Abia in 2022 vor fi cresteri semnificative, in urma aplicarii Legii Salarizarii Unitare. Vezi
aici, detaliat, despre ce sume este vorba.
Vezi Legea Salarizarii Unitare pe
https://www.salarizarea.ro/.
Profesorii vor avea doar 4% in plus la salariu la inceputul anului viitor: "In ceea ce priveste aceasta salarizare, de la 1 ianuarie vor creste toate salariile pe brut cu 25%. In ceea ce priveste educatia si sanatatea, din martie vor mai avea cresteri, la educatie inca 20%, iar sanatatea urca direct in grila pana in 2022.... Vorbim despre brut. Pe net salariatii din educatie vor avea o crestere de 4% de la 1 ian, iar de la 1 martie vor avea o crestere, cumulata cu prima de la 1 ianuarie, de aproximativ 30% pe net", a declarat ministrul Muncii, la Antena 3.
Aceasta mutare a contributiilor ar putea fi compensata, la privat, daca angajatorul doreste ca salariile angajatilor sa ramana la nivelul initial. Cu alte cuvinte, ramane la latitudinea angajatorului daca va vrea sa pastreze pentru sine castigul provenit din mutarea contributiilor catre angajat sau daca va fi de acord sa mareasca salariul brut al angajatului, astfel incat acesta sa ramana cu salariul net neschimbat.
"A fost si o discutie inclusiv daca vor trece contributiile pe angajat, au fost si ei de acord ca este cea mai buna varianta sa treaca aceste contributii pe angajat, pentru ca le creste pensia automat. Sunt situatii, nu e cazul la stat, dar sunt unii angajati care nu pot sa beneficieze, din pacate, de drepturi de pensie sau asigurari medicale pentru ca firmele la care sunt angajati nu platesc aceste contributii in numele lor", a adaugat Lia Olguta Vasilescu.
Ministerul de Finante a anuntat in 27 iulie ca, incepand de la 1 ianuarie 2018, taxele CAS si CASS vor fi platite de angajat. "Nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%. Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului", se arata in comunciatul Ministerului Finantelor.
Va prezentam mai jos un exemplu de calcul al salariului net pornind de la salariul minim pe economie de 1900 lei brut