UPDATE: Alocatiile au fost majorate de la 1 aprilie 2019, insa banii se vor primi in luna mai, a anuntat ministrul Muncii. Cititi aici mai multe detalii despre alocatii in 2019 >> click <<
Guvernul a adoptat, marti, 19 februarie 2019, o Ordonanta de Urgenta prin care alocatiile copiilor cresc de la 84 de lei, la 150 de lei/luna, anunta Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (MMJS).
Amendamentul a fost revotat, joi, in plentul Parlamentului, dupa ce a fost schimbata sursa de finantare.
Alocatiile vor fi platite din deficitul bugetar, care creste, astfel, la 2,76% de la 2,55% cat a fost estimat initial.
Amendamentul a fost adoptat cu 123 de voturi 'pentru', 119 'impotriva' si o abtinere, dupa ce fusese respis initial in comisiile de buget-finante.
Pentru plata acestor alocatii, bugetul Ministerului Muncii a fost suplimentat cu peste 2,1 miliarde de lei.
Important! Pentru majorarea alocatiilor pentru copii NU este suficienta adoptarea amendamentului la buget votat in Parlament, ci trebuie realizate si alte modificari legislative.
Alocatiile de stat pentru copii sunt prevazate in Legea 61/1993, cu modificarile si completarile ulterioare, mai exact la articolul 3. Pentru majorarea alocatiilor de stat pentru copii este necesara modificarea acestei legi. Legea Bugetului stabileste doar bugetele institutiilor.
Suma prevazuta initial in proiectul de buget pentru anul 2019 pentru plata alocatiilor de stat pentru copii a fost de 4,05 miliarde lei.
Asadar, pentru marirea alocatiilor de stat pentru copii este necesara, ulterior adoptarii bugetului, modificarea Legii 61/1993, care va fi facuta de Guvern prin OUG.
Potrivit Legii nr. 61/1993, alocatia de stat pentru copii este o forma de ocrotire acordata de catre stat, fara discriminare, tuturor copiilor din Romania. De aceasta alocatie beneficiaza toti copiii cu varsta de pana la 18 ani, dar si tinerii majori, cu conditia ca acestia sa frecventeze cursurile invatamantului liceal sau profesional. In cazul tinerilor care repeta un an scolar, nu se mai acorda alocatia de stat, cu exceptia situatiei in care acestia sunt nevoiti sa repete anul scolar din motive medicale.
Beneficiaza de alocatie de stat pentru copii si copiii cetatenilor straini, precum si ai persoanelor fara cetatenie rezidenti/rezidente in Romania, in conditiile legii, daca locuiesc impreuna cu parintii.