Copiii minori sunt considerati intotdeauna intretinuti, indiferent de suma veniturilor impozabile si neimpozabile pe care le pot realiza. In schimb, in cazul copilului minor cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, incadrat in munca in conditiile
Codului muncii, acesta devine la randul lui contribuabil si beneficiaza de deducere personala la randul lui. In aceasta situatie parintii NU mai au dreptul la deducerea personala, pe considerentul acordarii o singura data.
Aceasta reprezinta singura exceptie de la regula potrivit careia copii minori sunt in intretinere indiferent de suma veniturilor realizate.
Atentie! Copiii minori ai salariatului sunt in intretinerea acestuia, chiar daca:
- se afla in unitati speciale sanitare sau de protectie speciala;
- se afla in unitati de invatamant, inclusiv in situatia in care costul de intretinere este suportat de aceste unitati si in acest caz eventualele venituri obtinute de copilul minor nu se au in vedere;
Cum putem beneficia de deducerea personala
Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la platitorul de venituri din salarii o declaratie pe propria raspundere, care trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
- datele de identificare a contribuabilului care realizeaza venituri din salarii (numele si prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
- datele de identificare a fiecarei persoane aflate in intretinere (numele si prenumele, codul numeric personal).
Declaratiile pe propria raspundere depuse in vederea acordarii de deduceri personale
nu sunt formulare tipizate.
Contribuabilul va prezenta platitorului de venituri din salarii documentele justificative care sa ateste copiii minori aflati in intretinere, precum certificatele de nastere.
Deducerea personala in cazul contribuabilului cu mai multe contracte de munca
Angajatii romani au dreptul de a munci la acelasi angajator sau la mai multi angajatori in baza mai multor contracte individuale de munca, insa potrivit
art. 56 din Codul Fiscal vor beneficia de deducerea personala numai la locul de munca unde au functia de baza.
Prin urmare, salariatul are obligatia sa informeze angajatorii sai cu privire la functia pe care o considera de baza. De regula, salariatii declara functia de baza la contractul cu suma cea mai mare nu conteaza nici durata contractului si nici daca norma de lucru este intreaga sau partiala.
Atunci cand intervin modificari ce au influenta asupra nivelului reprezentand deducerea personala in sensul diminuarii acesteia, salariatul este obligat sa instiinteze angajatorul in termen de 15 zile calendaristice de la data la care s-a produs evenimentul care a generat modificarea, astfel incat angajatorul sa reconsidere nivelul deducerii incepand cu luna urmatoare celei in care s-a produs evenimentul.
Citeste si
Cine poate beneficia de deducere personala in 2018