Concediu de maternitate in Invatamant: cum se procedeaza pentru reluarea activitatii?

De Banu Alexandra
la 26 Iul. 2016 Exclusiv
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Concediu de maternitate in Invatamant: cum se procedeaza pentru reluarea activitatii?26Iul.2016

Salariatii din Invatamant au dreptul la concedii pentru sarcina si lauzie, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate, concediul pentru sarcina acordandu-se pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.

Inainte de toate, afla care sunt conditiile de acordare pentru concediul de maternitate.

Atentie! Concediile pentru sarcina si lauzie se pot compensa intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare, in asa fel incat durata minima obligatorie a concediului de lauzie sa fie de 42 de zile calendaristice.

Pentru o mai buna intelegere a prevederilor referitoare la concediul de sarcina si lauzie pentru personalul din Invatamant, vom analiza in continuare urmatorul studiu de caz:

"Poate o salariata sa revina la locul de munca in invatamant pe acelasi post dupa concediu de crestere copil 2 ani, in conditiile in care:
- lucreaza in invatamant (functia de baza)
- are contracte succesive pe perioada determinata de trei ani 01.09.2014 – 31.08.2017, contracte incheiate pe perioada fiecarui an scolar
- i s-a suspendat contractul individual de munca pentru crestere copil pana la varsta de 2 ani in iulie 2016
- copilul implineste 2 ani in iunie 2018
- lucreaza pe perioada nedeterminata la privat (contract activ)"

Raspunsul specialistilor Rentrop&Straton:

Analizand art. 16 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca, pentru protectia sanatatii lor si a copilului lor dupa nastere, putem observa ca salariatele au obligatia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lauzie, in conditiile prevazute la art. 2 lit. g) si in cadrul concediului pentru lauzie stabilit prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Odata intervenit concediul de maternitate, contractul individual de munca al salariatei in cauza se suspenda de drept in temeiul prevederilor art. 50 lit.a) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare. La finalizarea acestui tip de concediu pentru incapacitate temporara de munca, salariata are dreptul sa solicite in temeiul OUG 111/2010 concediu si indemnizatia aferenta pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2016, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Persoanele care solicita si beneficiaza de concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani si de indemnizatia aferenta, trebuie sa se adreseze si angajatorului cu o cerere prin care sa solicite suspendarea raporturilor de munca, in temeiul art. 51 alin.(1) lit.a) din Codul muncii, republicat.

Asadar, pe perioada concediului de maternitate contractul individual de munca este suspendat de drept, iar pe perioada concediului pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani este suspendat din initiativa salariatului, potrivit dispozitiilor legale anterior mentionate. Semnalam ca, pe perioada in care se afla in aceste tipuri de concedii, toate raporturile de munca trebuie sa fie suspendate, deci inclusiv cele derulate prin cumul.
In acest sens, precizam ca persoana respectiva nu poate suspenda un contract si desfasura activitate in cadrul altui contract, la alt angajator, in aceasta ipoteza fiind obligata la restituirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.

In situatia in care, dupa efectuarea celor 42 de zile salariata decide sa revina la munca, atunci contractele respective de munca se reiau in aceleasi conditii in care au fost la data suspendarii, pe aceiasi functie, cu aceleasi drepturi salariale si celelalte tipuri de drepturi care decurg din respectivele contracte.

In plus, conform art. 255 alin.(6) din Legea educatiei nationale, personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, conform prevederilor legale in vigoare. Perioada de rezervare a postului didactic, in aceste conditii, se considera vechime in invatamant. Aceleasi prevederi se regasesc si pentru personalul didactic din invatamantul universitar (art.304 din Legea nr.1/2011).

Pe cale de consecinta, persoana respectiva poate decide reluarea activitatii anterior expirarii perioadei pentru care ii este incheiat contractul de munca, la revenire reluandu-se contractele de munca suspendate, in conditiile existente la data suspendarii.

Insa, facem precizarea ca la data expirarii perioadei pentru care contractul individual de munca a fost incheiat, respectiv 31.08.2017, contractul inceteaza de drept, in temeiul art.56 alin.(1) lit.i) din Codul muncii, chiar daca acesta este suspendat. In acest sens sunt si dispozitiile art. 49 alin.(6) din Codul muncii care prevad ca in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Asadar, in situatia in care anterior expirarii contractului de munca pe perioada determinata, acesta nu devine activ pentru a putea fi modificat in temeiul art. 41 din Codul muncii din perspectiva duratei acestuia, in conditiile legii, apreciem ca la finalizarea concediului pentru crestere copil, respectiv iunie 2018, salariata nu poate reveni pe postul detinut la data suspendarii contractului de munca pentru acest motiv, intervenind in acest caz incetarea de drept in conditiile art. 49 din Codul muncii.

Sursa: Portal Institutii Publice
Sfaturi pentru Nota 10 - Titularizare si Definitivat
TITULARIZARE - Consiliere psihopedagogica

NOU! Va anuntam aparitia editoriala a celei mai recente lucrari specializate pentru pregatirea examenului de Titularizare la catedra de Consiliere Psihopedagogica.

20 de Teste REZOLVATE pentru pregatirea de nota 10

Realizata:
  •  in perfecta concordanta cu programa de examen elaborata de Ministerul Educatiei;
  •  dupa modelul testelor formulate de minister.
Pregatiti corect examenul de titularizare pentru ca efortul dvs. sa fie incununat de succes!

...Vezi AICI lista completa <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

concediu maternitate invatamant concediu cresterea copilului invatamant reluare activitate invatamantconcediu de maternitate


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//