Propunerea legislativa este initiata de senatorul USR Nicoleta Dinu si sustinuta de mai multi parlamentari al Uniunii Salvati Romania a fost depusa in Parlament. Aceasta a fost gandita pentru a veni in sprijinul operatorilor din turism care se confrunta cu o mare criza a fortei de munca.
Astfel, propunerea legislativa prevede scutirea de la plata impozitului pe venit si exceptarea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru elevii si studentii, cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare si care desfasoara activitati cu contract individual de munca in profesiunile specifice activitatilor hoteliere si de turism prevazute de art. 25 al Ordonantei nr. 58/1998 privind organizarea si desfasurarea activitatii de turism in Romania.
Prin propunerea legislativa se completeaza articolul 60 si articolul 141 din Codul Fiscal, fiind prevazute cele doua masuri de scutire de la plata a contributiilor CAS, respectiv a impozitului pe venit pentru persoanele care respecta criteriile enuntate privind varsta si ocupatia in domeniul turismului.
Conform initiatoarei, in anul 2017, direct si indirect, turismul a generat 529.000
locuri de munca, atragand 6.3% din totalul populatiei ocupate. In prezent, aceasta industrie creeaza, in mod direct, 208.500 locuri de munca, ceea ce inseamna 2,5% din totalul locurilor de munca la nivelul intregii economii.
"Aceasta propunere legislativa urmareste sa atinga doua obiective cheie. In primul rand, vorbim despre deblocarea situatiei actuale existente in domeniul turismului prin adoptarea unor masuri de natura fiscala care sa se constituie in stimulente pentru diminuarea deficitului de forta de munca din turism si asigurarea unei mobilitati ocupationale reale si eficiente catre turism.
In al doilea rand, propunerea va contribui la rezolvarea unor anumite probleme de natura eminamente sociala, respectiv reducerea abandonului scolar prin crearea perspectivei de ocupare a unor locuri de munca remunerata pe perioada studiilor, atragerea tinerilor catre cariere in domeniul turismului si, mai ales, temperarea ritmului de emigrare a acestora catre alte tari cu potential turistic. Sectorul de calatorii si turism poate sa devina un motor puternic pentru asigurarea cresterii incluzive si sustenabile a economiei romanesti”, motiveaza initiatorul.
In prezent, 99% dintre hotelurile si restaurantele de pe litoralul romanesc au raportat un deficit de angajati de peste 50%, cu putin inainte ca sezonul estival sa inceapa. Aceasta criza a fortei de munca resimtita acut la nivelul turismului de pe litoral si cronic la nivelul celorlalte forme de turism din tara reprezinta o frana trasa pentru desfasurarea afacerilor in sectorul de calatorii si turism si o pierdere de potential de crestere a economiei romanesti.