Doctorat cu frecventa redusa: Noile reglementari adoptate prin ordonanta de urgenta

De Portal Invatamant
la 25 Sep. 2024
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doctorat cu frecventa redusa: Noile reglementari adoptate prin ordonanta de urgenta25Sep.2024

Ministerul Educatiei anunta, intr-un comunicat, ca in sedinta Guvernului din 23 septembrie a fost adoptata o ordonanta de urgenta, in cuprinsul careia se regasesc o serie de clarificari ce vizeaza aplicarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023.

Potrivit sursei citate, reglementarile au caracter tehnic-normativ in sensul ca vizeaza aspecte legate de organizarea programelor de studii universitare de doctorat. Mai exact, se precizeaza in mod clar ca programele anterior mentionate se pot organiza atat la forma de invatamant cu frecventa, cat si la forma de invatamant cu frecventa redusa.
 
Suplimentar, in contextul inceperii anului universitar 2024 - 2025, s-a dorit si clarificarea aspectelor ce tin de forma de organizare a studiilor universitare de doctorat stiintific / profesional, inclusiv a aspectelor care vizeaza categoriile de studenti doctoranzi care beneficiaza de bursa in cadrul studiilor de doctorat. Prin urmare, conform noilor reglementari, doctoratul stiintific are ca finalitate producerea de cunoastere stiintifica originala, relevanta international, pe baza unor metode stiintifice si poate fi organizat la forma de invatamant cu frecventa sau cu frecventa redusa.
 
S-a stabilit, de asemenea, ca doctoratul profesional, in toate domeniile, inclusiv in invatamantul universitar dual, poate fi organizat la forma de invatamant cu frecventa sau cu frecventa redusa.
 
Totodata, au fost aduse nuantari in ceea ce priveste accesul in cariera didactica si de cercetare: atat doctoratul stiintific, cat si doctoratul profesional constituie baza pentru cariera profesionala in invatamantul superior si cercetare.
 
De asemenea, prin clarificarile introduse de ordonanta aprobata astazi, se reglementeaza faptul ca granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul stiintific / profesional organizat la forma de invatamant cu frecventa si nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul stiintific/profesional organizat la forma de invatamant cu frecventa redusa.
 
Interventia este generata si de faptul ca forma de organizare a studiilor universitare de doctorat, respectiv categoriile care pot beneficia de burse doctorale trebuie reglementate in mod clar inainte de efectuarea demersurilor privind fundamentarea cifrei de scolarizare, atributie ce-i revine Ministerului Educatiei. Asa cum se cunoaste, Ministerul Educatiei are obligativitatea initierii procedurilor privind fundamentarea cifrei de scolarizare pentru anul universitar 2025 - 2026, iar institutiile de invatamant superior au obligativitatea, potrivit Legii Invatamantului Superior nr. 199/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, de a face publice conditiile de admitere, in fiecare an, cu cel putin 6 luni inainte de sustinerea examenului de admitere.
 
Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Agenda Cadrului Didactic 2024 - 2025

Ce este atat de special la aceasta Agenda Cadrului Didactic?

In primul rand, structura ei. Este conceputa exclusiv pentru necesitatile unui cadru didactic, astfel incat sa va ajute eficient in planificarea activitatii si sa nu ratati cumva vreun moment profesional important.

In al doilea rand, agenda este eleganta, atrage imediat atentia.

Si, in al treilea rand, ea aduce o inovatie simpatica: delimitarea celor 5 module de invatare ale anului scolar se face cu cate o caricatura savuroasa.


...Vezi AICI cum arata Agenda <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

doctorat cu frecventa redusaministerul educatieidoctorat stiintificanul universitar 2024-2025


x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Iti oferim GRATUIT Raportul Special

Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala

 
Primesti GRATUIT noile TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala conform PROGRAMEI la zi. Explicatii si Sfaturi pentru Nota Maxima + REDUCERE 15% la Culegeri si Carti!

Adauga mai jos adresa ta de email si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Atentie: veti primi in fiecare zi un newsletter gratuit cu ultimele noutati din invatamantul gimnazial si liceal!
x
//