Standarde minime in evaluarea studentilor: examenele orale in regim online sa fie inregistrate integral audio-video si arhivate

De Portal Invatamant
la 24 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Standarde minime in evaluarea studentilor: examenele orale in regim online sa fie inregistrate integral audio-video si arhivate24Oct.2024

Ministerul Educatiei a pus in consultare publica un proiect de ordin pentru aprobarea standardelor minime privind organizarea activitatilor de evaluare continua si evaluare sumativa a studentilor. Conform documentului, in cazul evaluarilor online, examenele orale trebuie inregistrate integral audio-video si arhivate la nivelul facultatii.

In document se arata ca fiecare institutie de invatamant superior trebuie sa elaboreze o metodologie proprie de evaluare (continua si sumativa de tip examen), ce include criterii de notare si instrumente de evaluare, precum si masuri clare de integritate academica, respectiv de sanctionare in cazul incalcarii normelor de etica.
 
In plus, la evaluarea proiectelor, temelor, referatelor etc., se vor aplica metode de verificare a originalitatii in vederea mentinerii unor standarde academice riguroase, cum ar fi software-ul de detectare a plagiatului, analiza detaliata a surselor citate si asigurarea autenticitatii lucrarii elaborate de catre studenti.
 
In randurile de mai jos redam proiectul pus in consultare publica de Ministerul Educatiei.
 

Standarde minime privind organizarea activitatilor de evaluare continua si evaluare sumativa a studentilor [Proiect]

 
Art.1
(1) Statul garanteaza pentru toti studentii din Romania un proces de invatamant accesibil si incluziv in ceea ce priveste admiterea, parcurgerea si finalizarea studiilor.
 
(2) Organizarea si functionarea invatamantului superior din Romania are la baza principiul fundamental al nediscriminarii si asigurarii egalitatii de sanse, precum si respectarea principiilor invatarii si predarii centrate pe student.
 
(3) Utilizarea in conditiile legii a resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice inactivitatile de invatamant si/sau de cercetare respecta standardele de calitate elaborate si aprobate de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS).
 
Art.2
(1) Activitatea de evaluare sumativa sau continua a rezultatelor invatarii reprezinta procesul prin care se determina daca un educabil a dobandit cunostintele, abilitatile, responsabilitatea si autonomia necesare intr-un anumit domeniu de studiu.
 
(2) Activitatea de evaluare sumativa se realizeaza la intervale mai mari de timp, de obicei la final de semestru sau in cadrul examenelor de finalizare a studiilor pentru fiecare ciclu de invatamant.
 
(3) Activitatea de evaluare continua este un proces de monitorizare si apreciere a progresului studentilor, prin teste, evaluari intermediare, proiecte, teme individuale si/sau de echipa, prezentari, referate sau alte forme de evaluare a rezultatelor asteptate ale invatarii, care se realizeaza in mod obligatoriu in timpul semestrului. Activitatea de evaluare continua este descrisa explicit in fisa disciplinei, inclusiv cu mentionarea ponderii sale in evaluarea finala a disciplinei.
 
Art.3
(1) Activitatile de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen se realizeaza in conditiile intalnirii nemijlocite a studentilor cu cadrele didactice si de cercetare in spatiul universitar, diferentiat pentru formele de organizare ale programelor de studii si in raport cu domeniile de studii, precum si cu ciclurile de studii, conform legislatiei in vigoare. Aceste evaluari au rolul de a confirma oficial atingerea rezultatelor invatarii in raport cu un standard specificat.
 
(2) Evaluarea continua si evaluarea sumativa de tip examen se desfasoara potrivit unei metodologii proprii elaborata de catre fiecare institutie de invatamant superior cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
 
(3) Metodologia proprie defineste procesul de evaluare, incluzand conditiile generale de evaluare, procedura de desfasurare, instrumentele de evaluare utilizate (de ex.: teste scrise, prezentari, proiect practice etc.), standardele specifice de evaluare, precum si criteriile de notare. De asemenea, metodologia prevede masuri clare si transparente pentru asigurarea integritatii academice, cum ar fi prevenirea plagiatului si sanctiunile aplicabile in cazul incalcarii normelor de etica.
 
(4) Activitatile de evaluare continua si evaluare sumativa pot fi organizate si in regim online, doar in cazurile prevazute de lege. Formele si metodele de evaluare vor fi prevazute obligatoriu in fisa disciplinei.
 
