Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern prevede modificarea Legii Educatiei, prin introducerea conceptului de invatamant dual, care presupune pregatirea in alternanta, teoretica si practica, la nivelul invatamantului liceal.
"Prima din cele cinci modificari ale Legii 1/2011 vizeaza invatamantul dual, ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnic. Pentru prima oara, intr-o lege a educatiei se introduce notiunea de invatamant dual, ca si forma de pregatire in alternanta: pregatire teoretica, in unitatile de invatamant, cu pregatire practica, in cadrul unitatilor economice (...)
Urgenta introducerii acestor prevederi, cu reglementarile aferente, consta in faptul ca, la inceputul lunii februarie, trebuie facuta publica oferta educationala pentru absolventii clasei a X-a. Pentru ca aceasta oferta educationala sa fie facuta publica, (..) trebuie sa se bazeze pe reglementari legale si trebuie sa se bazeze mai degraba pe contracte de parteneriate intre liceele profesionale si agentii economici, ca viitorii angajatori", a afirmat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
Potrivit ministrului, prin aceasta reglementare se consolideaza "dimensiunea aplicativa a invatamantului profesional la nivel de liceu".
Invatamantul dual ar putea imbunatati in urmatorii ani situatia de pe piata muncii si ii va ajuta pe tineri sa se angajeze mult mai usor.
Sistemul de invatamant dual, care va fi introdus in scoli de anul viitor, va permite angajatorilor din industrie sa le faca contracte de munca tinerilor inscrisi in scolile profesionale, pentru a-i putea prelua in programe de practica, ceea ce va conduce la o pregatire mult mai buna a viitoarei generatii de angajati.
Aceasta masura de „revitalizare“ a pregatirii din scoli in raport cu nevoile de pe piata muncii nu isi va produce primele efecte in 2015, sunt de parere analistii
ZF.