, prevede documentul.
TC 05 Mar. 2021 09:54:25
Un abonament pentru elevi pe distanta de acasa la scoala de 38 km costa 340 lei.Prin aceasta ordonanta elevului i se deconteaza 135 lei.
Unde este gratuitatea? ATENTIE MARE sa nu depaseasca decontarea valoarea abonamentului.
TC 05 Mar. 2021 09:37:29
Un abonament pentru elevi pe distanta de acasa la scoala de 38 km costa 340 lei.Prin aceasta ordonanta elevului i se deconteaza 135 lei.
Unde este gratuitatea? ATENTIE MARE sa nu depaseasca decontarea valoarea abonamentului.