Practic, aceste competitii vor fi experienta lor, profesorii nostri o vor analiza in detaliu, iar candidatii admisi se vor califica pentru un interviu online, unde vor fi notati cu note de la 1 la 10. Candidatii respinsi pot alege alte doua modalitati de admitere: examen scris tip grila la matematica sau admitere pe baza notei de la
bacalaureat, la una dintre probele de matematica, informatica sau fizica.
Acest sistem de admitere se aplica la doua dintre cele mai cautate facultati din universitatea noastra: Facultatea de Automatica si Calculatoare si la Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologii Informationale. De altfel, cele doua facultati sunt si cele mai cautate de catre angajatori. Majoritatea studentilor care invata aici sunt recrutati de companii inca din anul doi sau trei, iar aceasta experienta de admitere ii va face sa fie mai pregatiti atunci cand vor fi fata in fata cu specialistul in resurse umane.
"Chiar daca a venit acum, intr-o perioada de criza epidemiologica ce necesita masuri speciale, ideea este mai veche si vizeaza atragerea elevilor pasionati de anumite domenii. Premiile si mentiunile la olimpiadele judetene si la alte competitii de Hardware & Software & Automatica & Electronica & Comunicatii (IT&C) sau alte realizari deosebite in aceste domenii, arata energia depusa de acesti elevi pe o perioada indelungata de timp, dar si spiritul de competitie al lor. Toate aceste calitati reprezinta premise ca vor depune cel putin aceeasi energie si pasiune si ca studenti, ceea ce ii va face sa fie candidati redutabili pe piata muncii sau viitori antreprenori. Am fi putut sa organizam si aici admiterea pe baza de dosar, insa acest tip de admitere ar fi dus la o uniformizare a plajei de selectie. Pentru noi conteaza foarte mult performanta, iar elevii cu performante in liceu, trebuie premiati intr-un fel", sustine Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
De asemenea, si la Facultatea de Arhitectura si Urbanism admiterea se va face pe baza aptitudinilor. Candidatii vor prezenta un portofoliu de lucrari, cu care se vor prezenta in fata unei comisii. Specialistii universitatii le vor analiza munca si candidatii admisi vor sustine un interviu online, unde, la fel, vor fi notati. Media finala de admitere va fi calculata cu o pondere a mediei de Bacalaureat de 30%.
La restul facultatilor, admiterea se va face in baza unui concurs de dosare.
Universitatea Politehnica Timisoara isi doreste ca amfiteatrele sa fie pline de studenti competitivi, creativi si cu abilitati practice. Toate acestea, impreuna cu experienta profesorilor, ii vor duce tot mai aproape de un internship sau de un contract permanent, inca de pe bancile scolii.
"Un studiu al Bancii Mondiale, referitor la orasele-magnet ale Romaniei, arata ca Timisoara si zona din jurul acesteia are cel mai mare potential de dezvoltare pe termen lung. Se preconizeaza ca va deveni, in viitor, principala zona industriala a Romaniei, cu o populatie de peste 1 milion de locuitori, rolul Politehnicii in dezvoltarea orasului si a zonei fiind definitoriu, din acest punct de vedere. Asta pentru ca 35% dintre cei care sunt admisi la Universitatea Politehnica Timisoara provin din judetul Timis. Restul provin din alte judete, din intreaga tara. Iar potrivit statisticilor, 99% dintre acestia raman in Timisoara. Putem spune, astfel, ca Universitatea Politehnica Timisoara are o contributie esentiala la cresterea populatiei orasului, iar aceasta este benefica pentru dezvoltarea viitoare, mai ales acum, in conditiile crizei fortei calificate de munca", a completat Florin Dragan.
Noul an universitar va fi o adevarata provocare atat pentru studenti, cat si pentru cadrele didactice. Tinerii vin la facultate dupa ce au stat jumatate de an acasa si va trebui sa ii reobisnuim cu amfiteatrele si cu studiul. Pentru cei care simt ca nu au acumulat suficiente notiuni in timpul liceului, avem cursuri speciale de pregatire la matematica si fizica, astfel incat acestia isi pot completa eventualele lacune in pregatire. Iar toata aceasta perioada de izolare are si avantaje: i-a facut constienti pe elevi de importanta educatiei digitale si a digitalizarii in general, care are o legatura directa cu profilul universitatii Politehnica.
Pentru anul universitar 2020-2021, Universitatea Politehnica Timisoara scoate la concurs, la licenta, 2250 de locuri la buget si 1025 la taxa.