Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, miercuri, o sesizare formulata de magistratii Curtii de Apel Bucuresti, prin care acestia au cerut pronuntarea unei hotarari pentru a vedea daca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat este functionar public.
"Admite sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti, Sectia I Penala, in dosarul prin care se solicita pronuntarea unei hotarari prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept: «daca in sensul legii penale, profesorul din invatamantul preuniversitar de stat este functionar public in acceptiunea art. 175 alin. 1 lit. b teza a II- a din Codul penal sau in acceptiunea art. 175 alin. 2 din Codul penal». Stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II- a din Codul penal. Obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedura penala", se arata in decizia de miercuri a judecatorilor inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Obiectul dosarului in care magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-au pronuntat a fost luarea de mita.
Magistratii au stabilit ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor articolului 175 alineatul 1 litera b), teza a II-a din Codul penal.
Potrivit alineatului 1 al articolului 175 din Codul Penal, functionar public, in sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie:
a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.
Alineatul 2 al articolului 175 prevede ca, de asemenea, este considerata functionar public, in sensul legii penale, persoana care exercita un serviciu de interes public pentru care a fost investita de autoritatile publice sau care este supusa controlului ori supravegherii acestora cu privire la indeplinirea respectivului serviciu public.
Decizia instantei supreme este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, potrivit art. 477 alineatul 3 din Codul de procedura penala, precizeaza magistratii.
Acest articol prevede ca dezlegarea data chestiunilor de drept este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ion 25 Mar. 2017 06:15:15
dar salariul ? este ca si cel al unui primar considerat functionar public ? sau doar considerat ca un ajutor social !