Art.4
(1) Institutiile de invatamant superior care desfasoara activitati de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen fata in fata, au urmatoarele obligatii:
a) sa asigure un cadru adecvat pentru utilizarea metodelor de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen in conditiile intalnirii nemijlocite in spatiul universitar a studentilor cu cadrele didactice si de cercetare care implica utilizarea resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice;
b) sa asigure personal didactic specializat, inclusiv in utilizarea tehnologiilor informationale si de comunicatii, care sa ofere suportul necesar pentru o buna desfasurare a activitatilor de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen;
c) sa elaboreze metodologia proprie privind activitatile de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen, care sa fie accesibile atat pentru cadrele didactice, cat si pentru studenti/candidati;
d) sa asigure, in organizarea acestei activitati, conditiile si resursele materiale necesare unei bune desfasurari, dupa caz, cu asigurarea accesului echitabil al tuturor studentilor, inclusiv al studentilor cu cerinte educationale speciale, la mijloacele tehnice si informatice necesare pentru a accesa gratuit si adecvat platformele informatice si resursele digitale. Institutia va pune la dispozitie dispozitive si tehnologii asistive acolo unde este necesar, asigurand un mediu de evaluare incluziv si adaptat nevoilor studentilor.
 
(2) Institutiile de invatamant superior care desfasoara activitati de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen in regim online, au urmatoarele obligatii:
a) sa asigure un cadru adecvat pentru desfasurarea activitatilor de evaluare continua si sumativa de tip examen, implicand utilizarea resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice, astfel incat interactiunea dintre studenti si cadrele didactice si de cercetare sa fie eficienta si corespunzatoare;
b) sa asigure personal didactic specializat, inclusiv in utilizarea tehnologiilor informationale si de comunicatii, care sa ofere suportul necesar pentru o buna desfasurare a activitatilor de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen;
c) sa elaboreze metodologia proprie privind activitatile de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen, accesibile atat cadrelor didactice, cat si studentilor/candidatilor, in vederea asigurarii transparentei si corectitudinii procesului de evaluare;
d) sa utilizeze, in organizarea activitatilor de evaluare, tehnologiile informationale si de comunicatii care asigura suportul necesar unei bune desfasurari;
e) sa se asigure ca toti studentii au acces la mijloacele tehnice si informatice necesare pentru a accesa gratuit si corespunzator platformele informatice si resursele digitale utilizate in cadrul procesului de evaluare;
f) sa asigure accesul securizat la platformele informatice si sa mentina o comunicare sigura si transparenta cu studentii, utilizand exclusiv adrese de e-mail institutionale, in vederea protejarii datelor personale si asigurarii integritatii academice.
 
(3) In procesul de evaluare in regim online, examenele orale sunt inregistrate integral audio-video si arhivate la nivelul facultatii, in conformitate cu prevederile legale.
 
(4) Accesul la aceste inregistrari este restrictionat si se realizeaza exclusiv in scopul verificarii si asigurarii corectitudinii evaluarii, cu respectarea normelor de protectie a datelor cu caracter personal, respectiv a integritatii academice.
 
Art.5
Utilizarea resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice in activitatile de evaluare continua si evaluare sumativa de tip examen, atat in regim fata in fata, cat si online, se realizeaza in conformitate cu urmatoarele standarde minime:
a) asigurarea unui mediu sigur si securizat de evaluare, prin utilizarea unor platforme informatice care sa garanteze protectia datelor cu caracter personal si prevenirea accesului neautorizat;
b) posibilitatea verificarii originalitatii lucrarilor supuse evaluarii, prin utilizarea unor sisteme software specializate de detectare a plagiatului;
c) asigurarea unor metode de supraveghere online, care sa includa supravegherea video si audio in timp real, cu respectarea normelor de confidentialitate si securitate;
d) asigurarea unei evaluari facile din punct de vedere logistic, prin utilizarea unor solutii informatice care sa permita desfasurarea eficienta si fara intreruperi a procesului de evaluare.
 
Art.6
La evaluarea proiectelor, temelor, referatelor etc., se vor aplica metode riguroase de verificare a originalitatii in vederea mentinerii unor standarde academice riguroase. Aceste metode includ, dar fara a se limita la: detectarea plagiatului, analiza detaliata a surselor citate, asigurarea autenticitatii lucrarii elaborate de catre studenti. In situatiile in care cadrele didactice constata existenta plagiatului sau a altor forme de incalcare a integritatii academice, se vor aplica masuri in conformitate cu legislatia in vigoare si cu regulamentele interne ale institutiei.
 
Art.7
(1) Partile implicate in evaluarile sumative organizate pentru examenele de finalizare a studiilor, in special personalul didactic si studentii, sunt informati cu privire la metodele de evaluare care pot implica utilizarea resurselor electronice, informatice si de comunicatii specifice, precum si la criteriile generale de notare.
 
(2) Partile implicate in evaluarile sumative organizate pentru examenele de finalizare a studiilor, in special personalul didactic si studentii, sunt informati cu privire la procedurile de contestare a rezultatelor evaluarii.
 
Art.8
(1) In vederea asigurarii unor metode de evaluare riguroase si relevante, institutiile de invatamant superior pun la dispozitia studentilor instrumente de oferire a feedbackului cu privire la procesul de  evaluare.
 
(2) Feedbackul colectat va fi utilizat pentru revizuirea si imbunatatirea metodelor de evaluare, contribuind la cresterea calitatii procesului educational si la sporirea obiectivitatii evaluarilor.
 


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

evaluare onlineministerul educatieiplagiatstandarde minime in evaluarea studentilor


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//