Propunerea legislativa pentru modificarea Legii invatamantului superior nr.199/2023 vine sa intareasca o prevedere similara din Codul Drepturilor si Obligatiilor Studentilor, care le permitea acestora sa refuze participarea la mai mult de 8 ore de cursuri pe zi, in scopul protectiei acestora. Cu toate acestea, prevederea respectiva nu si-a atins scopul pentru ca ea se referea exclusiv la timpul petrecut in cadrul cursurilor, laboratoarelor si seminariilor, fara sa se tina cont de orele de pauza dintre ele.
In expunerea de motive a proiectului de lege este semnalat cazul de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa" din Iasi, unde, in data de 26 iunie 2023, sute de studenti au protestat ca urmare a deciziilor luate de conducerea Universitatii:
1. de a impune prezenta obligatorie de 70% la cursuri pentru a putea promova anul;
2. cresterea taxei pentru programul de licenta la 10.000 lei/an.
In acel context, studentii au reclamat ca in unele cazuri, programul de cursuri incepe la 7:30 si se incheie la ora 19:30, prin urmare nu le ramane timp sa se poata angaja pentru a se sustine la facultate. Astfel, cresterea taxelor de scolarizare diminueaza accesul studentilor fara posibilitati financiare la efectuarea studiilor de medicina, prin imposibilitatea de a munci in paralel cu facultatea, avand in vedere programul solicitant.
"Acest exemplu de esec al prevederilor existente in legislatie de a proteja drepturile studentilor, dar si de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. Din acest motiv, consideram necesar ca studentii si nu poata fi obligati sa petreaca mai mult de 8 ore in facultate zilnic, astfel incat sa se poata angrena si in activitati suplimentare, fie ca acestea reprezinta un loc de munca, fie ca sunt activitati care contribuie la orientarea profesionala a acestora sau asigura timpul necesar de odihna. Avand in vedere ca numarul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este de 30, iar studentii pot atinge aceste credite cu 6 ore de cursuri pe zi, propunerea legislativa nu afecteaza procesul educational in mod negativ, ci doar determina conducerea institutiilor de invatamant sa realizeze un orar de cursuri incluziv, care sa asigure respectarea drepturilor sociale ale studentilor", se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Lege pentru modificarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023
Articol unic - La articolul 128 din Legea invatamantului superior nr. 199/2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 614 din 5 iulie 2023, dupa alineatul (27) se introduc doua noi alineate, alineatul (28) si alineatul (29), cu urmatorul cuprins:
"(28) Studentii au dreptul de a refuza sa participe la procesul educational mai mult de 8 ore pe zi, reprezentand perioada cuprinsa intre momentul la care incepe primul curs, laborator sau seminar din ziua respectiva si pana la momentul la care se incheie ultimul, exceptand cazurile de pregatire practica.
(29) Neparticiparea la orele de curs, seminar sau laborator care depasesc pragul mentionat la alin, (28) nu va fi considerata absenta si nu va afecta posibilitatea studentului de a sustine examenul la materia respectiva si nici nota obtinuta de acesta.”
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la Presedintele Klaus Iohannis.