"Fara abuzatori in universitati!". Protest la SNSPA, la deschiderea noului an universitar

De Portal Invatamant
la 01 Oct. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Fara abuzatori in universitati!". Protest la SNSPA, la deschiderea noului an universitar01Oct.2024

Deschiderea anului universitar la SNSPA a fost marcata de o manifestatie impotriva hartuirii sexuale in mediul academic. Mai multe studente si studenti ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative au venit in curtea institutiei cu pancarte pe care scriau mesajele: „Vrem educatie in scoli, nu profesori agresori”; „Tacerea sprijina doar agresorii”; „NU inseamna NU!" si „Am incredere in mine si fara sa ma dezbrac”.

Intr-un comunicat trimis pe adresa redactiei Portal invatamant, organizatorii manifestatiei de la SNSPA, FAU - Fara Abuzatori in Universitati, sustin ca au cerut conducerii universitatii sesiuni anuale de instruire pe tema hartuirii sexuale pentru personalul didactic si nedidactic, dar si pentru studenti, elaborarea unui ghid de interventie si prevenire a hartuirii sexuale, precum si sprijin pentru victimele abuzurilor. 
 
Redam in randurile de mai jos manifestul grupului de initiativa FAU 
 
Initiativa FAU (Fara Abuzatori in Universitati) este un grup format, in urma abuzurilor si hartuirii de la SNSPA dezvaluite recent in presa, din studente si studenti care isi doresc sa construiasca un spatiu universitar sigur si incluziv, centrat pe nevoile si identitatile tuturor studentelor si studentilor.
 
Manifestatia noastra este un strigat colectiv de revolta! Este un apel pentru luarea de masuri urgente, atat de necesare in spatiul academic si in societatea romaneasca, dar cu precadere in SNSPA in acest context, impotriva abuzului si hartuirii sexuale, care lezeaza siguranta si bunastarea studentelor si studentilor. El vine ca raspuns la dezvaluirea, cu ajutorul Snoop.ro, a experientelor total nedrepte, percutante si traumatice ale studentelor abuzate de fostul sef al catedrei de sociologie, Alfred Bulai. 
 
Cazul Bulai a avut si inca are ecouri puternice asupra comunitatii academice din cadrul SNSPA. Vrem sa facem clar: acest caz nu este unul singular, ci un alt exemplu al abuzurilor sistemice care se intampla peste tot in jurul nostru! Concedierea abuzatorului nu este suficienta, ci sunt necesare schimbari sistemice care sa garanteze siguranta fizica si psihica a tuturor studentelor si studentilor, care sa accesibilizeze sesizarea situatiilor de abuz, sa garanteze anonimitatea si siguranta persoanelor care fac astfel de sesizari si sa transparentizeze modul de solutionare a acestora! 
 
Tocmai de aceea, nu vrem sa lasam subiectul sa dispara din atentia publica, dar mai ales din atentia celor care sunt responsabili ca aceste lucruri sa nu se mai intample, odata cu concedierea si judecarea penala a lui Alfred Bulai! Consideram absolut vitale acest tip de manifestari, dar si organizarea noastra, a tuturor, pentru a crea si garanta un mediu universitar sigur, unde astfel de abuzuri nu sunt tolerate si nu (mai) sunt posibile! Ne solidarizam cu toate persoanele care au trecut sau trec prin orice tip de abuzuri in facultate, unde ar trebui sa fie in siguranta! 
 
Revendicarile noastre: 
 
- Cerem sustinere activa, pe termen lung, pentru victimele hartuirii sexuale, prin facilitarea accesului la servicii de psihoterapie din partea SNSPA.
 
- Cerem implementarea amendamentelor propuse de initiativa AS - Actionam pentru Siguranta in Universitati, in anul 2015
 
- Vrem elaborarea si aprobarea unui ghid de interventie si prevenire a hartuirii sexuale, ca anexa la Carta Universitatii.
 
- Vrem ca personalul academic, administrativ si auxiliar sa fie instruit anual si in mod obligatoriu despre cum sa evite orice tip de comportament ce poate pune in pericol siguranta studentelor si studentilor, precum si despre cum sa actioneze cand sunt martori ai abuzurilor sexuale sau de alte tipuri. De asemenea, si studentii si studentele trebuie sa fie instruiti anual si obligatoriu despre cum sa identifice abuzurile, cum le pot semnala si de ce proceduri si drepturi beneficiaza.
 
- Vrem sa fim informati constant despre masurile la care lucreaza conducerea universitatii si sa aflam raspunsul la intrebarile trimise acum 58 de zile, de 25 de redactii si jurnalisti, inclusiv Snoop.ro, conducerii universitatii. SNSPA este responsabila legal in a oferi raspunsuri la intrebari cu caracter public si in facilitarea muncii de devoalare a abuzurilor din cadrul institutiei desfasurata de presa. SNSPA trebuie sa fie o institutie transparenta fata de studentii ei si fata de public. Tacerea, omisiunea sau voalarea abuzurilor sau informatiilor relevante legate de acestea inseamna complicitate cu abuzatorii!
 
- Vrem ca in citirea si interpretarea raspunsurilor din formularele semestriale de feedback sa fie acordata o atentie deosebita posibilelor comportamente de hartuire sexuala, prin directa transmitere catre Comisia de Etica.
 
- Cerem si studentelor si studentilor sa se solidarizeze cu supravietuitoarele si persoanele vulnerabile, si sa fie atente si atenti la comportamentul celor din jur.
 
-  Vrem un colectiv puternic, unit si solidar si amintim ca abuzurile pot aparea si intre studenti, situatie care, de asemenea, nu poate fi tolerata.
 
Daca si alte persoane/institutii vor sa se solidarizeze, incurajam purtarea de banderole turcoaz (culoarea turcoaz este asociata cu constientizarea si prevenirea agresiunilor sexuale) in prima saptamana din anul universitar.
 
Avem un set de valori foarte clare ce ne ghideaza munca si actiunile din cadrul FAU, pe care vrem sa le transmitem. Consideram ca un spatiu sigur, fara abuz sexual sau de orice fel, este esential mediului academic. Militam pentru transparenta decizionala, egalitate, echitate si nu toleram discriminarea, avand o perspectiva intersectionala in toate actiunile noastre. De asemenea, credem ca este necesar sa cream un spatiu incluziv, accesibil cat mai multor persoane, si o comunitate bazata pe colaborare si incredere. Ne pozitionam clar impotriva sexismului, homofobiei, transfobiei, rasismului, romofobiei, clasismului si ableismului! 
 
Nu vom tolera o repetare a ceea ce s-a intamplat! 

Abuzurile profesorului Alfred Bulai de la SNSPA au iesit la lumina dupa ce mai multe studente si-au facut curaj si au decis sa vorbeasca deschis despre ceea ce s-a intamplat, in cadrul unei investigatii jurnalistice realizate de site-ul Snoop.

Sursa FOTO:  FAU - Fara Abuzatori in Universitati
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Matematica de nota 10!

Atentie: Matematica este una dintre materiile importante din scoala. Trebuie sa ne ajutam copiii, indiferent ca sunt in clasa a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a sau a XII-a!
 
Aveti la dispozitie colectia de Culegeri de teste REZOLVATE de Matematica. Alcatuita de un grup de cadre didactice dedicate, cu metode moderne de prezentare, aceasta colectie a intrunit pe deplin aprecierea copiilor, profesorilor si parintilor.

Culegerile de teste respecta integral programa scolara in vigoare si metodologia testelor PISA


...Vezi AICI noile Teste <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

snspaanul universitar 2024-2025cazul alfred bulaihartuire in mediul de invatamant


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//