In Romania, uniforma scolara pentru elevi nu este obligatorie prin lege, insa fiecare unitate de invatamant poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi in regulamentul scolar.
Uniforma scolara, factor de siguranta in scoli
Initiatorii proiectului de lege considera ca uniforma scolara reprezinta un factor important pentru cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, aceasta favorizand "un mediu care incurajeaza cultura si promoveaza valoarea armoniei si egalitatii intre colegii de clasa".
...Vezi AICI noile Culegeri cu TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
<<< Pregatire de NOTA 10 la Matematica si Limba Romana >>>
"In numeroase tari, uniformele scolare sunt folosite pentru a aduce laolalta elevii lor, indiferent de clasa sociala, culoare, credinta si statut. Intr-un fel, uniformele obligatorii sunt benefice daca ne gandim ca, astfel, copiii nu sunt marginalizati pentru statutul lor si nici nu se confrunta cu probleme ce nu merita atentie. Cel putin la nivel vestimentar, pe durata orelor de scoala, toti elevii sunt egali. (...) Copiii cu uniforma scolara isi concentreaza atentia pe ce au de invatat si pe relatia dintre ei, nu neaparat ce are x sau y pe ea/el astazi", se arata in motivarea proiectului de lege.
Prin urmare, spun initiatorii proiectului de act normativ, specialistii in pedagogie scolara considera ca uniforma scolara ar diminiua diferentele de statut economic si social si ar contribui la eliminarea situatiilor in care copiii se simt frustrati de modul in care se imbraca. Apoi, prin implementarea unor norme care sa reglementeze vestimentatia elevilor pot fi evitate situatii de un pericol deosebit, precum patrunderea intr-o anumita unitate scolara a unor persoane straine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev si a-l supune unor rele tratamente.
"Uniforma scolara inseamna totodata si o pregatire pentru viata profesionala, aceasta ii invata pe elevi sa se imbrace elegant si potrivit imprejurarilor. Majoritatea uniformelor au o eleganta sobra, ceea ce ii pregateste pe copii si pentru viata profesionala. Exista meserii la care este obligatoriu sa porti uniforma, iar la majoritatea locurilor de munca trebuie sa respecti un anumit cod vestimentar", mai scriu initiatorii proiectului de lege.
Uniforma obligatorie in scoli - prevederile din proiectul de lege
Articol I. Articolul 5 din Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 165 din 8 martie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(1) In invatamantul preuniversitar de stat si privat, este obligatoriu portul uniformei scolare de catre elevi.
(2) Pentru fiecare unitate scolara, modelele uniformelor si ale semnelor distinctive, se stabiiesc de catre consiliul de administratie impreuna cu consiliiie profesorale, cu consultarea reprezentantilor elevilor, si cu acordul consiliului reprezentativ al parintilor.
(3) Pentru procurarea uniformelor scolare, in functie de situatia materiala a familiei sau a sustinatorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursa de ajutor social pentru achizitionarea acestora.
(4) Bursele se asigura anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata, aprobate cu aceasta destinatie, prin bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale.
(5) Metodologia si criteriile generale de acordare a burselor sociale elevilor din invatamantul preuniversitar, prevazute la alineatul (3) se elaboreaza prin grija Ministerului Educatiei.
(6) Modelele uniformelor si ale semnelor distinctive prevazute la alin. (2) vor fi comunicate Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti sau inspectoratului de politie judetean si Directiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucuresti ori inspectoratului de jandarmi judetean."
Articolul II. "Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023. "
Important! Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa treaca de votul Parlamentului si sa ajunga pe masa Presedintelui Romaniei pentru promulgare.
Radu Gratiela 22 Nov. 2022 11:24:48
Poate se va termina odata cu prostia asta de uniformizare, daca un elev este îmbracat decent, mi se pare suficient, mai degraba ar trebui cadrele didactice sa se upgradeze cu noile tendinte in învatamânt, sa stie sa faca ore atractive, placute, sa nu se mai ocupe de nimicuri. Prin impunerea uniformelor spera sa se impuna, sa capete profesorii autoritate, mijloc de sanctiuni si avertismente, nimic mai mult, o aberatie...