Potrivit lui Sorin Cimpeanu, initiativa are ca scop pregatirea si sustinerea pregatirii universitatilor romanesti pentru a identifica mai bine acele competente digitale care vor permite tinerilor sa raspunda aspiratiilor de dezvoltare personala si profesionala.
"Astazi, coincidenta sau nu, sunt in masura sa va spun ca vom lansa in consultare Ghidul pentru apelul in valoare de 234 de milioane de euro, fonduri PNRR, care are ca scop digitalizarea tuturor proceselor din universitatile romanesti, care are ca scop pregatirea, sustinerea pregatirii universitatilor romanesti pentru a identifica mai bine, mai clar, acele competente digitale, acele viitoare joburi care vor permite tinerilor nostri sa raspunda aspiratiilor de dezvoltare personala si profesionala de integrare intr-o societate care, cu voia noastra sau fara voia noastra, va fi mult mai digitala decat este acum”, a afirmat ministrul Educatiei, la evenimentul "Starea Natiunii: Nivelul Literatiei Digitale in Romania”, potrivit
news.ro.
El a precizat ca vor fi cel putin 60 de universitati care vor beneficia de proiecte pentru digitalizare.
"Deci astazi, lansam in consultare si fac apel mai ales la colegii din mediul universitar, dar si la toti ceilalti parteneri pentru ca in termen de 10 zile sa veniti cu cat mai multe si mai convingatoare idei de imbunatatire a acestui ghid. La final vom avea cel putin 60 de universitati care vor beneficia de proiecte pentru digitalizare, in valoare de la aproape 3 milioane de euro pana la circa 8 milioane de euro. 60 de universitati din 77 de universitati romanesti eligibile, universitati de stat si universitati private. Deci asta se intampla astazi, in paralel cu lansarea acestui raport cu privire la nivelul de literatie digitala in Romania”, a explicat Sorin Cimpeanu.
Pregatiti-va suplimentar pentru Bacalaureat 2022! Portal Invatamant va recomanda culegerile cu exercitii si rezolvari de AICI ....click pentru detalii si comenzi culegeri >>>
Facultatile vor putea preda online din toamna
Ministrul Educatiei a anuntat in urma cu cateva saptamani ca ministerul a acceptat
introducerea cursurilor in format online incepand cu noul an universitar. Astfel, miercuri, pe masa Guvernului se va afla OUG care va crea baza legala astfel incat invatamantul universitar cu frecventa sa se poata desfasura, intr-o anumita pondere, si online.
"Sunt sigur ca miercuri, in sedinta de Guvern, va fi adoptata o ordonanta de urgenta (...) prin care, pentru a eficientiza pregatirea universitara, in functie de specificul fiecarui domeniu - medicina, socio-umane, inginerie, va fi posibila, in cadrul formei de invatamant cu frecventa, fiind redefinit spatiul universitar, o combinatie intre fizic si virtual. O sa faceti o parte dinte activitati si in format digital. Se va crea baza legala si pana la inceperea anul universitar 2022-2023 vor fi definite standardele care vor permite fiecarei universitati, in functie de domeniu, sa va propuna o anumita pondere a activitatilor online in paralel cu cele fizice, ceea ce este un important pas inainte", a declarat Sorin Cimpeanu, saptamana trecuta.
Sorin Cimpeanu a precizat ca verificarea indeplinirii standardelor va fi realizata, in cel mult cinci ani, atunci cand vine randul evaluarii institutionale.