Pentru copil, clasa pregatitoare este o perioada de acomodare cu viata scolii, care sa-i permita o buna adaptare la programul, colectivitatea si cerintele specifice acestui mediu diversificat in planul dezvoltarii socio-emotionale, intelectuale si fizice.
Clasa 0. Ce trebuie sa stie copilul atunci cand incepe scoala
Pregatirea copilului pentru clasa pregatitoare nu tine doar de varsta, ci si de mai multi factori legati de dezvoltarea cognitiva, emotionala si sociala. Astfel, copilul trebuie sa stie:
- sa se imbrace singur, sa stie cum si cu ce;
- sa se descurce singur cu toaleta, spalatul pe maini, sa reuseasca sa se abtina in timpul orelor de clasa;
- sa se descurce singur cu mancatul, sa se poata abtine pana la pauza; de asemenea, sa poata amana nevoile de baza, toaleta, foame, sete, plus impulsurile de a lovi, de a pleca, de a vorbi;
- sa se descurce singur cu obiectele personale, sa stie sa diferentieze creionul de pix, sa stie sa le foloseasca;
- sa se orienteze prin scoala, sa identifice iesirea, salile de clasa;
- sa poata ramane singur, fara parinte, in cele 4 ore de curs;
- sa poata dezvolta relatii cu ceilalti copii;
- sa isi mentina atentia si interesul in cele 4 ore de curs;
- sa aiba cateva abilitati intelectuale si motrice, care sunt cuprinse de altfel in fisa de evaluare psihosomatica legala, care se aplica in cazul copiilor mai mici de 6 ani.
Ce pot face parintii pentru a pregati copilul de scoala?
In cazul in care exista indoieli cu privire la pregatirea copilului pentru a incepe scoala, parintii pot face mai multe lucruri pentru a facilita tranzitia la noul mediu scolar. Printre acestea se numara:
1. Participarea la activitati prescolare – gradinita si activitatile extracurriculare ii pot ajuta pe copii sa se obisnuiasca cu un program structurat.
2. Stimularea abilitatilor cognitive si socio-emotionale – jocurile educative, lectura si conversatiile despre scoala pot fi de ajutor.
3. vizitarea scolii – familiarizarea copilului cu mediul scolar si participarea la "Ziua Portilor Deschise" pot reduce anxietatea.
Varsta potrivita pentru clasa pregatitoare
In clasa pregatitoare sunt inscrisi copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la data inceperii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi
inscrisi in clasa pregatitoare si copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la sfarsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.
Potrivit Ministerului Educatiei, toate unitatile de invatamant au obligatia de a oferi informatii referitoare la procedura de inscriere a copiilor in invatamantul primar, indiferent daca parintii fac parte sau nu din circumscriptia respectiva.
Atentie! Completarea cererii de inscriere nu garanteaza inscrierea copilului dumneavoastra in unitatea de invatamant si nu elimina obligativitatea de a va prezenta la unitatea de invatamant unde doriti inscrierea cu dosarul complet al copilului, in vederea validarii acesteia. Acest formular va permite doar sa va prezentati la secretariatul scolii cu datele copilului precompletate, scurtand timpul de asteptare al tuturor.
In concluzie, decizia de inscriere in clasa pregatitoare trebuie sa tina cont atat de varsta copilului, cat si de gradul sau de maturitate. Indiferent de varsta la care este inscris un copil la scoala, rabdarea, intelegerea si sustinerea din partea parintilor sunt la fel de importante, ca de altfel si metodele specifice varstei de dezvoltare, folosite de cadrele didactice de la scoala.