Ministerul Educatiei a pus in consultare publica proiectul de ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea functiilor didactice de predare sau didactice auxiliare si a modelului de certificat medical pentru incadrarea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara din invatamantul superior.
Potrivit documentului, incadrarea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara este conditionata de prezentarea unui certificat medical.
Obtinerea Avizului medical pentru mentinerea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara este obligatorie in vederea exercitarii profesiei.
Proiectul de ordin privind aprobarea modului de acordare a avizelor medicale pentru exercitarea functiilor didactice de predare sau didactice auxiliare - invatamant superior
Art. 1. Obtinerea Avizului medical pentru mentinerea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara este obligatorie in vederea exercitarii profesiei si are o valabilitate de 1 an.
Art. 2. In vederea obtinerii Avizului medical, persoana incadrata pe un post didactic de predare sau didactic auxiliar are obligatia de a se prezenta personal la medicul specialist in Medicina Muncii cu care institutia de invatamant superior a incheiat contract de munca.
Art. 3. Pentru obtinerea Avizului medical, controlul medical individual (examen clinic general si psihiatric) se efectueaza: anual.
Art. 4. Avizul medical emis de catre unitatea sanitara in care s-a efectuat controlul medical se va transmite in original la institutia de invatamant superior angajatoare a personalului evaluat, in termen de 30 de zile lucratoare de la efectuarea acestuia.
Art. 5. Avizul medical trebuie sa contina sintagma „apt fizic si psihic pentru exercitarea profesiei didactice/didactice auxiliare”.
Art. 6. Personalul didactic de predare si didactic auxiliar care se considera nedreptatit prin obtinerea unui Aviz medical nefavorabil exercitarii profesiei, poate solicita o expertiza a capacitatii de munca in domeniul educatiei.
Art. 7. In situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala a personalului angajat intr-o institutie de invatamant superior, institutia poate solicita, la sesizarea oricarui factor implicat in procesul educational, prin hotarare a consiliului de administratie, un nou examen medical complet.
Art. 8. In situatii temeinic justificate, la sesizarea oricarui factor implicat in procesul educational, prin hotarare a consiliului de administratie, personalul angajat intr-o institutie de invatamant superior poate fi supus unui nou examen medical complet.
Art. 9. Situatiile de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala sunt analizate si stabilite de catre o comisie formata din 3 - 5 membri, medici specialisti, constituita la nivelul centrului universitar, in termen de 30 zile de la semnarea protocolului intre Ministerul Educatiei si Ministerul Sanatatii, care realizeaza expertiza capacitatii de munca in domeniul educatiei.
Art. 10. Refuzul personalului didactic de a se prezenta la controlul medical in sensul prezentului ordin, constituie abatere disciplinara si poate duce la desfacerea contractului individual de munca, conform prevederilor art. 175 din Legea invatamantului superior.
Art. 11. Incadrarea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara este conditionata de prezentarea unui certificat medical.
Art. 12. Se aproba modelul de certificat medical pe formular specific necesar pentru incadrarea intr-o functie didactica de predare sau didactica auxiliara, prevazut in Anexa la prezentul ordin.
Art. 13. Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Educatiei si din Ministerul Sanatatii, precum si institutiile de invatamant superior duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 14. Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Aviz medical profesori invatamant superior