Absolventii de liceu care au ales sa invete la Cluj, Timisoara sau Sibiu au preferat ingineria, informatica sau medicina. In acest timp, singura facultate din Romania care pregateste specialisti in designul si tehnologia mobilei si a produselor finite din lemn nu a avut cautare la tineri, desi locurile de munca sunt ca si asigurate.
La Ploiesti o specializare unica in tara a fost suspendata din cauza lipsei de studenti, aceeasi soarta avand-o si la Galati una dintre cele mai rare specializari de la
universitatile din intreaga tara. Aici, la admitere s-au prezentat doar doi candidati si profesorii au decis sa suspende cursurile.
La Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu cea mai mare concurenta a fost la Inginerie, datorita dezvoltarii parcului industrial de la marginea orasului, care ofera locuri de munca tinerilor inca din timpul facultatii.
In total, la Inginerie au fost scoase la concurs 883 de locuri la Licenta si 455 la programe de master.
Concurenta a fost si la Facultatea de Medicina, unde au candidat patru persoane pe un loc pentru toate programele scoase la concurs, respectiv Medicina generala, Farmacie si Medicina Dentara.
In
Cluj-Napoca, specialistii in IT sunt la mare cautare pe piata muncii, orasul sustinand noile tehnologii si aici activand sute de firme din acest domeniu. Multe dintre acestea racoleaza angajatii de pe bancile facultatilor, iar astfel diploma de licenta asigura automat un loc de munca in acest domeniu.
Facultatea de Matematica-Informatica a Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) are alocate pentru anul universitar 2018/ 2019 un numar de 561 de locuri la specializarea Informatica pentru limbile romana, maghiara, germana si engleza in primul an, numarul fiind constant din 2015. Desi exista o cerere mare pentru specializarea de Informatica, locurile nu pot fi suplimentate mai mult decat o permit spatiile de invatamant, de practica si numarul profesorilor.
Si la Timisoara specializarea Informatica este cea mai cautata in Universitatea Politehnica din Timisoara, la admiterea din vara fiind inscrisi 12 candidati pe un loc, in conditiile in care viitorii studenti nu trebuie sa dea examen de admitere.
Potrivit reprezentantilor Universitatii Politehnica din Timisoara, in acest an universitar au fost admisi peste 700 de candidati in cadrul Facultatii de Automatica si Calculatoare, in conditiile in care cifra de scolarizare a fost dublata in ultimii cinci ani. Cu toate acestea, numarul IT-istilor este insuficient pentru companiile din vestul tarii.
Conform rectorului Universitatii Politehnica din Timisoara, la polul opus se afla facultati precum Constructii, Inginerie Mecanica sau Transporturi, unde viitorii studenti nu se inghesuie sa se inscrie. In cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara invata aproximativ 16.000 de studenti.
La Brasov, Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universitatii Transilvania, care nu scoate niciun somer, a ramas cu locurile neocupate. Aici studentii ar avea locul de munca asigurat la finalul studiilor, in fabricile din judet. Potrivit reprezentantilor universitatii, aceasta este singura facultate din Romania care pregateste specialisti in designul si tehnologia mobilei si a produselor finite din lemn.
Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Brasov sustin ca, in judet, s-a declansat o criza de forta de munca in toate domeniile.
La Ploiesti, conducerea Universitatii Petrol Gaze a decis suspendarea specializarii Geologia resurselor petroliere din cadrul Facultatii Ingineria Petrolului si Gazelor, unica in tara, din cauza numarului mic de studenti.
La Galati, una dintre cele mai vechi si mai rare specializari universitare, Piscicultura, a fost suspendata din cauza lipsei de studenti. Anul acesta, la admitere s-au prezentat doar doi candidati si profesorii au decis sa suspende cursurile.
Piscicultura, o specializare cu o traditie de 70 de ani in cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati, a fost suspendata timp de un an. Asta desi facultatea are dotari moderne, cu laboratoare si statii de cercetare in care au fost investite sume mari de bani.
Profesorii galateni spun ca piscicultura este un domeniu atractiv din punct de vedere financiar, insa absolventii de liceu nu stiu nimic despre acest lucru. Reprezentantii universitatii galatene cred ca de vina pentru lipsa de interes a tinerilor sunt trendurile actuale si conditiile proaste din Galati.Profesorii de la Universitatea Dunarea de Jos din Galati cred ca specializarea piscicultura ar putea fi revigorata prin implicarea agentilor economici.