"In anul 2015, alocatia pentru copii a fost stabilita in cuantum de 84 de lei pe luna per copil. De atunci nu s-a mai intervenit sub nicio forma pentru a ajuta in vreun fel valoarea alocatiei, indiferent de evolutia preturilor si a inflatiei. Se poate remarca usor ca ajutorul banesc pe care il primesc copiii si tinerii din Romania s-a diminuat in ultimii doi ani din cauza inflatiei, care a atins si cifra de 5,2% in anul 2018. Cresterea continua a preturilor la majoritatea produselor se reflecta in cheltuielile zilnice ale tuturor.
In acelasi timp, Romania inregistreaza anual o crestere economica de care, in mod firesc, trebuie sa beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii si tinerii", este prezentat in expunerea de motive.
"O prima masura necesara este ajustarea valorii alocatiei cu indicele anual de inflatie pentru a mentine suma la aceeasi valoare de piata, cu alte cuvinte sa nu scada", este adauga in expunerea de motive a propunerii legislative.
Cu toate acestea, Senatul a respins propunerea legislativa, urmand ca aceasta sa fie supusa votului in Camera Deputatilor.
Desi Guvernul a anuntat inca de la inceputul anul 2017 ca alocatiile pentru copii se vor mari, acest lucru nu s-a intamplat pana in prezent, iar alocatiile au ramas tot 200 de lei pentru copiii sub 2 ani, respectiv 84 de lei pe luna pentru copiii intre 2 si 18 ani.
In contrast, multe tari din Uniunea Europeana ofera alocatii care depasesc 100 de euro. Luxemburg, spre exemplu, este una dintre cele mai darnice tari cu minorii lor. Aici alocatiile ajung la 265 de euro pe luna, in functie de varsta. Alocatiile copiilor luxemburghezi sunt aproape de 15 ori mai mari decat cele din Romania.